Back to top

Salátákat akár cserépben is nevelhetünk

Bár hazánkban a fejes saláta volt hosszú ideig a sláger, és még most is sokaknál az a nagybetűs saláta, a színes, a díszes levelű újabb fajták is lassan bekerültek a köztudatba és a konyhákba. A rövid tenyészidejű salátaféléket akár cserépben is nevelhetjük, így igazán friss lesz a tányérdíszítésünk…

A saláták nagyon sokoldalúan felhasználható konyhakerti növények. Komoly nemesítői munka áll amögött, hogy ennyiféle saláta létezzen. Számos igen nagy díszítőértékkel rendelkező változatuk is van, melyek akár a díszkertben, ágyásszegélyként is megállják a helyüket.

A zöld a sláger, de már sokféle színű van
A zöld a sláger, de már sokféle színű van
Fotó: wikipedia
A fejes saláta (Lactuca sativa) a levélzöldségfélék közül a legnagyobb jelentőségű növényfaj, fogyasztása ősidőkre nyúlik vissza. Észak-Afrikában már 2500 évvel ezelőtt széles körben fogyasztott növénynek számított. A fejes saláta a nem melegigényes zöldségfélék közé tartozik, termésképzés idején a 16 °C-ot tekintjük hőmérsékleti optimumának.

Egyes fajtái kifejezetten hidegtűrők, az áttelelő változatok a -10 °C-ot is károsodás nélkül elviselik. Rövid tenyészidejű és hidegtűrő növény lévén alkalmas mind elő, mind utó-veteménynek, így nagy szerepe van a terület optimális kihasználásának kialakításában.

A salátáknak egy hátrányuk van, hogy nitráthalmozó növények, azaz túlzott nitrogéntartalmú műtrágyázás esetén a nitrát felhalmozódik a növényben, és mérgezővé teszi azt. A legegyszerűbben ezt úgy küszöbölhetjük ki, ha a salátát csak szerves trágyával trágyázzuk, a műtrágyákat e növény esetén inkább felejtsük el.
Csírázása már 2-3 °C-on megindul, optimálisnak a 12-15 °C közötti hőmérséklet tekinthető. A nagy meleg kifejezetten hátráltatja a kelést. A levélzet 4-5 °C-on, a gyökerek 6-7 °C-on indulnak növekedésnek. A hideget legjobban az egy-két leveles fejlettségű növény viseli el, ez az érték a tavaszi-, és őszi fajtáknál -4– -5 °C, de az áttelelők esetében -10 – -15 °C is lehet. Fejesedés idején érzékeny a hidegre. A tartósan alacsony, fagy körüli hőmérséklet több fajta esetében antociánosodást válthat ki, azaz a levelek vörössé válnak. Ám a levelek elszíneződése a hőmérséklet emelkedésével fokozatosan megszűnik, visszazöldülnek.

Fejes salátát is nevelhetünk cserépben tépősalátaként, csak ekkor ne számítsunk arra, hogy fejet növeszt.

A színes saláták jól mutatnak a tányéron is
A színes saláták jól mutatnak a tányéron is
Fotó: wikipedia
A jégsaláta (Lactuca sativa convar. capitata provar. Jagger) is alkalmas hideg hajtatásra a fejes salátához hasonlóan, de nagyobb a tenyészterület igénye, illetve 10-15 nappal hosszabb a tenyészideje, de cserébe jóval nagyobb a fej átlagtömege. Fontos évközi munkája a talajlazító és gyomtalanító kapálás, melyet az összeborulásig (azaz a szomszédos fejek egymáshoz éréséig) végezhetünk – utána már nem lesz helyünk erre. Amikor a fejek elérték a kellő nagyságot és keménységet – ez 500-1000 g közötti tömegnél van – megkezdhetjük a szedést. A jégsaláta levele vastagabb, de sokkal ropogósabb, mint más salátáké. Nagy előnye, hogy leszedés után nem fonnyad olyan gyorsan, tovább zsenge marad, hűtőben hosszú ideig eltartható.

