Back to top

A legtöbb búzát termelő országok

A búza a harmadik legnagyobb mennyiségben termelt - a rizs és a kukorica után - és a második legtöbb emberi fogyasztásra termelt gabona. Kína a világ legnagyobb búzatermelője és az elmúlt 20 évben több mint 2,4 milliárd tonna búzát termelt, ami a teljes termelés körülbelül 17%-a. Az orosz-ukrán háború azonban hatalmas fennakadásokat okozott a globális búzapiacon és a kapcsolódó iparágakban.

A búza világszerte emberek milliói számára alapvető élelmiszer. A rizs és a kukorica után a búza a harmadik legtöbbet termelt gabonafélék világszerte, és a második legtöbb emberi fogyasztásra termelt gabona. Figyelembe véve a búza jelentőségét a globális élelmiszerrendszerben, a főbb termelőkre gyakorolt ​​​​hatások, például aszályok, háborúk vagy más események, az egész világot érinthetik.

Mely országok a legnagyobb búzatermelők? A Faostat adatai alapján készített grafika a globális búzatermelés 20 évének országonkénti lebontását mutatja be.

Több mint 80 különböző országban termelnek búzát.
Több mint 80 különböző országban termelnek búzát.
Fotó: Faostat / visualcapitalist.com

A legnagyobb mennyiségben búzát termelő országok

Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint bár több mint 80 különböző ország termel búzát szerte a világon, a globális búzatermelés nagy része csak néhány országból származik.

Kína, a világ legnagyobb búzatermelője, az elmúlt két évtizedben több mint 2,4 milliárd tonna búza termett, ami a 2000-2020 közötti időszak teljes termelésének nagyjából 17%-át teszi ki. A kínai búza nagy részét belföldön használják fel az ország növekvő élelmiszerigényének kielégítésére. Kína a világ legnagyobb búzafogyasztója – 2020/2021-ben az ország a globális búzafogyasztás körülbelül 19%-át adta.

A második legnagyobb búzatermelő ország India. Az elmúlt két évtizedben India termelte a világ búzájának 12,5% -át. Kínához hasonlóan India is a búza nagy részét hazai szinten tartja, mert az egész országban jelentős az élelmiszerigény.

Oroszország, a világ harmadik legnagyobb búzatermelője, egyben a világ legnagyobb búzaexportőre is. Az ország 2021-ben több mint 7,3 milliárd dollár értékben exportált búzát, ami a teljes búzaexport hozzávetőleg 13,1%-át tette ki abban az évben.

Forrás: 
Faostat / visualcapitalist.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.