Back to top

A tea és a kávé is jó antioxidáns- és koffeinforrás, de melyik a jobb?

Sokunk számára a napot folyadékkal kezdeni az alapvető reggeli rutin része. Míg néhányan olyan italokat választanak, mint a narancslé vagy a víz, a legtöbben a tea és a kávé után nyúlnak. Végül is ezek az italok a világon a legszélesebb körben fogyasztott folyadékok közé tartoznak. De ha az egészségről van szó, vajon jobb-e az egyik a másiknál?

A tea egészségügyi előnyei

Illusztráció
Illusztráció
A tea általában véve egy tápláló ital, különösen, ha rendszeresen fogyasztják. Kezdjük azzal, hogy tele van antioxidánsokkal, melyek olyan jótékony molekulák, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyököktől. A szabad gyökök olyan instabil atomok, amelyek nagy mennyiségben oxidatív stresszhez vezethetnek. Idővel az oxidatív stressz károsíthatja a sejteket, és olyan krónikus betegségekhez vezethet, mint a szívbetegségek és a rák - de a sok antioxidáns fogyasztása (mint például a teában találhatóké) potenciálisan csökkentheti a kockázatot. A zöld és a fekete tea különösen gazdag antioxidánsokban, úgynevezett polifenolokban, mondja Kelsey Lorencz, regisztrált dietetikus.

Még a gyógyteák, például a borsmenta és a kamilla is tartalmaznak antioxidánsokat, bár kisebb mennyiségben.

A zöld és a fekete tea is mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmaz, körülbelül 47 milligrammot, illetve 28 milligrammot közel 250 milliliteres csészénként. A koffein energizáló hatású, mely hasznos lehet a nap indításakor. Mi több, a Nutrients című folyóiratban 2021-ben megjelent cikk szerint a koffein támogatja a kognitív funkciókat, például a tanulást és a memóriát. Valamint a koffein is egy antioxidáns, ami azt jelenti, hogy védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben, ami tovább növeli a tea egészségügyi előnyeit.

A kávé egészségügyi előnyei

A kávé, akárcsak a tea, tele van antioxidánsokkal. Leginkább a magas klorogénsav-tartalmáról ismert, amely véd az oxidatív stressz ellen, mondja Kerry Hackworth, a National Dairy Council regisztrált dietetikusa. A klorogénsav gyulladáscsökkentő és neuroprotektív tulajdonságokkal is rendelkezik, ami potenciális szerepet játszhat a krónikus betegségek megelőzésében.

A kávéfogyasztás ugyanis összefüggésbe hozható a neurodegeneratív betegségek, például a demencia és az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával.

Továbbá, a főzet segíthet lassítani az öregedéssel járó izomvesztést, Maddie Pasquariello, regisztrált dietetikus szerint.

Illusztráció
Illusztráció

És ha koffeinről van szó? A kávéval nem lehet hibázni. A főzet több koffeint tartalmaz, mint a tea, ami ideális lehet, ha magas az anyaggal szembeni toleranciánk. Összehasonlításképpen: közel 250 milliliternyi főzött kávé 96 milligramm koffeint tartalmaz a Mayo Clinic szerint. Ez több mint kétszer annyi koffein, mint a fekete teában, és négyszer annyi, mint a zöld teában.

Melyik az egészségesebb: a tea vagy a kávé?

Mind a tea, mind a kávé jelentős egészségügyi előnyökkel jár a szervezet számára, és mindkét ital része lehet az egészséges étrendnek. Így a választás attól függ, hogy mi a legfontosabb a számunkra. Például, ha antioxidánsokra vágyunk, akkor bármelyik italt választhatjuk. Ha azonban valami olyasmit keresünk, ami csillapítja a hányingert, akkor egy csésze forró tea valószínűleg jobban fog hatni.

Egy másik tényező, amit figyelembe kell venni, az egyes italok koffeintartalma, és az, hogy a szervezetünk hogyan reagál rá.

Ne feledjük, hogy a kávéban körülbelül két-négyszer annyi koffein van, mint a teában - ha tehát érzékenyek vagyunk erre az anyagra, a tea jobb választás lehet, mondja Lorencz. Vagy ha úgy érezzük, hogy a kávétól idegesek leszünk, jobban járhatunk, ha matchát (egyfajta zöld teát) vagy fekete teát iszunk, amelyek kevesebb koffeint tartalmaznak - jegyzi meg Pasquariello. Emellett a napszak is egy fontos tényező lehet a választás során. "A koffein az elfogyasztását követően még órákig a szervezetben marad, miután megittuk" - mondja Pasquariello. Tehát ha délután kávét vagy koffeintartalmú teát fogyasztunk, lefekvés előtt idegesnek érezhetjük magunkat. Ez megzavarhatja a minőségi alvás képességét, ami egészségtelen és stresszes lehet a szervezetünk számára.

A legfontosabb, hogy vegyük figyelembe a saját személyes egészségügyi aggályainkat is.

Egyes gyógyszerek és betegségek, mint például az irritábilis bél szindróma, nem biztos, hogy jól működnek nagy mennyiségű koffeinnel. Ez azt jelenti, hogy esetleg korlátozni kell a magas koffeintartalmú italokat, például a kávét, vagy ki kell hagyni azokat. Hasonlóképpen, terhesség vagy szoptatás ideje alatt korlátozni kell a koffeinbevitelt, jegyzi meg Hackworth.

Illusztráció
Illusztráció

Végül érdemes megfontolni, hogy melyik ital okoz nagyobb örömet. Hiszen akár egy csésze kávé, akár egy zöld tea, ezek az apró, mindennapi örömök döntő fontosságúak a jólét szempontjából. És ha tudomásul vesszük, hogy az egyes italok hogyan illeszkednek az életmódunkhoz, egészségünkhöz és általános igényeinkhez, akkor könnyedén kiválaszthatjuk, hogy melyik a legmegfelelőbb számunkra.

Forrás: 
marthastewart.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Így rontja egy édesítőszer az immunválaszt

Egy új tanulmány szerint a nagy mennyiségű szukralózzal etetett egereknél kevésbé aktiválódtak a T-sejtek - melyek az immunrendszer szerves részét képezik.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Szennyezett teljes kiőrlésű lisztet hívtak vissza

Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétvégén az MTI-t.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

A MIND és a mediterrán étrendet követők kisebb eséllyel szenvednek Alzheimer-kórban

A tudósok megállapították, hogy azoknál az idősebb pácienseknél, akik szorosan követték ezen étrendek valamelyikét, kevesebb amiloid plakk és tau-tangulum volt az agyban, mint azoknál, akik nem tartották szigorúan ezt az étrendet.

A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá figyelnünk agyunk egészségére. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a demenciában szenvedők száma, részben azért, mert az emberek egyre tovább élnek. Az Egyesült Államokban a 85 és 89 év közötti felnőttek 22 százalékának van demenciája, a 90 éves vagy idősebb felnőttek körében ez az arány 33 százalék.

Az olívaolaj mellékterméke a sportolók barátja lehet

Egy új tanulmány szerint az olíva gyümölcsvíz - amely egy erős antioxidánsban és hidroxitirozolban gazdag termék - javította a légzési teljesítményt és az edzés utáni regenerálódást fizikailag aktív embereknél.

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek - ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.