Back to top

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Dula Bencéné növényvédelmi mikológus „megnyugtatta” hallgatóságát, már néhány évezreddel korábban is volt extrém forróság. Példaként elmondta, a feljegyzések szerint 993-ban Németországban gyümölcsök főttek meg a fákon, 1000-ben folyók száradtak ki, 1420 áprilisában már virágzott a szőlő, májusban kifejlett bogyókkal találkozhatott a gazda.

Hazánkban az 1860-70-es években kiszáradt a Fertő tó, 2007 augusztus elején pedig már szüreteltünk.

Idén a fél európai kontinens, míg földünk 15 százaléka van a legsúlyosabb fokozatban. Extrém alacsony vízállásokat mérnek a folyókon – Pó, Tisza, Duna felső és alsó szakasza –, patakok, tavak száradtak ki, gleccserek olvadnak. Eddig nem tapasztalt perzselő hőséget mértek az Ibériai félszigeten, vagy Irakban. Kínában négyszeresére nőtt a hőség miatti halálesetek száma.

A 2022-es évjárat rányomja bélyegét a szőlőtermesztésre, amit az elmúlt negyed évszázadban alig tapasztalt aszály, csapadékhiány jellemez. A szakember egri adatokat hozott, ahol 2021-ben, éves szinten 216 milliméter deficitben volt a talajok nedvességtartalma, idén pedig az első 7 hónapban elértük a 167 millimétert. Ha a vegetációs ciklust nézve ez tavaly 82 milliméter, míg idén 4 hónap alatt 74 milliméter csapadékhiányt jelent.

Fotó: viniczai

Ha a szőlő növényvédelmét vesszük górcső alá, bátran kijelenthető, hogy 2022-ben a lisztharmat vált a fő kórokozóvá, míg a csapadékigényes gombabetegségek, mint a peronoszpóra, a feketerothadás fertőzése elmaradt.

Úgy tűnik, a tavaszi kevés csapadék is elegendő volt ahhoz, hogy a lisztharmat aszkospóráit megindítsa.

A rovarkártevők kapcsán a szakember kiemelte, a tarka szőlőmoly nem tudott kárt tenni a rossz kötődés miatt hézagos fürtökben, gyenge volt az első két nemzedék rajzása, míg a harmadik nemzedék elmaradt. Szőlőkabóca, gubacsatka, szőlőtripsz alig adott életjelet, míg a kígyóaknás moly jól érzi magát. Találkozni lehetett gyapjas pajzstetűvel, ami vektorként a levélsodródás vírus terjedésében játszik szerepet, de a filoxéra – szőlő gyökértetű – is megjelent. Ugyanakkor megjelent egy új inváziós kártevő, az élénkzöld kabóca. A faj Észak-Amerikában honos, együtt él az amerikai lepkekabócával, hazánkban 2016-ban hat helyen is észlelték. Egyenlőre csak érdekességként jegyzik. Szőlőben a fiatal, zöld hajtások kérge alá rakja a tojásait, ez a sérülés jelent további fertőzési lehetőséget.

Fotó: viniczai

Az előadást követően a közeli, 1982-ben telepített Kékfrankos ültetvényben tekinthettük meg 12 cég növényvédelmi, gyomirtási és tápanyag utánpótlási technológiáját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.

Rejtőzködő idegenhonos károsító a jukkatripsz

Hazai kertekben, parkokban, sőt még a nagyvárosi járdaszigeteken is gyakran láthatunk virágzásukkor nagyon látványos pálmaliliomokat. Ez az észak-amerikai szívós dísznövény sem mentes károsítóktól, a tőlevélrózsájában a levelek tövénél sokszor nagy tömegben van jelen az Észak-Amerikából behurcolt jukkatripsz.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.