Back to top

Magas szintű szervezettség és összefogás vezet eredményre

Harmadik alkalommal ad otthont a Hungarogreen Kertészeti Szakkiállításnak a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac Szigetszentmiklóson. A Magyar Díszfaiskolások Egyesülte által szervezett kétnapos rendezvénynek az a célja, hogy a hazai és a külföldi díszfaiskolák a tenyészidőszakban mutassák be a szakembereknek és a lakosságnak a közterületekre, kertekbe ültethető fafajokat, fajtákat, újdonságokat.

A Hungarogreen 2022 kiállítás szakmai napját az egyesület elnöke Rónai Gergely és Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Rónai Gergely elmondta, hogy a két Covidos év után újabb kihívásokkal kell szembenézni a termesztőknek, utalt a szakembereket leginkább foglalkoztató gondokra, a háborús helyzetből fakadó energiaválságra és az aszályra.

Fontosnak nevezte, hogy a találkozás örömének értékes pillanatain és a tartalmas eszmecseréken túl, a mindenkit érintő égető gondokra is megoldásokat találjanak.

Nemcsak a hazai szakembereket, hanem a környező országokban dolgozókat is foglalkoztatják hasonló kérdések, ezt támasztja alá, hogy soha nem látott számban, 11 ország képviselteti magát az eseményen.

A kiállítók közt szerepelnek az alternatív tüzelés, üvegházi technikák, esővízgyűjtés és vízmenedzsment területén hosszú évtizedes tapasztalattal rendelkező cégek. A szakterületek képviselőivel folytatott információcserék remélhetően hozzásegítik a kertészeket, hogy magabiztosabban vágjanak neki az előttük álló termesztési évnek, mondta Rónai Gergely.

A szakemberek az energiaválsággal és az aszállyal kapcsolatos kérdésekre is választ keresnek
A szakemberek az energiaválsággal és az aszállyal kapcsolatos kérdésekre is választ keresnek
Fotó: Merényi Alexandra

Tarpataki Tamás a Hungarogreen kiállítást a magyar díszkertész ágazat legmeghatározóbb eseményének nevezte, amely a hazai közönség mellett nagyszámú külföldi látogatót is vonz.

Az idei rendkívüli aszállyal kapcsolatban arról beszélt, hogy az elmúlt évek összegzett hatásainak az eredményét tapasztalhattuk meg, ami rámutat arra, hogy a klímaváltozás itt van, érezteti a hatását. Szükségesnek nevezte a díszkertészetben is megtalálni azokat a technológiákat, fajtákat, eljárásokat, műveleteket, amelyek a változó klimatikus hatások idején alkalmazhatók. Kulcsfontosságúnak tartotta a közterületek, zöldfelületek fenntartható, egészséges növényanyaggal való ellátását, ahogy azt is, hogy az emberek az otthonaikban, kertjeikben a megváltozott éghajlati viszonyokra való dísznövényekben gyönyörködhessen.

Tarpatai Tamás: Egyszerűbb egy összefogó közösség mellé odaállni és megfelelő szabályozással, támogatással segíteni az ágazat működését.
Tarpatai Tamás: Egyszerűbb egy összefogó közösség mellé odaállni és megfelelő szabályozással, támogatással segíteni az ágazat működését.
Fotó: Merényi Alexandra

A nehéz időszakokban különösen nagy szerepe van az összefogásnak.

A helyettes államtitkár szerint a díszkertész ágazatban tapasztalható magas szintű szervezettség és összefogás megkönnyíti a kormány munkáját.

Egyszerűbb egy összefogó közösség mellé odaállni és megfelelő szabályozással, támogatással segíteni az ágazat működését. A Hungarogreen kiállítás létrejötte is az összefogás erejét mutatja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt többmillió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálján szombaton.

Az eukaliptusztól az áfonyáig

A német Heinje faiskola korszerű, innovatív fajtáiról, valamint különleges értékesítési módszereiről híres. Kínálatában olyan klasszikusok találhatók meg, mint a díjnyertes Rosy Boom rózsafajta, a Three Sisters és a Switch hortenziák, valamint a Lucky Berry áfonyafajta. Az ismert faiskola az IPM kiállításon mutatta be idei piaci újdonságait.

A dió sekély kéregrákja

Hazánkban tíz éve azonosították a diófák új, veszélyes baktériumos betegségét. A sekély kéregrák a tengerentúlról érkezett Európába, és az utóbbi harminc évben terjed földrészünkön.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

A génszerkesztés nem fér össze az ökológiai gazdálkodással

Köztudott, hogy az ökológiai gazdálkodás elutasít mindennemű génmódosítást. Ökológiai gazdálkodó nem termeszt génmódosított növényeket, nem tenyészt ilyen állatot, és nem használ genetikai módosítással vagy genetikailag módosított szervezet által előállított terméket. A génszerkesztés témakörét körbejárva azonban egy érdekes cikkre bukkantam, amiben Urs Niggli a zöld géntechnológiáról ír.