0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Drónokkal a madarak ellen

A Washington State University egyik kutatócsoportja kifejlesztett egy drónos madárriasztó rendszert. A drónok napi 24 órában járőröznek az ültetvényeken, hogy elriasszák például a seregélyeket és a varjakat.

A fejlesztés keretében nemcsak védekezési módokat dolgoztak ki, hanem azt is vizsgálták, a drónok alkalmassá tehetők-e a kárt okozó madarak észlelésére és azonosítására. Néhány év alatt sikerült kifejleszteni a megfelelő kamerarendszert és algoritmust, ami a védett területre be- és kirepülő madarakat egyaránt észleli. Műszaki szempontból a csomagszállító drónrendszerekre hasonlít a rendszer.

Az eddig alkalmazott védekezési rendszereket a madarak gyakran kijátsszák.

Az új rendszerben egyelőre a drónok mozgása és a drónok által kibocsátott magas frekvenciájú hangjelzés riasztja a madarakat, de vizsgálják, hogy milyen más hangok lehetnének alkalmasak a távoltartásukra, például fajtársaik hívó hangja és ragadozó madarak hangjai merültek föl lehetőségként.

A feladat elvégzésére célspecifikus drónok tervezése is felvetődött, például ragadozó madárra hasonlító drónoké, vagy a propellerek bevonása tükröző felülettel.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság