Back to top

Nem elég szeretni a házias savanyúságot

Nemcsak a házias ízek és a roppanós állag kap helyet egy savanyúságot készítő családi vállalkozás életében, a célravezető munkabeosztás, a cégfejlesztés is fontos a sikeres termeléshez. Nem elég minőségi termékek gyártani, a fejlesztések mellett a gyártási folyamatok helyes sorrendjére is érdemes odafigyelni.

Igazi házias ízek és roppanós állag

A magyarok hagyományosan sok savanyúságot, csalamádét, savanyított zöldséget fogyasztanak. A KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon az egy főre jutó éves tartósított zöldség fogyasztás 2020-ban 13,6 kilogramm volt. A fogyasztói igényeket azonban nem mindig könnyű kielégíteni, a piaci trendeket nem mindig lehet időben követni.

A magyarok szinte minden ételhez esznek savanyúságot
A magyarok szinte minden ételhez esznek savanyúságot
Fotó: Vegi Pont
A Garzó Galatea és Gabriella által vezetett házias jellegű savanyúságok készítésével foglalkozó Vegi Pont Kft. stabilitásra és jelentős hatékonyságnövekedésre törekedett az elmúlt öt évben. A családi vállalkozás küldetésének tekinti, egy olyan tudatos közösség megszervezését, aminek tagjai tudatában vannak a helyi élelmiszerfogyasztás és az egyszerű technológiai megoldások fontosságával. Az így létrejött csoportok segítik a helyi termelőket és feldolgozókat.

Mint megtudtuk, a több mint 30 éve friss, termelői alapanyagokból savanyúságokat készítő Vegi Pontnál már a kezdetektől lényeges szempont volt a folyamatos fejlődés, mind egyéni, mind céges szinten.

Magától értetődő lépése volt ennek a törekvésnek, hogy egy szakértő csapattól kértek támogatást problémáik gyökerének feltárására és a szükséges változtatások megvalósítására.

A termelékenység okozta a legfőbb nehézséget

Amikor megoldást kerestem, észrevettem, hogy a termelésünk ingadozó, de ezt nem tudtuk pontosan kimutatni, és nem láttuk, hogy mikor vannak a termelési mélypontok. A legfőbb nehézség a termelékenység volt: hogyan tudunk egy olyan gyártási mechanizmust összerakni, ami nagyon hatékony, és amiben mindenki tudja a dolgát. „A gárda képes elvégezni a rájuk kiosztott feladatokat, de valamiért mégsem voltak hatékonyak. A rendezettség, a megfelelően kiosztott feladatok hiányoztak, ami hozzájárult az ingadozó termeléshez – elevenítette fel Garzó Galatea.

Elmondása szerint, ha erre a nehézségre nem találtak volna megoldást, akkor valószínűleg lecsökken a profitjuk, ami hosszú távon a vállalkozás megszűnéséhez vezetett volna.

A probléma megoldására a tulajdonosok felvettek egy termelésirányítót/üzemvezetőt, aki átlátja és koordinálni tudja a feladatokat. Nála pedig statisztikákat vezettek be. „Azóta látjuk, hogy melyek azok a napok, amikor jobban termeltünk, és melyek azok, amikor kevésbé. Látjuk, milyen oka lehet annak, ha termelési visszaesés volt, és így megoldást tudunk találni arra, hogy mit és hogyan cselekedjünk ennek kijavítására” – tette hozzá a Vegi Pont Kft. ügyvezetője.

A cégvezető hisz abban, hogy többek között azért érdemes foglalkozni a cég jövőképével, mert közben folyamatosan jönnek az ötletek, amelyek előre lendítik a cég minden területét. Ennek érdekében rendszeresen szerveznek "elvonulásokat", amelyeken ideális képekkel, stratégiai tervekkel, célokkal és utasításokkal foglalkoznak.

A magyarok szinte minden ételhez esznek savanyúságot
A magyarok szinte minden ételhez esznek savanyúságot
Fotó: Vegi Pont

Galatea elismerte, az egyik legnehezebb változtatás számára az volt, hogy feladatai egy részét át kellett adnia munkatársai számára, hogy neki több ideje maradjon a tényleges vezetői teendőkkel foglalkozni.

A vállalkozás jelenleg 12 fővel dolgozik, évente 400 tonna zöldséget dolgoz fel. A savanyúságokból 7 fajta kiszerelésben, 30 féle terméket értékesítenek. A legújabb termékeik, melyeket a Cápák között című televíziós realityben is lehetett látni, a Vegi Mama, a Vegi Papa és a savanyúság Salsa. Nagykerekkel dolgoznak együtt, a fő partnereik a gasztro nagykereskedések, illetve élelmiszer-kereskedelmi láncok. Valamint közvetlenül a webshopjukon keresztül is elérhetőek a termékeik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A Magyarországon kiállított számlák 4 százalékát nem fizetik ki - de lesz még rosszabb az arány

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján szerdán az MTI-vel.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.