0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Hígtrágya a miniszternek – gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

A demonstrálók kedd délután Hágába vonultak, hogy a holland parlament alsóháza előtt tiltakozzanak.

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a gazdálkodók a tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg. A parlamenti vita előtti sajtótájékoztatóján kijelentette: a tüntetők „veszélyes körülményeket teremtenek az országutakon, és tiltakozásuknak semmi köze sincs a gyülekezéshez való joghoz”. Azt is hozzátette, hogy a kormány által bevezetni tervezett intézkedéseknek sok ember számára „messzemenő hatásuk lesz”, de szükségesek is a légszennyezettségi problémák kezeléséhez.

Az azóta is tartó demonstrációk egyre erőszakosabbak, a NlTimes hírportál tudósítását idézi az MTI, miszerint

a tüntetők félretoltak egy rendőrautót, hogy a traktorok behajthassanak abba az utcába, ahol Christianne van der Wal-Zeggelink természet- és nitrogéngazdálkodási miniszter lakik.

A rendőrség szerint a tüntetők a rendőrautót megrongálták, és az utcára ürítettek egy hígtrágyatartályt is.

A SAD24.pl összefoglalója szerint a tüntetés hátterében a holland kormányzat azon elképzelése áll,hogy 2030-ig átlagosan 40 százalékkal szeretné csökkenteni a mezőgazdasági nitrogén-oxid és ammóniakibocsátását. A kormány tervezete, a természetvédelmi területek közelében, mintegy 100 százalékos kibocsátás-csökkentést ír elő.

A terv megvalósítása érdekében az országot zónákra osztották. A legnagyobb kibocsátású zónákban gazdálkodó termelőknek pedig nincs más választásuk, mint hogy az állam részére eladják gazdaságaikat, amelyeket bezárnak. A kisajátításra a kormány 7,5 milliárd eurós keretet különített el.

A demonstrálókat különösen felpaprikázta a kormány hivatalosan is kiadott kommünikéje, mely szerint „a jelenlegi megközelítés értelmében nincs minden holland gazda számára jövő az ágazatban”.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló törvény igen veszélyes precedenst teremthet, mivel a környezetvédelem nevében hozott ideológiai elképzelés egyszerre sérti a magántulajdon, a piaci működés és a személyi szabadságjogok számos elemét.

A tüntetésen részt vevő gazdaszervezetek nyilvánvalóvá tették, hogy nem fognak megállni egy békés demonstrációnál.

Forrás: magyarmezogazdasag/MTI