Back to top

Vigyázz méhek! – Agrotime

Milyen fiatalként beletanulni a családi méhészet rejtelmeibe? Kell-e pánikolni, ha megcsíp egy méh? Az Agrotime első epizódjában Csékei Evelint és családi méhészetüket mutatjuk be.

Méhsimogatáson jártunk – fiatal gazda | MMG-Agrotime

 

Hiába vettük komolyan a figyelmeztetés - Vigyázz méhek! – az Agrotime műsorvezetőjét már az első perceben megszúrta egy méh. Magyarországon az emberek 2 százaléka szenved attól, hogy allergiás a rovarcsípésre. Egész pontosan a leggyakrabban a méh és darázsméreg vált ki heves reakciót. Szerencsére Bányavölgyi Donáta egy piros folttal és pár kellemetlen pillanattal megúszta. A méhészkedésbe bizony ez is beletartozik, de pánikra semmi ok, műsorvezetőnk védőfelszerelésbe öltözve az első sokk után azt is kipróbálhatta, milyen barátságos és hasznos háziállatok a méhek, sőt, némelyiket még meg is lehet „simogatni”.

Az Agrotime-ot azért hoztuk létre, hogy az agráriumban dolgozó fiatalok életét mutassunk be az élelmiszertermelés teljes spektrumáról. Első adásunkban Nyárádra látogattunk, ahol Csékei Evelin mutatta meg méhészetüket.

Hogyan vált belőled méhész?

A családunk 2009-ben kezdett méhészkedni, én akkor még nagyon kicsi voltam. 15 éves koromtól kezdtem rendszeresen járni a méhkasok közé, persze teljesen beöltözve – bevallom, eleinte féltem.

Egy igazi mézkülönlegességre bukkantam nálatok, rózsaszirmos akácméz. Hogyan készülnek ezek az izgalmas termékek?

Anyukám kísérletező kedvének hála. Az ő ötlete volt, hogy próbáljunk ki különböző növényeket, melyek használata mellett megmarad a méz természetessége. A rózsaszirmos méz például kiváló palacsintára, vagy fagyira, de akár friss gyümölcsökkel is nagyon ízletes és egészséges limonádé is könnyen készíthető belőle.

Miért tartod fontosnak, hogy a fiatalok is megismerjék a méhészetet

Amellett, hogy egy egészséges élelmiszer, a mézfogyasztás számos jótékony hatással jár, a beporzók szinte minden növény szaporodásához elengedhetetlenek. A magyar méz pedig kifejezetten jó minőségű, rengeteg virágról tudnak itthon a méhek hordani, és fontos, hogy megőrizzük a hazai piacot, és ne szoruljunk silányabb importra.

Tehát a méhektől nem kell tartani, barátságos és hasznos háziállatok. A mézfogyasztás pedig nem csak egészséges, de a kistermelőktől vásárolt mézzel a gazdálkodók mellett az egész agráriumot is segítjük, elvégre beporzók nélkül nincs élelmiszertermelés.

Ha tetszett az első adásunk, kövessenek minket youtube és facebook oldalainkon, ahol sok más érdekes videó mellett ezentúl rendszeresen mutatunk be szakmákat fiatal gazdálkodók életén keresztül.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Horvát hagyományok a Pinka-völgyben

Beékelődve a nyugati határszélbe, Szentpéterfát három oldalról Ausztria határolja. Az első trianoni döntést követően oda is csatolták, ám 1923. március 9-én a falu visszaszavazta magát. Az ezerfős település ugyanakkor máig megőrizte horvátságát nyelvében, az emberek mentalitásában és a gasztronómiájában is.

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

Sültkrumpli helyett sült tészta

Japánban annyira hiánycikk lett a sütni való burgonya, hogy a Burger King helyi hálózata inkább ramen tészta fogyasztására ösztönzi a vendégeit.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

Bővíti kapacitását a csomagolóanyagokat gyártó Hód Plast Kft. Algyőn

Bővíti termelő- és raktárkapacitását 449 millió forintos beruházással, uniós támogatással a műanyag flakonokat és kannákat gyártó Hód Plast Kft. - tájékoztatta az Algyőn tevékenykedő vállalkozás az MTI-t.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.