Back to top

A darazsak képesek különbséget tenni az "azonos" és a "különböző" között

A Michigani Egyetem kutatótriója megállapította, hogy a redősszárnyú darazsak képesek különbséget tenni az azonos és a különböző dolgok között.

A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban megjelent tanulmányukban Chloe Weise, Christian Cely Ortiz és Elizabeth Tibbetts

olyan kísérleteket írnak le, amelyekben darazsakat idomítottak, és úgy vélik, eredményeik azt mutatják, hogy hasonló absztrakciós képességek valószínűleg más rovarokban is léteznek.

Az emberek természetesen a hasonlóságok ellenére is eléggé képesek megkülönböztetni az azonos és a különböző dolgokat. A legtöbb ember meg tudja állapítani például, hogy két tárgy autó, még akkor is, ha az egyik piros, a másik pedig kék. Korábbi kutatások kimutatták, hogy más élőlények is rendelkeznek hasonló képességekkel; a hollófélék, a papagájok, a kacsák, a delfinek és a galambok képesek megkülönböztetni az azonos vagy különböző dolgok közötti különbségeket, és ennek alapján választani. Az európai mézelő méh is képes erre. Ebben az új kísérletben a kutatók a redősszárnyú darazsat tesztelték, mivel jól ismert képességük, hogy fajtársaik között meg tudják különböztetni egymást.

Fotó: pixabay.com

A darazsak teszteléséhez a kutatók egy kis áramütés alkalmazásával betanították a csoportokat arra, hogy azonos vagy különböző színű tárgypárokra reagáljanak. Ezután tesztelték a darazsakat, hogy képesek-e alkalmazni a megtanultakat különböző típusú ingerekre, például különböző színekre vagy szagokra. Ennek során azt találták, hogy a darazsak az esetek körülbelül 80%-ában képesek voltak erre, ami több, mint véletlen.

A kísérletek azt mutatják, hogy a darazsak képesek osztályozni az ingereket azok összefüggései alapján, és ezt a képességet felhasználni a cselekvéseikre vonatkozó döntések meghozatalához.

Ez a képesség a kutatók szerint azt mutatja, hogy a redősszárnyú darazsak képesek absztrakt fogalmak tanulására. Megjegyzik, hogy ez a képesség egy olyan élőlénynél, amelynek ilyen kevés agysejtje van (kevesebb mint 1 millió), arra utal, hogy a képesség valószínűleg sok más, hasonló agyméretű élőlénynél is jelen van.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Szokatlan módon született vipera Szegeden

A Szegedi Vadaspark terráriumában egy apró rákosi vipera tűnt fel. Mivel csak nőstényeket tartanak, így felmerült a lehetősége, hogy a kicsi szűznemzéssel jött világba. Ennél a fajnál pedig ez lenne az első dokumentált eset erre a szokatlan szaporodási módról.

Geográfusok segíthetik az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága a hét elején az MTI-t.

Rejtőzködő idegenhonos károsító a jukkatripsz

Hazai kertekben, parkokban, sőt még a nagyvárosi járdaszigeteken is gyakran láthatunk virágzásukkor nagyon látványos pálmaliliomokat. Ez az észak-amerikai szívós dísznövény sem mentes károsítóktól, a tőlevélrózsájában a levelek tövénél sokszor nagy tömegben van jelen az Észak-Amerikából behurcolt jukkatripsz.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.