Back to top

Az ausztrál propolisz értékesebb lehet, mint a brazil

A propolisz a méhek által gyűjtött gyanta, melyet viasszal keverve a méhlakás belsejének bevonására, a repedések kitöltésére, a bejárat szűkítésére és a kaptárba kerülő kórokozók elszigetelésére használnak. Jótékony hatásáról több cikkünkben is beszámoltunk, lásd az alább található ajánlót.

Az ausztrál propoliszfélék iránti kereslet eddig nem volt túl nagy a nemzetközi piacon, legalábbis jóval elmarad a dél-amerikai zöld propoliszétól. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy a méhészek nem álltak rá az értékesítésére.

Egy aktuális tanulmány azonban megélénkítheti irántuk a keresletet, ugyanis egy nem rég publikált vizsgálatban igen kedvező antioxidációs értékekre derült fény.

Az ország különböző régióinak mintáit, helyi méhészektől vették 2018 és 2020 között, összesen 158-at. A minták igen változatosak voltak mind színüket, mind ízüket tekintve. Volt köztük: barna, sötétbarna, fekete, piros, pirosas barna, narancsszín, vagy éppen sárga, illetve többek között erősen gyantás vagy édes mézízű.

A propoliszt 70-%-os alkohollal vonták ki és így 2 -81%-os sűrűségű gyantakivonatokhoz jutottak.

Más tanulmányban a méhek által gyűjtött propoliszban majdnem 30 féle fenolcsoportot azonosítottak, melyek flavonoid és nem-flavonoid csoportosulásból állnak.

A propoliszban a leginkább előforduló flavonoidok az agklikonok és a metilált analogák voltak.

Propoliszt gyüjtő méh
Propoliszt gyüjtő méh
Fotó: Hevesi Mihály

Az értékelésből kitűnik, hogy az ausztrál méhek hatékonyan használják ki a növények relatív sokfélesége által kínált fenol- és gyantagyűjtési lehetőséget.

A propoliszok közül néhány in vitro vizsgálatban erőteljesebb antioxidativ hatást mutatott, mint az úgynevezett (brazil) zöld vagy piros propolisz,

vagy a tanulmányban összehasonlítási mintaként szolgáló uruguay-i és új-zélandi propolisz, melyek nyárfélékből származtak.

Az analízis során 16 féle propolisz-típust azonosítottak, melyek a magas fenoltartalmuk miatt különösen jó minőségűnek tekinthetők.

A vegyi vizsgálat érdekessége, hogy a keleti illetve a nyugati partvidékről származó propolisz összetételében lényegesen különbözhet.

Ha szeretnénk propoliszt használni, nem kell Brazíliába vagy Ausztráliába utaznunk, elég felkeresni a legközelebbi méhészt.

A magyarországi propolisznak is kiemelt hatásai vannak, melyekről ezekben a cikkeinkben olvashat:

Tran, C.T.N., Brooks, P.R., Bryen, T.J. et al. Quality assessment and chemical diversity of Australian propolis from Apis mellifera bees. Sci Rep 12, 13574 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-17955-w(link is external)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...