0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új rendelet a citrusfélékre

A dél-afrikai citrustermesztők szövetsége (CGA) szerint az új uniós szabályok miatt 3,2 millió doboz, eredetileg az Európa Unió piacaira szánt dél-afrikai citrusfélét kell megsemmisíteniük a hatóságoknak. Bár korábban már élesen bírálták a készülő rendeletet, az július 14-én minden tiltakozás ellenére hatályba lépett.

Deon Joubert, a CGA piacra jutásért és EU-ügyekért felelős megbízottja szerint az új szabályozások betartása lehetetlen kihívások elé állítja a dél-afrikai termelőket, valamint a jogszabály indokolatlan és disz­kriminatív is, amelynek az árát végső soron az európai fogyasztók és a helyi termelők fizetik majd meg.

A szabályozás értelmében a Dél-Afrikából Európába érkező citrusféléknek meghatározott ideig bizonyos hűtési folyamatokon kell átesnie a szállítás előtt, azért hogy meggátolják a Thaumatotibia leucotreta sodrómoly terjedését.

Deon Joubert szerint a dél-afrikai citrustermelők jelenleg évente mintegy 800 ezer tonna jó minőségű gyümölcsöt exportálnak az EU-ba, és a kártevő által fertőzött tételek száma folyamatosan alacsony volt az elmúlt három évben (2019-ben 19, 2020-ban 14, 2021-ben 15), még a más régiókból származó gyümölcs esetében ezt jóval meghaladta, ott mégsem került bevezetésre a szabályozás.

A dél-afrikai termelők aggódnak, hogy a citrusok többsége rosszul fogja viselni a hidegkezelést, mivel például a bio- és növény­védőszer-­mentes narancsok különösen érzékenyek a hidegre.

A CGA arra is rámutatott, hogy az új szabályozás jelentős problémákat teremt majd az ellátási láncban, és magasabb árakat eredményez az európai fogyasztók számára, ami tovább veszélyezteti a dél-afrikai citrusfélék termelésének fenntarthatóságát és jövedelmezőségét. Még tartanak a megbeszélések a szabályozás felülvizsgálatáról, mivel az technikai aggályokat vet fel, áll a CGA közlemé­nyében.

Forrás: Kertészet és Szőlészet