Back to top

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Lántzky Imre: mindenki büszke a saját traktorára, szívügyeként gondozza a gépeit
Lántzky Imre: mindenki büszke a saját traktorára, szívügyeként gondozza a gépeit
Fotó: Bella Huba
A Zalaszentgrót melletti kis falu élete igencsak megélénkült a veterán gépek találkozójának napján. Már kora reggel sorban érkeztek a bemutatóra hozott traktorok. Nem kellett sok idő, hogy megteljen a faluközpont melletti meglehetősen nagy tér: mintegy százötven járművet sorakoztattak fel.

– Már az első általunk szervezett traktortalálkozó iránt is nagy érdeklődés mutatkozott, és aztán évről évre tovább nőtt a bejelentett gépek száma, amíg szinte el sem fértek a járművek. A hangulatról csak felsőfokban lehet beszélni, minden egyes alkalommal a lehető legjobb volt – idézte fel az indulást Lántzky Imre, a főszervező. – Csakhogy aztán, ahogy minden más területen, sajnos nálunk is közbeszólt a vírus, le kellett mondanunk a programot.

Most végre, hogy megszűntek a korlátozások, újraindulhattunk. Mondhatom, hogy tulajdonképpen nem is volt más választásunk, annyi kérés érkezett hozzánk azoktól, akik már részt vettek a csáfordi traktoros találkozón.

Nagyon örültünk neki, fel sem merült bennünk, hogy ne tennénk eleget a kérésnek. A program arról szól, hogy bemutatjuk a traktorokokat, a tulajok beszélgetnek egymással, ismerkednek és buliznak egyet. Elég csak körülnézni, jól látszik, hogy van igény a találkozóra. Ha magamból indulok ki – de mások nevében is nyugodtan mondhatom –, akkor azt mondom, hogy mindenki büszke a saját traktorára, szívügyeként gondozza a gépeit. Nekem például egy 1963-as IHC típusú járgányom van, amivel folyamatosan dolgozom.

Böcskei Gábor és az öreg Zetor K25
Böcskei Gábor és az öreg Zetor K25
Fotó: Bella Huba

Helyből, a közelből és jóval távolabbról is hoznak traktorokat a találkozóra, gyári, épített és átalakított járműveket egyaránt. Az a közös bennük, hogy mindegyik benne jár a korban.

– Ez egy 1954-es évjáratú, „első kiadású” Zetor K25 – mutatta be traktorját Böcskei Gábor, aki Sümegcsehiről jött a traktortalálkozóra. A 15 kilométeres távot egy óra alatt „pöfögte le”.

– Bár hamarosan lejár a műszakija, ez nem sokat jelent, a működésével nincs gond. Igaz, ez annak is köszönhető, hogy teljes körűen felújítottam.

A felújítás nem volt éppen könnyű, mert utángyártott alkatrészeket kellett beszerezni hozzá. A jó állapotú eredeti alkatrészeit meghagytam benne, de amit kellett, azt lecseréltük. A hatvannyolc esztendős traktor így szépen megy. Használjuk is, például fahordásra, és még eke is van hozzá.

Nem kellett sokat utaznia a találkozóra Lakatos Sándornak és fiának, Marcellnek, ugyanis ők Csáfordon laknak. Egy házilag átalakított traktorral robogtak a faluközpontba.

Jakab Dávid gyermekkorában kinézte magának az öreg Hoffert
Jakab Dávid gyermekkorában kinézte magának az öreg Hoffert
Fotó: Bella Huba

– Egyhengeres, 20 lóerős, a hidak egy IZS-ből származnak, ékszíjas, a váltó pedig lassítóházzal van szerelve, hogy erőteljes legyen – árulta el a „specifikációt” Lakatos Sándor. Egy idős bácsitól vásárolta a gépet, és azóta is nagyon örül neki. – Nem egy versenyautó, viszont szinte nulla a fogyasztása.

A tankja 5 literes, ami nekünk két-három hétig elég, a gyakori, sőt, akár mindennapos használat ellenére.

Jakabfy Zsoltnak két traktora van, és idén az 1962-es keletnémet RS-09 GT 124-es modellt hozta magával Pusztaszentlászlóról Csáfordra.

Lakatos Sándor és fia
Lakatos Sándor és fia
Fotó: Bella Huba
– Ez a jármű annak idején önjáró eszközhordozóként volt hivatalosan bejegyezve. Leginkább kertészetek használták. A számos állítási lehetőségen felül további különlegessége, hogy kora ellenére variálható, elöl és hátul is hozzá lehetett csatolni eszközöket. Akár egyszerre tudtak vele szántani és permetezni. Volt ennek a modellnek egy korábbi változata, aminek 1200 köbcentis, kéthengeres V-motorja volt. Az enyém négyhengeres és 2400 köbcentis. A szervizelése nem nehéz, annyi, hogy oda kell rá figyelni. Csak a váltója ne menjen tönkre, az igazán nagy baj volna. Egyszer egy bácsi mesélte, hogy ő ebből a modellből vizsgázott 1968-ban. Onnan tudja, hogy a variálhatóság érdekében negyvenkét fogaskerék van a váltójában. Ez alapján elég bonyolult szerkezetnek tűnik. Hogy mennyire lehet szeretni egy ilyen gépet? Nagyon-nagyon. Ez olyan hobbi, amit szinte már szerelemnek is nevezhetek.

Otthon a másik traktort használom, amit csak motoros talicskának hívok; azzal hordjuk a fát a pincébe.

Már gyerekkorában kinézte magának mostani traktorát a bocföldei Jakab Dávid, aki édesapjától „örökölte” a gépek szeretetét.

– Az egykori termelőszövetkezet előtt állt egy talapzaton ez a Hoffer traktor. Gyermekként sokszor mondtam otthon, hogy nekem kell egy ilyen, még pontosabban az ott látott példány. Mégse történt semmi. Aztán hosszú évek elteltével, ma úgy három-négy esztendeje, úgy alakult, hogy megvásároltam azt a sokat nézegetett járművet. Nagyon lepusztult állapotban volt, egy egész év kellett a felújításához. Komplett rekonstrukcióra volt szükség. Darabjaira szedtem, és amelyik alkatrész kopott volt, azt kicseréltem. Ez se volt könnyű feladat, hiszen számos alkatrészt nem lehetett kapni, a hiányzókat egyedileg kellett legyártatni. A felújítás és a bemutatkozás egyformán csodálatos számomra, örülök, hogy itt lehetek.

Jakabfy Zsoltnak két traktorja van
Jakabfy Zsoltnak két traktorja van
Fotó: Bella Huba

A traktorosok vidám felvonulást tartottak, utána pedig szabad program következett, nagyszabású, szakmai kérdéseket is feszegető beszélgetésekkel. Ezekből már az is körvonalazódott, hogy jövőre milyen járművekkel szándékoznak érkezni.

– Igen, reményeim szerint jövőre is megtartjuk a találkozót – árulta el Lántzky Imre. – Ennek ellenére nagyon szeretném, ha most már valaki más lenne a főszervező. Szeretnék végre magam is úgy részt venni a rendezvényen, hogy a traktoromról nézem végig a felvonulást. Nem kérdés, hogy ez az egész egy nagy és szerencsére megismételhető élmény.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/25 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

Együtt fejlődnek a piaci elvárásokkal – Optimális gépek a Bábolnai Gazdanapokon

A békési Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. az OptiCorn kukorica- és a NAS, illetve PSM napraforgó-, valamint cirokbetakarító adapterekkel az európai piaci részesedés többségét birtokolja.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.

Korszerű gépek a szőlőben

A VitiCoop Kft. szervezésében 2019. óta minden év júliusában megrendezik Magyarország legnagyobb gyakorlati szőlészeti gépbemutatóját. A szőlészeti gépek kiállítása és gyakorlati bemutatója mellett idén növényvédelmi, tápanyagellátási technológiák ismertetésére is sor került.

Vaderstad: a talajművelés okos eszközei

Országjáró körúton szakemberek előtt mutatta be gépeit a Vaderstad Kft. A hat helyszínen tartott bemutatón eltérő talajtípusokon, ám az aszály miatt szinte azonos körülmények között igyekeztek az eszközök a legjobb formájukat megmutatni. Dunaegyházán 90 hektáros búzatarlón vizsgáztak, ahol gyomirtás helyett tavasszal gyomfésűt alkalmaztak, s öntözés nélkül 8 tonnás átlagtermést értek el.

Önként jelentkezőknél folytatódik a roadshow

Élénken érdekli a hazai növénytermesztőket a drónok mezőgazdasági felhasználása. Ezt bizonyítja, hogy hét önként jelentkező házigazdánál folytatódik kiadónk és a hazai drónforgalmazás egyik zászlóshajója, a MyActionCam Kft. júniusban indított közös roadshow-ja.

Gépek szenvedéllyel - a Bábolnai Gazdanapokon

Egy tehetséges magyar gépészmérnök egyéni vállalkozásából néhány év alatt vált az ország egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártó üzemévé. A tiszakécskei NorAn Technologies mára sikerrel veszi fel a versenyt a nyugatról érkező legkorszerűbb mezőgépekkel.

Kigyulladt egy munkagép, több száz szalmabála és egy trágyakazal is lángokban állt

Több száz szalmabála kapott lángra a Győr-Moson-Sopron megyében, kigyulladt egy mezőgazdasági munkagép és szalmabálákkal megrakott két pótkocsija Baranya megyében, egy tárolóban silózott szalmabála gyulladt meg hétfő délután Kamut településen, Békéscsabán egy háromszáz négyzetméteres trágyakazal égett teljes terjedelmében - közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Talajművelési és talajvédő technológiák - A folyamatos tanulás elengedhetetlen

Az állandó változásra valamiféleképpen reagálniuk kell a gazdáknak, és az innovatív eszközbeszállítóknak is. A KITE Zrt. a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n tartott bemutatóján erre mutatott több megoldást.

Új modellek a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában

A jövőbemutató befektetés további lendületet ad a foglalkoztatásnak Kecskeméten és a régióban. Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatóságának termelésért és ellátási láncért felelős tagja és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ünnepélyes keretek között mutatták be a gyár jövőjére vonatkozó terveket.