Back to top

Szakmai túrák Dél-Tirolban

Az Interpoma kiállítást számos program egészíti ki, többek közt szakmai túrákat szerveznek a dél-tiroli almatermesztés, -feldolgozás és -kereskedelem részletes bemutatására. 2022. november 17-19-én 9 program várja az érdeklődőket a világ minden tájáról, amelyekre online lehet jegyet váltani. A túrákon résztvevők minden, de minden kérdésükre választ kaphatnak, hangsúlyozza a kiállítás ajánlója.

A biotermesztés iránt érdeklődők meglátogathatják a VOG konzorciumhoz tartozó Biosüdtirol Szövetkezetet Lanában, ahová 300 biotermesztő tartozik és 35 almafajtát szállítanak be a szövetkezetnek. A Runstnerhof biotermesztő gazdaság Gargazzonéban, egy gyönyörű kertben kávézót is üzemeltet. Ezt a programot két csoportnak is megszervezik.

Fotó: Interpoma

A kulcs az innováció (Innovation is the key) túra a fajtakísérletekre és feldolgozásra fókuszál, a Laivesben működő, integrált termesztésre állt Fuji Società Agricola s.r.l. és a VOG feldolgozóüzeme mutatja be a dél-tiroli gyakorlatot.

Az üzemben gyümölcslevet, sűrítményt, aromákat, hámozott és darabolt gyümölcsöt készítenek az élelmiszeripar számára.

Korszerű technológiákat és új termesztési elképzeléseket mutat be a Jövő ma van (Future is today) címmell indított kirándulás Lacesba, ahol a VIP konzorciumhoz tartozó Minor Szövetkezetet látogatják meg, majd Castelbellóban Michael Mitterer integrált gyümölcsösébe jutnak el, ahol a többtörzsű almafák nevelését tanulmányozhatják.

Első a fenntarthatóság (Sustainability first) túrán két jó gyakorlatot ismerhetnek meg a résztvevők.

A Caldaróban működő Roen Szövetkezet napelemmel fedezi energiaszükségletét, a korszerű és igen rugalmas osztályozó gépsoron használt vizet pedig visszaforgatják. Traminban pedig egy alma- és szőlőtermesztéssel, valamint vendéglátással foglalkozó családi vállalkozás mindennapjaiba nyernek betekintést.

Két családi gazdaság összehasonlítására nyílik mód a Micro and macro túrán. Michael Komiss Bolzano közelében működő gazdaságában almacsipszet is készít, amit közvetlenül forgalmaz. Vilpianban pedig az egy család által működtetett gyümölcsaukció és a Fructus feldolgozóüzem az úti cél.

A permetezés és az öntözés áll a következő túra középpontjában. Lanában lehet meglátogatni a permetezőgép-felülvizsgáló központot,

majd Postal következik, ahol Thomas Gruber integrált gyümölcsösében a talajnedvesség-mérésen alapuló öntözést és a napelemekből származó energiaellátást lehet tanulmányozni.

Az utolsó út pedig a Melinda Szövetkezet föld alatti tárolójába vezet: több mint 200 méter mélyen a föld alatt, a Dolomitok elhagyott bányájában alakította ki szabályozott légterű hűtőtárolóját a szövetkezet.

Az Interpoma túrákra ide kattintva lehet jegyet váltani, áruk egységesen 90 euró.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Interpoma

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Virtuális üzleti találkozók az Interpoma kiállításon

Ismét meglesz a lehetőség arra, hogy aki nem tud személyesen eljutni Bolzanóba az Interpoma kiállításra, virtuális üzleti megbeszéléseket folytasson a kiállítókkal a 2020-ban debütált Interpoma Business Match keretében.

Összeomlás fenyegeti az olasz gyümölcstermesztést

A megháromszorozódott termelési költségek, a szélsőséges időjárás és az energiaválság szinte lehetetlenné teszi a további gyümölcstermesztést, állítja Michele Ponso, az olasz Confagricoltura mezőgazdasági egyesület országos gyümölcsszövetségének elnöke.

Lombkártevők az almafákon

A sodró- és az aknázómolyok az alma fontos kártevői. A sodrómolyok áttelelt hernyói kora tavasszal a rügyeket odvasítják, később a fiatal hajtásokat sodorják össze. Az aknázómolyok nem minden évben károsítanak, azonban megfelelő védekezés hiányában és különösen a száraz, meleg években képesek veszélyes mértékben elszaporodni.

Kisközösségben fejlődhetünk

A gyümölcsösben nem csak gyümölcs terem. Örömteli munkának is helyszíne, ahol a kisközösség fejlődhet, és tapasztalatokat gyűjthetünk egymástól. Ez az alsópáhoki Gyümölcsöző Közösségi Kert mottója. A közösség koordinálja a településen kialakított kerttel kapcsolatos teendők elvégzését.

A bergamott

Az Olaszországból származó bergamott vastag, ráncos, élénkzöld héjával nem tűnik túl étvágygerjesztőnek, vagy akár ehetőnek. Azonban valószínűleg már kóstoltuk, ugyanis a héjából nyert olajat az Earl Grey tea ízesítésére használják.

A vártnál gyengébb lehet az európai almatermés

A WAPA (World Apple and Pear Association, Alma- és Körte Világszövetség) 90 ezer tonnával csökkentette az európai almatermésre vonatkozó előrejelzését – írta szerdai közleményében a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Világpiaci termékekre törekedve

A családi gazdaságként induló Agricolae Kft. 1998-ban a szatmári térségben és környékén kezdte meg működését. Fő tevékenységük a zöldség-, gyümölcs- és diótermés legrövidebb úton való feldolgozása és exportálása, valamint ernyőszervezetként a társadalmi felelősségvállalást szem előtt tartva arra törekednek, hogy a termelők áruja biztosítottan a megfelelő piacra és vevőkörhöz jusson.

Nyolc tonna hulladéktól szabadult meg a Bodrog

Több mint nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek össze a III. Bodrogi PET Kupa résztvevői a folyó Sárospatak és Olaszliszka közötti részén - közölték a szervezők az MTI-vel kedden.

Új arculattal működik tovább

A jövőben új logót és új szlogent vezet be a Fleuroselect. Az új arculat célja, hogy kiemelje a nemzetközi dísznövényszervezet értékeit, és kifejezze a helyét a világban, fogalmazott Ann Jennen főtitkár.