Back to top

Növényorvos a közterületen: még mindig az aszály okoz gondot

Eddig sem a kórokozók (gombák, baktériumok), sem a kártevők nem szaporodtak fel olyan mértékben, hogy járványhelyzet alakult volna ki. Annál inkább szenvednek a növények a kánikulától, az aszálytól, és úgy tűnik, hogy a helyzet nem fog jelentősen megváltozni.

Még jó erőnlétben kell lenniük a fáknak, csak az egészséges levelek tudják ugyanis előállítani azokat az asszimilátumokat, melyek a vesszőkben, rügyekben raktározódva előidézik a fák stressztűrését.

Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint augusztus 11-én. Csak a zöld színnel jelölt országrészekben nincs aszály (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint augusztus 11-én. Csak a zöld színnel jelölt országrészekben nincs aszály (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

A száraz talajból nem vehetők fel a táp­anyagok, öntözéssel azonban feltárhatjuk ezeket, és sokat segíthetnek a lombtrágyák is, melyekkel a leveleken keresztül bejuttathatjuk a tápelemeket.

Kezdődő hiánybetegség tünetei vadgesztenyelevélen augusztus 7-én
Kezdődő hiánybetegség tünetei vadgesztenyelevélen augusztus 7-én
Elsősorban a mikroelemeket tudjuk így pótolni, melyek az életfolyamatok szabályozóiként és enzimek alkotóelemeként is meghatározó szerepet töltenek be a növények életműködésében. Számos engedélyezett készítmény kapható, célszerű olyat választani közülük, amely komplex összetételű, több mikroelemet és egyéb szerves anyagokat is tartalmaz. A halvány levelű, sárguló fákon az alsó dózissal dolgozzunk, így biztosan nem perzseljük meg a levelek gyenge bőrszövetét.

A legtöbb közterületi fa lombján van még annyi zöld felület, amin keresztül fel tudja venni a permetléből a tápelemeket, érdemes elvégezni a lombtrágyázást. De a legfontosabb lenne az öntözés.

Kezdődő hiánybetegség tünetei berkenyelevélen augusztus 13-án
Kezdődő hiánybetegség tünetei berkenyelevélen augusztus 13-án

A makroelemeket, a nitrogént, a foszfort és a káliumot a gyökerekhez kel­lene eljuttatnunk. Egy idős városi fánál ez megoldhatatlan feladat; a felszínhez közeli gyökérzettel rendelkező csemetéknél azonban még elérhetjük a gyökérzóna nagy részét, például öntözéssel bemoshatjuk ezeket a táp­anyagokat.

Egészen biztos, hogy a továbbiakban a biokondicionáló, biostimuláló készítmények is főszerephez jutnak majd. Még egyelőre kevés tapasztalattal rendelkezünk a hatásukkal kapcsolatban.

Az invazív, szinte kiirthatatlan japán keserűfű levelét is megperzselte a nap
Az invazív, szinte kiirthatatlan japán keserűfű levelét is megperzselte a nap
Többek között algát, illóolajat, humuszt, aminosavat tartalmaznak, és egyebek között a hőstressz kivédésére is ajánlják ezeket. Nem növényvédő szerek, ezért úgy gondolom, hogy a közterületi növényvédelemre vonatkozó jogszabályokat az esetükben nem kell betartani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint még a leveleket a nap káros UV-sugaraitól védő „növényi napolajokra” is szükség lehet. Ilyen például a Prosilicon lombtrágya, de a Biosol káliszappanról, illetve a Vektafid A-ról is jókat hallottam.

Beindult a selyemfényű puszpángmoly nyári nemzedékének a rajzása.

Érdemes rendszeresen benézni a bokrok sűrűjébe, ott kezdi a károsítását a hernyó, és oda kell a permetlét is bejuttatni, nagy nyomással.

Zsigó György
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Válogatós vendég? Nem mindegy, milyen színű a tányér!

Mostanában készült az első kutatás arra vonatkozólag, hogy befolyásolja-e az ételben válogatós egyének „ízlését” az, hogy milyen színű tányérban kapják az ételt. Az akadémikusok meglepő felfedezést tettek.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.

Jól áll a talajok őszi feltöltődése

Mediterrán ciklonok sorozata okozott csapadékos időjárást az elmúlt tíz napban. Az ország túlnyomó részén számottevő mennyiség hullott, ami a talajok őszi feltöltődéséhez jelentősen hozzájárult. Őszi vetésű szántóföldi növényeink számára is kedvezően alakult az elmúlt hetek időjárása, a legtöbb helyen fejlett állapotban várhatják a telet.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.