Back to top

Gombaölő szerek nélkül

A hollandiai állami statisztikai hivatal adatai alapján 2019-ben 9,3 millió kilogramm kémiai növényvédő szert juttattak ki a mezőgazdaságban országszerte. Ennek a mennyiségnek a 40%-a gombás betegségek elleni védekezésre szolgált. Szakemberek, termesztők beszélgettek arról, hogy vajon a szabadföldi termesztésben 2030-ig fel lehet-e hagyni teljes mértékben a fungicidek használatával.

A Holland Királyi Növénykórtani Egyesület Wageningenben megrendezett tavaszi ülésén a vegyszeres növényvédelem visszaszorításáról és annak lehetőségeiről értekeztek. A különböző ágazatokból érkezett termelők beszámoltak a termesztés növényvédelmi nehézségeiről, a szakértők pedig vázolták a lehetséges megoldásokat, miként lehetne kevesebb vegyszerrel leküzdeni a gombás fertőzéseket.

A hagymatermesztők tavaly nagyon nehezen tudtak védekezni a peronosz­pórafertőzés ellen, miután a mankoceb hatóanyagot kivonták a forgalomból, és nincs helyette más. A szántóföldi gazdálkodók pedig már csupán néhány növényvédő szerrel dolgozhatnak.

Kisebb kínálat esetén emelkedhet a mezőgazdasági, kertészeti termékek ára
Kisebb kínálat esetén emelkedhet a mezőgazdasági, kertészeti termékek ára
Sokan sokféle oldalról közelítik meg a növényvédelmet. Egy Észak-Hollandiában tulipán- és nárciszhagymát termelő családi vállalkozás a talaj minőségének javítására fektette a hangsúlyt. A dísznövényhagyma-termelők egy csoportjával zöldtrágyázással és megfelelő mennyiségű saját készítésű komposzt kijuttatásával próbálják a talajéletet fenntartani. Így a termesztett növényeik életerősebbek és kórokozókkal szemben ellenállóbbak, az eredmény pedig látványos: tíz év alatt sikerült a felére csökkenteniük a kijuttatott fungicidek mennyiségét. Véleményük szerint azonban a biztonságos, sikeres termesztéshez továbbra is elengedhetetlen, hogy jól működő szerek álljanak rendelkezésükre. Nem engedhetik meg a nagyarányú terméskiesést, ezért szükség esetén kénytelenek védekezni a botrítisz (Botrytis tulipae) és a fuzárium (Fusarium oxysporum f. sp. tulipae) ellen.

Gyümölcstermesztők szerint az alma, a körte a hosszú tenyészidejük miatt kitettebbek a gombabetegségeknek, a lisztharmatnak, a gyümölcsfaráknak és az alternáriás gyümölcsrothadásnak (feketerothadás).

Illusztráció
Illusztráció
A piac, a vásárlók pedig első osztályú, sérülésmentes gyümölcsöt várnak. A hatóanyag-kivonások miatt a gyümölcstermesztésben is több erős gomba­ölő szert kellett elhagyniuk. A gyengébb hatású szerekkel viszont jóval gyakrabban kell permetezni, és ha a vegetációs időszakban nem tudnak hatékonyan védekezni a gombabetegségek ellen, akkor nem tudják majd hosszú ideig tárolni az árut.

Az egyik nagy burgonyanemesítő vállalat igazgatója szerint a termelők általában a genetikát tartják a megoldás kulcsának. Annak ellenére, hogy egyre modernebb technikai megoldásokkal próbálják a fajtanemesítést felgyorsítani, az mégiscsak igen hosszú folyamat. Az ellenálló fajták termesztésével csökkenthető a felhasznált kémiai növényvédő szerek mennyisége, és támogatható a környezetbarát módszerek elterjesztése.

A környezetkímélő növényvédő szerek kifejlesztése szintén sok időbe telik, és nem csupán a nehézkes engedélyeztetés miatt.

Növényvédőszer-gyártó vállalatok véleménye szerint a jelenleg forgalomban lévő biofungicidek nem elég hatékonyak ahhoz, hogy egy az egyben le lehetne váltani velük a szintetikus szereket. A valódi innováció ebben a tekintetben még várat magára. Még sok ismeretre és kutatásra van szükség, hogy a környezetbarát szerek és a rezisztens fajták együttes használatával sikeres legyen a növényvédelem és gazdaságos a termesztés.

Fotó: pexels.com
A Wageningeni Egyetem és Kutatóközpontban tovább vizsgálják, hogyan lehet a betegségeket visszaszorítani. Napirenden van az integrált növénytermesztési stratégia kidolgozása. Úgy vélik, a megfelelő fajták, a jó talaj és a sok monitoring együttese az alapja a működőképes termesztési rendszereknek. Az elmúlt években elindított jelentősebb kutatási programok már kimutatták, hogy ezzel a rendszerszemléletű megközelítéssel 40-79%-os gombaölőszer-megtakarítás is elérhető. Ez azonban függ a termesztett kultúrától és a tenyészidőtől, például a burgonyánál többet lehet megtakarítani, mint a cukorrépa termesztése során.

2030-ig drasztikusan csökkenthető a gombaölő szerek használata a szabadföldi termesztésben – hangzott el az egyik mezőgazdasági tanácsadó cég részéről.

Ehhez azonban az kell, hogy a termelési és fogyasztói lánc összes szereplője ezt a közös célt helyezze előtérbe. A termelők ösztönzésén kívül a fogyasztók gondolkodásmódján is változtatni kell, hogy hajlandóak legyenek többet fizetni a jövőben az élelmiszerért. Kevesebb növényvédő szer használatakor ugyanis várhatóan a termésmennyiség 20%-os visszaesésére lehet majd számítani, és az élelmiszer ezáltal sokkal drágább lesz.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/nieuweoogst.nl
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Északra tolódott a termésátlagok növekedési súlypontja

Az ELTE Természettudományi karának friss tanulmánya szerint 1981 és 2017 között az európai mezőgazdasági területek felén jelentősen csökkent a talajnedvesség a nyári félévben. Ha az éves átlagot vesszük alapul, akkor ez a tendencia egész Európára igaz.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.