Back to top

Technika, amely segíthet a génmegőrzésben

Patkánysejteket tartalmazó egerek patkány spermát termeltek egy olyan módosítási technikának köszönhetően, amely hasznos lehet a veszélyeztetett fajok megőrzésében vagy hibridek létrehozásában.

Fotó: Pexels
Az osztódásra képes pluripotens őssejtek (PSC) képesek más sejttípusokká fejlődni. Ha ezeket a sejteket egy egyedből kivesszük és egy körülbelül 60 sejtből álló, gömb alakú, korai stádiumú embrióba, úgynevezett blasztocisztába fecskendezzük be, akkor olyan kiméra képződhet, amely különböző egyedekből származó sejteket tartalmaz.

Tavaly ezt a technikát használta egérsperma patkányokban való növesztésére, Prof. Dr. Ori Bar-Nur a zürichi székhelyű Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársa.

A kutató és csapata patkány PSC-ket fecskendezett be olyan módosított egerek blasztocisztáiba, amelyekből hiányzott a spermium előállításához szükséges gén. Ezek az egerek felnőtt korukban kizárólag patkányspermiumokat termeltek, amelyekkel patkánypetesejteket termékenyítettek meg.

Fotó: Pixabay

A kutatóknak ugyan nem sikerült elérniük, hogy a megtermékenyített petesejtek normálisan fejlődjenek, vagy élő utódok szülessenek, de remélik, hogy a módszerrel a későbbiekben sikeresen lehet életképes utódokat előállítani. Reményeik szerint a technikával olyan patkányokat tudnak előállítani, amelyek emberi DNS-t tartalmaznak orvosbiológiai kutatásokhoz vagy akár veszélyeztetett fajok spermájának vagy petesejtjének előállítására is. Ramiro Alberio, a Nottinghami Egyetem kutatója szerint a spermiumok gyenge életképessége és az élő utódok hiánya arra utal, hogy az ivarsejtek fejlődése veszélyben van ebben a fajok közötti környezetben. Azonban a kutatók úgy vélik, érdekes alternatívákat kínálhat az adott fajokkal szoros rokonságban álló veszélyeztetett fajok megmentésére

Forrás: 
newscientist.com / Stem Cell Reports

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a háziméh mikrobiomja összetettebb, mint ahogy eddig gondoltuk.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Elmerült figyelem

Úszó, lebegő tárlatként újították meg a halászati kiállítást a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Részben azért, hogy érvényesülni tudjon az eddig tablókkal takart gótikus épületbelső. Mi az, ami különösen figyelemre méltó a halászatban egy néprajzos muzeológus számára? Erről is beszélgettünk Balpataki Katalin kurátorral.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.