0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Vigyázz méhek! – Agrotime

Milyen fiatalként beletanulni a családi méhészet rejtelmeibe? Kell-e pánikolni, ha megcsíp egy méh? Az Agrotime első epizódjában Csékei Evelint és családi méhészetüket mutatjuk be.

youtube://v/5J5rr8bhQgk

 

Hiába vettük komolyan a figyelmeztetés – Vigyázz méhek! – az Agrotime műsorvezetőjét már az első perceben megszúrta egy méh. Magyarországon az emberek 2 százaléka szenved attól, hogy allergiás a rovarcsípésre. Egész pontosan a leggyakrabban a méh és darázsméreg vált ki heves reakciót. Szerencsére Bányavölgyi Donáta egy piros folttal és pár kellemetlen pillanattal megúszta. A méhészkedésbe bizony ez is beletartozik, de pánikra semmi ok, műsorvezetőnk védőfelszerelésbe öltözve az első sokk után azt is kipróbálhatta, milyen barátságos és hasznos háziállatok a méhek, sőt, némelyiket még meg is lehet „simogatni”.

Az Agrotime-ot azért hoztuk létre, hogy az agráriumban dolgozó fiatalok életét mutassunk be az élelmiszertermelés teljes spektrumáról. Első adásunkban Nyárádra látogattunk, ahol Csékei Evelin mutatta meg méhészetüket.

Hogyan vált belőled méhész?

A családunk 2009-ben kezdett méhészkedni, én akkor még nagyon kicsi voltam. 15 éves koromtól kezdtem rendszeresen járni a méhkasok közé, persze teljesen beöltözve – bevallom, eleinte féltem.

Egy igazi mézkülönlegességre bukkantam nálatok, rózsaszirmos akácméz. Hogyan készülnek ezek az izgalmas termékek?

Anyukám kísérletező kedvének hála. Az ő ötlete volt, hogy próbáljunk ki különböző növényeket, melyek használata mellett megmarad a méz természetessége. A rózsaszirmos méz például kiváló palacsintára, vagy fagyira, de akár friss gyümölcsökkel is nagyon ízletes és egészséges limonádé is könnyen készíthető belőle.

Miért tartod fontosnak, hogy a fiatalok is megismerjék a méhészetet

Amellett, hogy egy egészséges élelmiszer, a mézfogyasztás számos jótékony hatással jár, a beporzók szinte minden növény szaporodásához elengedhetetlenek. A magyar méz pedig kifejezetten jó minőségű, rengeteg virágról tudnak itthon a méhek hordani, és fontos, hogy megőrizzük a hazai piacot, és ne szoruljunk silányabb importra.

Tehát a méhektől nem kell tartani, barátságos és hasznos háziállatok. A mézfogyasztás pedig nem csak egészséges, de a kistermelőktől vásárolt mézzel a gazdálkodók mellett az egész agráriumot is segítjük, elvégre beporzók nélkül nincs élelmiszertermelés.

Ha tetszett az első adásunk, kövessenek minket youtube és facebook oldalainkon, ahol sok más érdekes videó mellett ezentúl rendszeresen mutatunk be szakmákat fiatal gazdálkodók életén keresztül.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Mizsei Károly
Mizsei Károly
teszt munka
teszt elismerés