Az Egri Bikavér alapanyagait már összegyűjtötték, az egri remete tiszteletére készült Egri Csillagot augusztus 13-án, a Gárdonyi Kóstoló Gálán ízlelhették meg először a vendégek, melynek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépülete, a Líceum biztosított méltó, különleges helyszínt.
„Gárdonyi Géza több, mint az Egri csillagok szerzője, hiszen regényei mellett verseket, meséket, újságcikkeket, dalszövegeket is írt. Járatos volt a zenében és a természettudományokban, élete bővelkedett fordulatokban”- hallhattuk Áder János köszöntőjében. A köztársasági elnök kiemelte, Gárdonyi híres könyvével nemzeti mitológiát teremtett. „Az író hatalma nem abban rejlik, amit mond, hanem amit az olvasó fantáziájával mondat: ahogy az olvasó fantáziáját működteti.” Ugyanez vezérli a borászokat is.
Gárdonyi, egri polgárként szőlőtermesztő és borász is volt, aki vallotta, a legnagyobb felfedező Noé volt. Hitet tett, a borkészítés az ember szövetsége az égiekkel. Szerinte Isten azért teremtette a venyigét, hogy az ember jobban megérthesse az Igét.
A szakember rámutatott, a termelőknek ha sikerül a boraikon, egy házasításon keresztül bemutatni a termőhelyet, ez a legnagyobb kihívás. Ha sok kis ecsetvonás található a borokban, előbb-utóbb összeáll az összkép. Az erős terroirokra szükség van, ezt kívánja meg az egyre képzettebb fogyasztó. A fajta kérdése ott merül fel, melyikük képes legteljesebben bemutatni a termőhelyet.
Az ünnepi alkalomra az Egri Bikavér Lovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa – a borlovagrend javaslatára -, Gárdonyi 100 Egri Csillag és Egri Bikavér borok superior – mivel a jelenlegi szabályok szerint a borok nem egy dűlőből származnak, nem lehet más megnevezés – egyedi, különleges bor, összességben 1552 palack megalkotására hívta az Egri Borászatokat.
„Történelmi pillanat, világraszóló esemény” – így jellemezte a kóstolót Lőrincz György, az Egri Bikavér Lovagrend elnöke. Az Összefogás Bora Egri Csillag Superior negyedrészt Furmintból, 17 százalékban Olasz rizlingből, 16-16 százalékban Hárslevelűből és Chardonnay-ból, 15 százalékban Rajnai rizlingből, 10 százalékban Királyleánykából és 1 százalékban Sauvignon blanc-ból készült.
A szakma, amikor az Egri Csillag Superior és Egri Bikavér Superior közösségi borok megalkotására kérte fel az egri borászatokat, ezeknek a kiemelkedően magas minőségű terroir boroknak az elkészítésével kíván az egri bortermelő közösség ünnepelni és tisztelegni Gárdonyi Géza emléke előtt.