Back to top

Zöldtető-kongresszust rendeznek

Napelemmel ellátott zöldtetők témakörében szervez kongresszust a németországi zöldtetőépítők egyesülete (Bundesverband Gebäudegrün, BuGG) október 20–21-én Berlinben.

Az online is követhető rendezvényen a napelemes zöldtetők rendszermegoldásairól, termékinnovációiról, valamint gyártási és karbantartási tudnivalókról, és mindezek költségvonzatairól tájékoztatják a szakembereket. Ahogy azt a BuGG hangsúlyozza,

a napelemes zöldtetők jelentősen hozzájárulhatnak a klímavédelemhez, mivel ezeknek a tetőknek a növényzete szigetel, miközben védelmet ad például a szélsőséges hőingadozásokkal, a heves esőzésekkel vagy a jégesővel szemben.

Illusztráció
Illusztráció
A szakmai kongresszus elsődleges célja, hogy minél több ismeretet átadjanak a napelemes zöldtetők szerepével és lehetőségeivel, valamint a munkavégzést segítő eszközökkel kapcsolatban, eloszlassák az ezekkel a speciális zöldfelületekkel kapcsolatban felmerülő félelmeket és fenntartásokat, és tisztázzák azt is, miként lehet a jövőben még több napelemes zöldtetőt létrehozni.

Az előadások mellett a szervezők egy szakkiállítást is terveznek, amely remek lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére is. Gunter Mann, a BuGG elnöke úgy fogalmazott, hogy mivel kiemelt témaként kezelik a sokat vitatott napelem-telepítési kötelezettséget, indokolt mind a zöldtető-, mind a nap­energia-szektorban érdekelt feleket összehozni, hogy közösen és több különböző nézőpontból vitassák meg a rendkívül aktuális témát.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Itt az ideje, hogy éljen az energiahatékonysági adókedvezménnyel

A mostani piaci környezetben a családok mellett a vállalatok életében is fokozottan előtérbe kerül az energiahatékonyság. Az alapvető termelési, működési költségek akár a többszörösére is növekedhetnek, ami sok cég esetében végzetes lehet, ha nem tudják a költségeket racionalizálni.

Egy gleccserrel szegényebb lett Németország

A tudósok a héten jelentették be, hogy az Alpokban található Schneeferner déli részén extrém forrónak bizonyult a nyár, ami meggyorsította az itt lévő gleccser eltűnését.

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon (EMN), melynek során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mind a 19 megyében és Budapesten 61 helyszínen várja az érdeklődőket.

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be a Tisza ukrajnai forrásvidékén

Mintegy 280 tonna hulladékot gyűjtöttek be a Tisza ukrajnai forrásvidékén a Diageo és a PET Kupa közös Call-Action programjának köszönhetően - közölték az MTI-vel a szervezők a folyók világnapja alkalmából.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

A természet megóvása kiemelt feladatunk

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.