Back to top

Az ausztrál propolisz értékesebb lehet, mint a brazil

A propolisz a méhek által gyűjtött gyanta, melyet viasszal keverve a méhlakás belsejének bevonására, a repedések kitöltésére, a bejárat szűkítésére és a kaptárba kerülő kórokozók elszigetelésére használnak. Jótékony hatásáról több cikkünkben is beszámoltunk, lásd az alább található ajánlót.

Az ausztrál propoliszfélék iránti kereslet eddig nem volt túl nagy a nemzetközi piacon, legalábbis jóval elmarad a dél-amerikai zöld propoliszétól. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy a méhészek nem álltak rá az értékesítésére.

Egy aktuális tanulmány azonban megélénkítheti irántuk a keresletet, ugyanis egy nem rég publikált vizsgálatban igen kedvező antioxidációs értékekre derült fény.

Az ország különböző régióinak mintáit, helyi méhészektől vették 2018 és 2020 között, összesen 158-at. A minták igen változatosak voltak mind színüket, mind ízüket tekintve. Volt köztük: barna, sötétbarna, fekete, piros, pirosas barna, narancsszín, vagy éppen sárga, illetve többek között erősen gyantás vagy édes mézízű.

A propoliszt 70-%-os alkohollal vonták ki és így 2 -81%-os sűrűségű gyantakivonatokhoz jutottak.

Más tanulmányban a méhek által gyűjtött propoliszban majdnem 30 féle fenolcsoportot azonosítottak, melyek flavonoid és nem-flavonoid csoportosulásból állnak.

A propoliszban a leginkább előforduló flavonoidok az agklikonok és a metilált analogák voltak.

Propoliszt gyüjtő méh
Propoliszt gyüjtő méh
Fotó: Hevesi Mihály

Az értékelésből kitűnik, hogy az ausztrál méhek hatékonyan használják ki a növények relatív sokfélesége által kínált fenol- és gyantagyűjtési lehetőséget.

A propoliszok közül néhány in vitro vizsgálatban erőteljesebb antioxidativ hatást mutatott, mint az úgynevezett (brazil) zöld vagy piros propolisz,

vagy a tanulmányban összehasonlítási mintaként szolgáló uruguay-i és új-zélandi propolisz, melyek nyárfélékből származtak.

Az analízis során 16 féle propolisz-típust azonosítottak, melyek a magas fenoltartalmuk miatt különösen jó minőségűnek tekinthetők.

A vegyi vizsgálat érdekessége, hogy a keleti illetve a nyugati partvidékről származó propolisz összetételében lényegesen különbözhet.

Ha szeretnénk propoliszt használni, nem kell Brazíliába vagy Ausztráliába utaznunk, elég felkeresni a legközelebbi méhészt.

A magyarországi propolisznak is kiemelt hatásai vannak, melyekről ezekben a cikkeinkben olvashat:

Tran, C.T.N., Brooks, P.R., Bryen, T.J. et al. Quality assessment and chemical diversity of Australian propolis from Apis mellifera bees. Sci Rep 12, 13574 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-17955-w(link is external)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.