Back to top

A Magyarok kenyere program az összetartozás ünnepe

Régóta nem látott és nem tapasztalt, különleges helyzetben van ebben az évben egész Európa, így Magyarország is. A háborús konfliktus okozta válsághelyzet mellett a rendkívüli aszállyal is meg kell küzdeni – fogalmazott köszöntőjében Feldman Zsolt Kunhegyesen, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében rendezett búzaösszeöntés ünnepén.

magyarok kenyere összeöntés.jpg

Fotó: MTI: Bodnár Boglárka
A tizenkét év óta egyre szélesebb összefogással zajló Magyarok Kenyere program a gazdák szolidaritásának ünnepe. Az egymás segítésére, a felelősségvállalásra ma különösen nagy szükség van – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Mint fogalmazott, amikor a világ számos térségét az éhínség fenyegeti, itthon felértékelődik a mezőgazdaság, a gazdatársadalom szerepe, hiszen a megváltozott éghajlati körülmények, a termelést jelentősen megdrágító tényezők ellenére a hazai élelmiszerellátás biztosított. Bár idén exportra kevesebb gabona jut, a betakarított termésmennyiség kettéosztotta az országot, a magyar családok ellátásához elegendő kalászos termett.

Ezért is fontos a gazdatársadalom egymás iránti szolidaritása, és kérjük az aszállyal csak részben sújtott vidéken élő gazdálkodókat, biztosítsanak szálastakarmányt a szárazsággal sújtott keleti megyék gazdálkodóinak. Ez sok állattartó számára a túlélést jelenti –mondta.

Feldman Zsolt beszélt arról is, hogy a kormány elkötelezett az agráriumból élők megsegítésében. Nem véletlenült alakult meg az Aszály veszélyhelyzeti operatív törzs, amely az aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményei kezelésére jött létre, tegnap meg is tartva első ülését. Amikor megfordul a világ körülöttünk, amikor háború dúl határaink közelében, és energiaválság fenyeget, a magyar gazdák erőt meríthetnek az eddig elért eredményekből, egyebek között a Magyarok kenyere program sikeréből. Biztosak lehetnek abban, hogy a magyar kormány érti és érzi a mostani nehéz helyzetet felelősséggel képviselte eddig is a magyar gazdák érdekeit.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesen tartott búzaösszeöntés ünnepén Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke jelentős sikerként értékelte, hogy

a rendkívül rossz betakarítási eredmények ellenére a megyében idén 104 tonna búzát ajánlottak fel a gazdák.

Mint fogalmazott, a 700 éves történelmi múltjára büszke település örömmel adott helyszínt a Magyarok kenyere program lebonyolításához, ezzel is hozzájárulva a Kárpát-medencében rászorulók megsegítéséhez.

 

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

Folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - közölte Nagy István agrárminiszter.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Továbbra is pályázhatnak infrastrukturális fejlesztésekre a tanyán élők

A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a vidéki településeken élők életminőségének javítására, a vidék népességmegtartó képességének erősítésére. Ennek érdekében a tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Tűzifaprogram: átcsoportosítják a készleteket

Nagyon nagy az érdeklődés a Tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő vagy többen élnek – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.