A hibiszkusz tea hatása a szervezetre számos előnnyel jár, ráadásul nagyon ízletes és tele van antioxidánsokkal. Lehetséges, hogy már észrevettük, hogy a hibiszkusz egyre gyakrabban felbukkan a koktélok itallapján vagy a szupermarketek polcain lévő alkoholmentes italok összetevőjeként, és ennek jó oka van. A hibiszkusz a 2022-es és a következő évek egyik legfontosabb élelmiszeripari trendje lehet. Az élénkpiros virág kétségtelenül szép, de előnyei messze túlmutatnak a jó megjelenésén.
Mi az a hibiszkusz?
A hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa) egy ehető virágos növény, amely Afrika és Ázsia egyes részein honos, de Mexikóban és Közép-Amerikában is termesztik. A közhiedelemmel ellentétben a növénynek nem a szirmai, hanem a virágkelyhe az, amelyet meg lehet enni és inni. A kelyhek a virág sepális levelei, amelyek egyebek mellett a bimbók és a szirmok védelméért felelősek.
A hibiszkusz tea úgy készül, hogy a növény vörös, szárított virágzatát hideg vagy forró vízben áztatják. A szárított kelyheket azonban a gasztronómiában is széles körben használják – a hibiszkuszszirup és a lekvár készítésétől kezdve a vegán tacokig. A szárított hibiszkusz az italok ízesítésére és színezésére is használható. Ezek a virágzat alatt található piros virágkelyhek magas koncentrációban tartalmaznak antociánokat, egy antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező piros-kék színezéket, amely a hibiszkusznak a szép mélyvörös színét adja. A hibiszkusznak frissítő virágos íze van, amely a gyümölcsös, fanyar és édes ízeket ötvözi. Egyesek a hibiszkusz ízét az áfonyához hasonlítják, de egy virágos csavarral.
A hibiszkusz tea hatása a szervezetre
Bár a hibiszkusz tea nem hemzseg a vitaminoktól és ásványi anyagoktól, mégis igen magas a polifenoloknak nevezett antioxidáns mennyisége. Anne Danahy, arizonai dietetikus szerint a hibiszkuszteában lévő antioxidánsok „nagyrészt a tea gyönyörű vöröses színéért és számos egészségügyi előnyéért felelősek”.
Gyulladáscsökkentő hatása van: Kelsey Lorencz, dietetikus megjegyzi, hogy „az antociánok összefüggésbe hozhatók a rák és a cukorbetegség megelőzésével, és erős gyulladáscsökkentő hatásuk van”. A Food & Nutrition Research folyóiratban 2017-ben megjelent áttekintés szerint az antociánok csökkentik a gyulladást, amely, ha krónikus, összefügg a betegségek, például a rák kialakulásával. Ezenkívül az antociánok potenciális antiangiogén szerekként ismertek, melyek megakadályozzák, hogy a szervezet új ereket képezzen, amelyek oxigénnel „táplálják” a daganatos sejteket.