A kötözősaláta (Lactuca sativa convar. Longifolia) rövid, 60-80 napos tenyészidejű növény, emiatt jó elő- és utóvetemény. Helyrevetéssel, vagy palántázással szaporítható. Étkezési szokásaink szerint általában tavaszra vagy őszre ütemezzük a szedését. Legfontosabb munkája, a nevéből eredő kötözés. A levelek teljes kifejlődése után a csúcshoz közel szorosan kössük össze azokat, de a zsineg ne vágjon a levelekbe. Összekötözéssel kizárjuk a fényt, ezáltal etiolálódnak, halványodnak a belső levelek. Az összekötött, a kínai kelhez hasonló formát felvett fejeken is zárjuk ki az öntözővíz bejutási lehetőségét. 20-25 napos halványítás után megkezdhetjük a szedést.

Egyes fajták halványítás, azaz kötözés nélkül is termeszthetők, mert a külső levelek laza fejet képezve, maguktól árnyékolják a belsőket.

A tépősaláta vagy áttelelő saláta (Lactuca sativa convar. secalina provar. Crispa) szeptember végéig lekerülő növények után palántázható. Október elejétől a fagyok beálltáig ültethetjük állandó helyére. Túl korai kiültetéskor, illetve hosszú őszön megkezdődik a fejesedés, ami az áttelelő képesség csökkenésével jár. Kiültetés után a palánták csak a bokrosodásig jussanak el. Ősz végén, a fagyok beállta előtt ajánlatos a fiatal palántákat fertőzésmentes lombbal, szalmatörekkel, faforgáccsal takarni, ezzel a száraz, kemény fagyok kevesebb kárt okozhatnak. Tavasszal a takaróanyagot távolítsuk el a tövek közül. Ekkor jelentkezhet az ún. felfagyás, amikor a kis növények a fagyás és kiengedés gyakori változása következtében erősebben kiemelkednek a talajból. A saláták mellé szúrva tömörítsük a földet, mintha palántáznánk.

A salátákat többnyire nyersen fogyasztjuk, ezért nagyon jó a táplálkozás-élettani hatásuk
A salátákat többnyire nyersen fogyasztjuk, ezért nagyon jó a táplálkozás-élettani hatásuk
Fotó: wikipedia
A metélősaláta (Lactuca sativa conc. Secalina) a tépősalátához hasonló nyári leveles saláta. Fodros, hullámos levelű változatai igézően díszesek. A csillogó fodrok a napfényben zöld és piros színben virítanak. Jóízű levelei folyamatosan fogyaszthatók, nem keserűek.

A nem fejesedő saláták közé tartozik. Sárgászöld és vöröses zöld bokra egy földön ülő, hullámos, színes virágcsokorra emlékeztet. Cserepekbe, edényekbe, balkonra, verandára is ültethető.


 


 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Pontosan méri a gyümölcsök és zöldségek vitaminszintjét egy eszköz

A gyümölcsökben és zöldségekben lévő vitaminok számának valós idejű mérése a terepen hamarosan valósággá válik, köszönhetően egy olcsó, könnyen használható bioszenzornak, amelyet német, belga és holland tudósok fejlesztettek ki.

Ivóvízhiány fenyeget Horvátország déli részén

Horvátország déli részén ivóvízhiány alakulhat ki, mivel ez karsztos terület, és édesvíz-ellátottsága jobban függ a helyi csapadékmennyiségtől - figyelmeztetett a horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ), amiről a Vecernji List című horvát napilap számolt be szerdán.

Mit tehetünk a napégés megelőzésére?

Augusztusban válik igazán szembetűnővé az erős napsugárzás és nagy meleg hatása a növényekre. Almán, szőlőn, paprikán figyelhetünk fel a napégésre, ami kierjedt barnás foltokat okoz a termésen. A kertben nyaraltatott szobanövények levele is károsodhat, csakúgy, mint a világos levelű díszbokrok, díszfák lombja.