Back to top

Tovább drágul az élelmiszer

Tovább nő az élelmiszerek reálára, vagyis fogyasztói kosárban való részesedése a következő években. Ez derül ki az OTP Agrár szakértőinek véleménycikkéből, amely a termelői költségek és árak elemzése alapján született.

2021-ben és "22-ben a globális természeti és társadalmi krízisek hatására megduplázódtak az élelmiszerárak, a növekedés meredek és lényegében egyenletes ütemű volt.
2021-ben és "22-ben a globális természeti és társadalmi krízisek hatására megduplázódtak az élelmiszerárak, a növekedés meredek és lényegében egyenletes ütemű volt.
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A klímaváltozás, a tömeges migráció, az állattenyésztést sújtó pandémia (a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis), a Covid-19 járvány, az energiaválság és az orosz-ukrán konfliktus hatására globálisan nőtt az élelmezésbiztonság kockázata és az élelmiszerek ára.

Utoljára az Egyesült Államokból induló ingatlanpiaci válság okozott jelentős élelmiszerár-növekedést, ami 2008-ban, illetve 2011-ben érte el a csúcsát, és a Távol-Kelet – India, Kína – fogyasztásnövekedése, valamint a kukoricakínálat bioetanol-gyártás miatti szűkülése is gerjesztette.

A 2011 utáni közel tíz év a konszolidáció jegyében telt, a kereslet-kínálati egyensúly, a nyugodt piaci környezet az élelmiszerárak mérséklődését eredményezték. 2021-ben és 2022 azonban, a már említett globális krízisek hatására megduplázódtak az élelmiszerárak, a növekedés meredek és lényegében egyenletes ütemű volt.

Itthon 27 százalékot drágult az élelmiszer egy év alatt

Magyarországon a KSH adatai alapján júliusban 113,7 százalék volt a fogyasztói árindex a megelőző év júliusához képest, míg a maginfláció elérte a 116,7 százalékot. Az élelemiszerárak azonban ezt meghaladóan, 27 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Leginkább a margarin (65,8%), a kenyér (57,9%), a sajt (52,6%), a száraztészta (49,1%), a tejtermékek (43,8%), a baromfihús (38,8%), a péksütemények (38,5%) és a tojás (37,5%) drágult.

A margarin 65,8, a kenyér 57,9, a sajt 52,6, a száraztészta 49,1, a tejtermékek 43,8, a baromfihús 38,8, a péksütemények 38,5, a tojás pedig 37,5 százalékkal lett drágább egy év alatt
A margarin 65,8, a kenyér 57,9, a sajt 52,6, a száraztészta 49,1, a tejtermékek 43,8, a baromfihús 38,8, a péksütemények 38,5, a tojás pedig 37,5 százalékkal lett drágább egy év alatt
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A legfrissebb KSH-adatok alapján úgy tűnik,

az élelmiszer-áremelkedés tendenciája nem mérséklődik, sőt, határozottan erősödik.

Egyes termékek esetében éppen most következett be jelentős drágulás. Míg egy hónap alatt, júniushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 2,3, addig az élelmiszerek 4,1 százalékkal drágultak. Ezen belül az édesipari lisztesáru 21,3, a kenyér 12,7, a száraztészta 7,8, a rizs 7,4, a sajt 6,9, az alkoholmentes üdítőitalok 5,7, a tejtermékek 5,5, a péksütemények 5,4 százalékkal kerül többe.

A KSH adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak 2022 I. negyedévében 34 százalékkal emelkedtek, elsősorban a növényi termékek 38 százalékos drágulása miatt. Az állatok és állati termékek ára 24 százalékkal nőtt.

Nőttek a mezőgazdaság költségei

2022 első negyedévében jelentősen drágultak a mezőgazdasági beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői. A ráfordítási árak főként a műtrágyák (+195%) és az ezek alapanyagául szolgáló földgáz árnövekedése miatt lettek 37 százalékkal magasabbak.

A takarmányok ára is jelentősen, közel 34 százalékkal, ezen belül az egyszerű takarmányoké 43, a keveréktakarmányoké pedig 27 százalékkal nőtt.

