Csökkentheti a vérzsírszintet: A vérzsírok főként három összetevőből állnak: az LDL-koleszterin, amelyet rossz koleszterinnek neveznek, a HDL-koleszterin, amelyet jó koleszterinnek neveznek, és a trigliceridek, amelyek növelhetik a szívbetegségek kockázatát.
A hibiszkusz terápiás felhasználásáról szóló, a Biomedicine & Pharmacotherapy folyóiratban megjelent 2018-as áttekintés megjegyezte, hogy a hibiszkuszkivonat bizonyítottan csökkenti az LDL- és a trigliceridszintet anélkül, hogy befolyásolná a HDL-szintet. A hibiszkusznak a vérzsírok csökkentésére gyakorolt potenciális hatása pozitívan befolyásolhatja a zsírmájbetegséget.
Virágkelyhében speciális vegyület
Csökkentheti a vérnyomást: A magas vérnyomás, (orvosi nevén hipertónia), olyan betegség, amely az Egyesült Államok lakosságának mintegy 47%-át érinti. Ahogy a neve is mutatja, a magas vérnyomás hatására az artériákban megemelkedik a vérnyomás, ami túlzott terhelést jelent a szívre, és növeli a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A hibiszkuszvirágot hagyományosan a vérnyomás csökkentésére használják. Kutatások kimutatták, hogy a hibiszkuszkivonatot enyhe és közepes mértékű magas vérnyomás esetén is lehet használni.
Egy 2021-ben a Molecules című szaklapban megjelent randomizált, kontrollált vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a hibiszkusz és a citromverbéna (Lippia citriodora) kiegészítése csökkentheti a vérnyomásmutatókat a prehipertenzióban vagy az 1-es típusú magas vérnyomásban szenvedő embereknél.
Segíthet a vércukorszint szabályozásában: A cukorbetegség olyan krónikus betegség, amely során a szervezet nem képes szabályozni a vércukorszintet. A cukorbetegségnek két fő típusa van – az 1-es és a 2-es típusú -, valamint a terhességi cukorbetegség, amely a terhesség alatt alakul ki. A 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb, és 10-ből több mint 1 amerikait érint. A krónikusan magas vércukorszint többek között vese-, máj- és látáskárosodáshoz vezethet. A 2022-ben a Pharmaceuticals című szaklapban megjelent kutatás kimutatta a hibiszkusz tea jótékony hatását a vércukorszintre, azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy biztosak lehessünk az összefüggésben.
A hibiszkusz tea hatása lehet negatív is
A hibiszkusz biztonságosnak tekinthető, ha mérsékelt mennyiségben, teában (napi 2-4 csésze) és ételekben fogyasztják.
Hozzáteszi, hogy a hibiszkusz kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, különösen azokkal, amelyeket a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség kezelésére használnak. Lorencz azt is javasolja, hogy a hibiszkuszt kerüljük terhesség és szoptatás alatt, valamint műtét előtt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése során. Emellett ne feledjük, hogy a hibiszkusz vízhajtó hatással lehet a szervezetre, ami túlzott mennyiségben kiszáradáshoz vezethet.
Érdekességek a témában: