Back to top

A tea és a kávé is jó antioxidáns- és koffeinforrás, de melyik a jobb?

Sokunk számára a napot folyadékkal kezdeni az alapvető reggeli rutin része. Míg néhányan olyan italokat választanak, mint a narancslé vagy a víz, a legtöbben a tea és a kávé után nyúlnak. Végül is ezek az italok a világon a legszélesebb körben fogyasztott folyadékok közé tartoznak. De ha az egészségről van szó, vajon jobb-e az egyik a másiknál?

A tea egészségügyi előnyei

Illusztráció
Illusztráció
A tea általában véve egy tápláló ital, különösen, ha rendszeresen fogyasztják. Kezdjük azzal, hogy tele van antioxidánsokkal, melyek olyan jótékony molekulák, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyököktől. A szabad gyökök olyan instabil atomok, amelyek nagy mennyiségben oxidatív stresszhez vezethetnek. Idővel az oxidatív stressz károsíthatja a sejteket, és olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a szívbetegségek és a rák - de a sok antioxidáns fogyasztása (mint például a teában találhatóké) potenciálisan csökkentheti a kockázatot. A zöld és a fekete tea különösen gazdag antioxidánsokban, úgynevezett polifenolokban, mondja Kelsey Lorencz, regisztrált dietetikus.

Még a gyógyteák, például a borsmenta és a kamilla is tartalmaznak antioxidánsokat, bár kisebb mennyiségben.

A zöld és a fekete tea is mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmaz, körülbelül 47 milligrammot, illetve 28 milligrammot közel 250 milliliteres csészénként. A koffein energizáló hatású, mely hasznos lehet a nap indításakor. Mi több, a Nutrients című folyóiratban 2021-ben megjelent cikk szerint a koffein támogatja a kognitív funkciókat, például a tanulást és a memóriát. Valamint a koffein is egy antioxidáns, ami azt jelenti, hogy védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben, ami tovább növeli a tea egészségügyi előnyeit.

A kávé egészségügyi előnyei

A kávé, akárcsak a tea, tele van antioxidánsokkal. Leginkább a magas klorogénsav-tartalmáról ismert, amely véd az oxidatív stressz ellen, mondja Kerry Hackworth, a National Dairy Council regisztrált dietetikusa. A klorogénsav gyulladáscsökkentő és neuroprotektív tulajdonságokkal is rendelkezik, ami potenciális szerepet játszhat a krónikus betegségek megelőzésében.

A kávéfogyasztás ugyanis összefüggésbe hozható a neurodegeneratív betegségek, például a demencia és az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával.

Továbbá, a főzet segíthet lassítani az öregedéssel járó izomvesztést, Maddie Pasquariello, regisztrált dietetikus szerint.

Illusztráció
Illusztráció

És ha koffeinről van szó? A kávéval nem lehet hibázni. A főzet több koffeint tartalmaz, mint a tea, ami ideális lehet, ha magas az anyaggal szembeni toleranciánk. Összehasonlításképpen: közel 250 milliliternyi főzött kávé 96 milligramm koffeint tartalmaz a Mayo Clinic szerint. Ez több mint kétszer annyi koffein, mint a fekete teában, és négyszer annyi, mint a zöld teában.

Melyik az egészségesebb: a tea vagy a kávé?

Mind a tea, mind a kávé jelentős egészségügyi előnyökkel jár a szervezet számára, és mindkét ital része lehet az egészséges étrendnek. Így a választás attól függ, hogy mi a legfontosabb a számunkra. Például, ha antioxidánsokra vágyunk, akkor bármelyik italt választhatjuk. Ha azonban valami olyasmit keresünk, ami csillapítja a hányingert, akkor egy csésze forró tea valószínűleg jobban fog hatni.

Egy másik tényező, amit figyelembe kell venni, az egyes italok koffeintartalma, és az, hogy a szervezetünk hogyan reagál rá.

Ne feledjük, hogy a kávéban körülbelül két-négyszer annyi koffein van, mint a teában - ha tehát érzékenyek vagyunk erre az anyagra, a tea jobb választás lehet, mondja Lorencz. Vagy ha úgy érezzük, hogy a kávétól idegesek leszünk, jobban járhatunk, ha matchát (egyfajta zöld teát) vagy fekete teát iszunk, amelyek kevesebb koffeint tartalmaznak - jegyzi meg Pasquariello. Emellett a napszak is egy fontos tényező lehet a választás során. "A koffein az elfogyasztását követően még órákig a szervezetben marad, miután megittuk" - mondja Pasquariello. Tehát ha délután kávét vagy koffeintartalmú teát fogyasztunk, lefekvés előtt idegesnek érezhetjük magunkat. Ez megzavarhatja a minőségi alvás képességét, ami egészségtelen és stresszes lehet a szervezetünk számára.

A legfontosabb, hogy vegyük figyelembe a saját személyes egészségügyi aggályainkat is.

Egyes gyógyszerek és betegségek, mint például az irritábilis bél szindróma, nem biztos, hogy jól működnek nagy mennyiségű koffeinnel. Ez azt jelenti, hogy esetleg korlátozni kell a magas koffeintartalmú italokat, például a kávét, vagy ki kell hagyni azokat. Hasonlóképpen, terhesség vagy szoptatás ideje alatt korlátozni kell a koffeinbevitelt, jegyzi meg Hackworth.

Illusztráció
Illusztráció

Végül érdemes megfontolni, hogy melyik ital okoz nagyobb örömet. Hiszen akár egy csésze kávé, akár egy zöld tea, ezek az apró, mindennapi örömök döntő fontosságúak a jólét szempontjából. És ha tudomásul vesszük, hogy az egyes italok hogyan illeszkednek az életmódunkhoz, egészségünkhöz és általános igényeinkhez, akkor könnyedén kiválaszthatjuk, hogy melyik a legmegfelelőbb számunkra.

Forrás: 
marthastewart.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.