Az alapanyagok drágulása miatt a takarmányárak további jelentős növekedésére kell számítani, hiszen a gabona idei évben megemelkedett árai az ókészlet felhasználását követően, mostantól jelennek meg a takarmánygyártás költségei között.

A takarmányárak további jelentős növekedésére kell számítani, mivel a gabona idei drágulása az ókészlet felhasználását követően, mostantól jelenik meg a takarmánygyártás költségei között
A takarmányárak további jelentős növekedésére kell számítani, mivel a gabona idei drágulása az ókészlet felhasználását követően, mostantól jelenik meg a takarmánygyártás költségei között
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A növényvédő szerek 13, az állatgyógyászati készítmények 9,5 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 32, ezen belül az üzemanyagoké 24 százalékkal nőtt, amely ezt követően is folytatódott.

Néhány termék esetében közepes-erős összefüggés mutatható ki a ráfordítások és az árak között, a piaci hatások azonban időről időre viszonylag könnyen eltéríthetik egymástól az árgörbéket. Az összefüggés lényegesen gyengébb, ha a magyarországi termelők nagyobb arányban értékesítenek külpiacokra, vagy ha a nyersanyagok árát alapvetően külső „referenciaárak” határozzák meg.

Az élősertés hazai termelői árát a sertéshús németországi tőzsdei jegyzése befolyásolja, a sertéshús piacán pedig – mind itthon, mind az EU-ban – hosszabb időn át túlkínálat uralkodott
Az élősertés hazai termelői árát a sertéshús németországi tőzsdei jegyzése befolyásolja, a sertéshús piacán pedig – mind itthon, mind az EU-ban – hosszabb időn át túlkínálat uralkodott
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
Ez jellemzi a gabonafélék, a feldolgozott tej, a sertéshús árát, de a vágócsirke termelői ára és a brojlertáp feldolgozói értékesítési ára, valamint a vágócsirke termelői ára és a csirkemellfilé fogyasztói ára között erős a kapcsolat.

A kereslet visszaesésére számítanak

A hazai élelmiszerpiacon a fogyasztók árérzékenyek, a kiskereskedelem szereplői pedig kiélezett árversenyt folytatnak piaci részesedésük megtartásáért, növeléséért. A közgazdaságilag racionális input-output árkapcsolatokat azonban a piaci folyamatokba beavatkozó gazdaságpolitikai intézkedések is befolyásolják. A koronavírus-pandémiával kapcsolatos gazdaságélénkítő programok például olyan hirtelen és olyan mértékben növelték meg a keresletet, amivel a kínálat több esetben képtelen volt lépést tartani. Ez a nyersanyagok és energiahordozók árának rendkívül gyors emelkedését indította el.

Magyarországon a többi közt a forint gyengülése, továbbá a 2022. évi választások miatt a lakosság felé 2021 végén és 2022 elején kiáramló többletjövedelem is növelte az inflációt.

Általános inflációs környezetben pedig valamivel könnyebb a vevőkkel elfogadtatni az árak emelését, mint árstabil időszakban.

A magyarországi tejtermelők nagy arányban értékesítenek külföldre, és az exportpiaci árak hatással vannak a belföldre értékesített nyerstej árára is
A magyarországi tejtermelők nagy arányban értékesítenek külföldre, és az exportpiaci árak hatással vannak a belföldre értékesített nyerstej árára is
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A hatósági árak bevezetése a legtöbb termelőre nem volt komoly hatással, a veszteség főleg a kiskereskedelemben jelentkezett. Mivel az elmúlt négy-öt évben a kiskereskedelmi láncok a javuló életszínvonal miatt magasabb árréssel dolgoztak, átmenetileg elviselik ezt, de más áruk árában kompenzálják a bevételkiesést.

A lakosság még viszonylag kedvező anyagi helyzetben van a többletjövedelem kiáramlásának köszönhetően, de az inflációs trendek már előre vetítik a reálbérek jelentős csökkenését,

ezért a legtöbb piaci szereplő tart a belső kereslet visszaesésétől.

Forrás: 
OTP Agrár

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.