Back to top

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

A felfedezést Dr. Chin Wong vezette az ANU-ról, és várhatóan az agrártudósok és a növénynemesítők segítségére lesz olyan élelmiszernövények létrehozásában, melyek jobban hasznosítják a vizet - írja a Phys.org.

A tanulmány társ-szerzője, Dr. Diego Marquez az ANU-ról elmondta, hogy az általuk feltárt folyamatnak jelentős hatása lesz a mezőgazdasági ágazatra, és olyan ellenállóbb növényeket alkothatnak a segítségével, melyek jobban elviselik az extrém időjárási eseményeket, beleértve a szárazságot is.

„A növények folyamatosan vizet veszítenek a 'bőrük' felszínén található pórusokon keresztül. Ugyanezek a pórusok teszik lehetővé a levelek szén-dioxid felvételét, mely kritikus a túlélésük szempontjából.” mondta Dr. Marquez.

„Mindegy egység CO2 felvételével a növények több száz egységnyi vizet veszítenek el általában. Ezért van szükségük rengeteg vízre ahhoz, hogy nőjenek és életben maradjanak.

A mechanizmus, melyet felfedeztünk, akkor aktiválódik a növényekben, amikor a környezet száraz, például egy forró nyári napon. Ez lehetővé teszi a növény számára, hogy csökkentse a vízvesztést, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad.”

A kutatók úgy gondolják, hogy ez a vízmegtartó mechanizmus manipulálható, ezzel pedig a vizet jobban hasznosító élelmiszernövények nemesítéséhez biztosítanak lehetőséget.

Dr. Wong szerint az ANU kutatócsoportja egy „álombéli felfedezést” tett mind tudományos, mind mezőgazdasági szemszögből nézve.

„Az agrárium már régóta bízik abban, hogy a tudósok előállnak egy olyan lehetőséggel, amivel a vizet jobban hasznosító növényeket lehet létrehozni.” – mondta Dr. Wong.

„A növényekkel foglalkozó tudósokat már régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy miként lehetne növelni a CO2 felvételt és csökkenteni a vízveszteséget anélkül, hogy az negatívan befolyásolná a terméshozamot.”

"Ez a mechanizmus, amely képes csökkenteni a vízveszteséget a CO2-felvételre gyakorolt csekély hatás mellett, lehetőséget kínál a agráriumban dolgozó tudósok és a növénynemesítők számára, akik a vízfelhasználás hatékonyságának javítását és a szárazságtűrő növények létrehozását kutatják."

Bár a kutatók megerősítették, hogy létezik egy olyan rendszer, amely csökkenti a vízvesztést a leveleken keresztül, azonban még mindig nem ismerik ennek a hátterét.

"A fő célunk most az, hogy azonosítsuk a növényen belüli struktúrákat, amelyek lehetővé teszik ezt a szabályozást. Úgy gondoljuk, hogy a sejtmembránokban található fehérje szerkezetű vízcsatornák, az úgynevezett akvaporinok a felelősek" - mondta Dr. Marquez.

"Ha ezt sikerül megerősítenünk, akkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogyan manipulálhatjuk ezeket a rendszereket, és hogyan tehetjük őket hasznossá a mezőgazdaság számára."

A másik társszerző, Graham Farquhar, az ANU kiváló professzora elmondta: "Magának a mechanizmusnak a megtalálása csak egy lépés volt, egy nagy lépés, de még mindig van mit tenni, hogy ezt a felfedezést az ágazatban hasznosítani tudjuk.

Dr. Wong már 14 évvel ezelőtt utalt rá, hogy létezhet egy ilyen víztartó mechanizmus, de a kutatócsoport csak most tudta több évnyi kísérletezés után eredményeikkel is alátámasztani, hogy valóban létezik.

A kutatás a Nature Plants című folyóiratban jelent meg.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Nyílt levél az energiaárak miatt

Tekintettel az energiaárak elmúlt hetekben tapasztalt rendkívüli emelkedésére, a német nagykereskedelmi és külkereskedelmi szövetség (BGA) nyílt levelet intézett a kancellárhoz és a szövetségi kormányhoz.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.