Back to top

A hőség 2000 szarvasmarhával végzett Kansasban

A szélsőséges időjárás, az extrém meleg és a magas páratartalom több ezer szarvasmarhát ölt meg Kansasban az elmúlt héten - közölte a helyi állattenyésztők szövetségének képviselője, hozzátette a perzselő hőmérséklet továbbra is veszélyezteti az állatállományt.

A tömeges pusztulás súlyosan érinti az amerikai szarvasmarha ágazat teljes spektrumát. Az aszály miatt az állattartók jelentősen csökkentették az állományuk létszámát, a takarmányköltségek megnövekedése is nehezíti a munkájukat. És az orosz-ukrán háború okozta egyre szűkülő gabonapiac sem kecsegtet sok jóval a jövőre nézve.

A Kansasi Egészségügyi és Környezetvédelmi Minisztérium keddig 2000 elpusztult szarvasmarhát tartott számon, melyekkel a magas hőmérséklet és a páratartalom végzett - közölte Matthew Lara szóvivő. Az adat csak azon ágazati szereplőktől származik, akik kérték a hivatal segítségét a tetemek megsemmisítéséhez.

Kansasban 2,4 millió szarvasmarhát tartanak, a harmadik legtöbbet Egyesült Államokban Texas és Nebraska után.

A szarvasmarhák hőstressztől szenvedtek, amikor a hétvégén Kansas nyugati részén a hőmérséklet és a páratartalom megugrott, ráadásul teljes szélcsend volt - mondta Scarlett Hagins, a Kansasi Állattenyésztési Szövetség szóvivője. Az állatok nem tudtak alkalmazkodni a hirtelen változáshoz.

„A hőmérséklet hétfőre elérte a 108 Fahrenheit-fokot (42 Celsius-fok) Kansas északnyugati részén, mondta Drew Lerner, a World Weather Inc. elnöke. Ezen a hétvégén Kansas nyugati részén és a Texas északi területein 110 Fahrenheit-fok (43 Celsius-fok) közelében lesz a hőmérséklet, bár az erősebb szél és az alacsonyabb páratartalom segít elviselhetőbbé tenni az időjárást a szarvasmarhák számára is.

A túlélés érdekében a farmerek extra vízzel látják el a szarvasmarhákat, és rendszeresen ellenőrzik az egészségi állapotukat.

„Nem lehet félvállról venni ezt az időjárást. Nem mondhatjuk: hát, három nappal ezelőtt ellenőriztem őket” - mondta Brenda Masek, a Nebraska Cattlemen ágazati elnöke. „Amikor meleg van, minden nap ki kell menni, és gondoskodni kell arról, hogy a jószágok vízellátásuk megfelelő legyen.”

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Összemennek a termékek, az áruk változatlan

Az élelmiszer- és háztartásiszer-gyártók csökkentik a termékeik kiszerelését, anélkül, hogy csökkentenék az árukat. A vécépapírtól a joghurton és kávén át a csipszig világszerte általánossá vált ez a trend. A jelenséget „zsugorflációnak” nevezik.

A hőség miatt klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.