0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

A magyar tea

Júliusi szedésű, helyben termesztett tealevelekből készült zöld teát kóstolunk a Vác melletti Kamélia Kertben.

Varga Marianna olyan szoros barátságba keveredett a teával, hogy nemcsak élvezi a különféle teákat, de a teacserje hazai termesztésével is kísérletezik. Talán lassan elindul a magyar teaforradalom.

Varga Marianna Vác Kaméliás Kert
Fotó: Csatlós Norbert
Felmerül a kérdés, hogy miért növekednek a Vác melletti kertben teacserjék. Hiszen a körülötte lévő kiskertekben paradicsomok piroslanak, a kerítés mellett szőlősorok húzódnak, az ágyásokban hagyma, sárgarépa, paprika terem, a kert végében krumpli és tök nő.

Varga Marianna úgy döntött, hogy kísérleteket folytat, alkalmas-e a magyarországi klíma és talaj a teacserjék nevelésére, miután megkereste egy holland teanemesítő a kimondottan európai klímára szánt, –15 °C-ig fagytűrő fajtájával. Teanagyköveteket keresett, akik kipróbálják különféle területeken az új hibridet. A szakmai kíváncsiság nem hagyta nyugodni Mariannát, és most kísérletezik a cserjékkel. Emellett egy török variánst is kipróbál, amely talán még hidegtűrőbb. Kiderül, melyik lehet alkalmasabb nálunk.

A teaszakértő

Varga Marianna a kertészeti egyetem elvégzése után a borok világába csöppent, és az Egri borvidéken, majd Ausztráliában dolgozott szőlészként. Ezután Londonba vette az irányt, ott a borospoharat teáscsészékre cserélte. Hat évig dolgozott egy nagy múltú teakereskedésben, ahol belső továbbképzéseken, tea­klubokban és kóstolókon sajátította el teaismereteit. A britek teaszenvedélye már a kezdetekben magával ragadta. A UK Tea Academy hallgatójaként, és a European Speciality Tea Association tagjaként azóta is folyamatosan képzi magát. Elvégzett Londonban egy teatermesztés mesterképzést, teaszakértő oklevelet szerzett, Hollandiában és Skóciában pedig sikeres európai teatermesztőktől tanulta a termesztés és feldolgozás gyakorlati módját. Amikor hazaköltözött, tovább szerette volna folytatni a teákkal való foglalkozást, hiszen már rengeteg tudásra és tapasztalatra tett szert. Itthon erre nem volt lehetőség, ezért ezt magának teremtette meg

teacserje Varga Marianna
Fotó: Csatlós Norbert
– Itt a váci lejtős kertben most nagy sortávolságra ültettem a cserjéket, a sorközbe pedig fehér herét vetettem a jobb nitrogénfelvétel érdekében,

mutatja a sorba ültetett kis bokrokat, miközben mindegyiket megsimogatja.

Bizton még nem lehet azt mondani, hogy alkalmas a magyarországi viszonyokra a teacserje; ahhoz legalább öt-tíz év tapasztalat kell, hogy ezt magabiztosan ki lehessen jelenteni. Most ötévesek, még kísérleti fázisban vannak.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: