Back to top

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

Az egyetem számára nagyon fontos, hogy hallgatói elmélyült ismeretekkel rendelkezzenek a gazdasági haszonállatokról. Magyarország legnagyobb agrárvállalkozása a gyakorlati tudás gyarapításában segíthet sokat, hangsúlyozta az esemény alkalmából a rektor.

A vezérigazgató felajánlotta a zrt. összes állattartó telepét a diákok gyakorlatszerzésére. Meglátása szerint a megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy akár maguknak is felneveljék a hallgatókat, de mindenképpen segíti azt, hogy olyan állatorvosok kerüljenek ki az egyetemről, akik az első naptól termelni tudnak.

Talentis Agro Zrt. állattenyésztési ágazatának súlyát jól érzékelteti, hogy 8500 tehenet fejnek, emellett 2000 kocát és 300 ezer tojótyúkot tartanak. A vezérigazgató lapunk kérdésére válaszolva elmondta, olyan integráció kiépítését tervezik, amellyel elérik az egymillió tojótyúkos állományt, mert az így előállítható tojásnak hazai piaca van. További akvizíciók elé néznek a növénytermesztésben és a tejhasznú szarvasmarhatartásban.

Jelenleg évi 80 millió liter tejet fejnek, aminek a felét külföldön értékesítik. Szeretnék elérni a 100 millió literes termelést.

Megítélése szerint erre meg is van az esély, hiszen azok az életkoruk miatt visszavonuló tulajdonosok, akiknek a gyermekei nem viszik tovább a vállalkozást, eladják a telepüket.

Az Állatorvostudományi Egyetemről olyan, az állattenyésztés iránt elkötelezett friss diplomásokat várnak, akik a telepre érkezve tudják, mi a dolguk, azaz rendelkeznek az első naptól elvárt állatorvosi kompetenciákkal. E téren magasabbak a követelményeik, mint amiket az általános mezőgazdász képzésből érkezőktől várnak. Éppen ezért Makai Szabolcs nagyon szimpatikusnak találta az egyetem gyakorlatorientált oktatási programját. Érdeklődésünkre azt is elmondta, nem egy állatorvos végzettségű telepvezetőjük van, velük bármely szakmai kérdésben szót értenek.

Sótonyi Péter hozzátette az elmondottakhoz, hogy az egyetemen 2017-ben bevezetett hetesi gyakorlat is a gazdasági haszonállatok jobb megismerését segíti.

A hallgatók az első tanévtől a harmadik év végéig váltakozva a lovak, a juhok, a sertések, a szarvasmarhák, a baromfik és az őshonos állatok gondozásával foglalkoznak.

Az állatorvosok valóban kiváló állattenyésztőkké is válhatnak, mert ők ismerik legjobban az állati szervezet felépítését és élettani paramétereit. A robotika és a mesterséges intelligencia alkalmazásának térnyerésével egy-két ember üzemeltet hatalmas telepeket, ehhez viszont kvalifikált, jól képzett szakemberekre van szüksége a vállalkozásoknak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Szelekció a legimpozánsabb agancsokra

Csak néhányan foglalkoznak szarvastenyésztéssel az országban, ezen kevesek egyike a Kaposvár-Toponár székhelyű Deer Trophy Farm, ahol a tenyésztés alapja a sajátteljesítmény-vizsgálat, de emellett a gímszarvasok genetikáját is kutatják. A farm körüli teendőket Bokor Árpád végzi feleségével, akikben 15 éve egy új-zélandi utazás során fogant meg e tevékenység gondolata.

Először alkottak tudósok "szintetikus embriót"

Az izraeli Weizmann Kutatóintézet munkatársai azt találták, hogy egérőssejteket "rá lehet venni" arra, hogy embriószerű struktúrává szerveződjenek, melyben bélszakasz, agykezdemények és dobogó szív található - írta a The Guardian online kiadása a Cell tudományos lapban megjelent tanulmány alapján.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Három az egyben: cuki, társ és ragadozó

A járványveszély miatti bezártságban sok ember talált rá újra a természetre, mely pihenést, szabadságot és testi-lelki feltöltődést nyújt a kirándulók, túrázók számára. A látogatók számának növekedésével arányosan egyre több lett a kutya is az erdőben.

Élmények a pásztorok és madarak földjén

Az ország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész nyáron várja látogatóit gazdag programkínálatával, melyben mindenki megtalálja a megfelelőt, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja.

Guppi tenyésztő Európa bajnokság kezdődik

Magyarországon tartják a guppi díszhaltenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását augusztus 4-6. között, a Pakson megrendezésre kerülő versenyen mintegy 80 tenyésztőtől 200 halpár érkezett 18 országból - közölte Pasaréti Gyula, a Akvaristák Magyarországi Egyesületének (AME) elnöke az MTI-vel.

Jól szerepeltek díjugratóink a Szilvásvárad Masters-en a szakági elnök szerint

Elégedett a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyén elért eredményekkel a szakági elnök.