Back to top

Tealikőr, és más teás alkoholos italok

A tea és az alkohol ritkán kerül említésre egymás mellett, ám ez inkább megszokás kérdése, mert nem rossz összeállítás. Számos alkoholos ital teákkal keverve különleges íz élményt eredményez…

körömvirág és teája
körömvirág és teája
A teáknak sokféle jótékony hatóanyaguk van, melyek közül másokat tudunk kivonatolni, ha forrázatként készítjük el az italt és más hatóanyag tartalmú lesz a végeredmény, amennyiben az alkohol, mint oldószer is a segítségünkre van.

A fekete tea jól illik íz világában a rumhoz, a zöld tea a whiskyhez, a menta szintén a rummal vagy a bourbonnal jó párosítás de érdemes kipróbálni a kamillatea és gin keverését is. És ezek mellett is rengeteg lehetőség van a kísérletezésre…

Pezsgős tea: egy teáskanál jó minőségű gyümölcstea-keveréket forrázzunk le 125 ml vízzel, hagyjuk kihűlni és szűrjük át. Öntsünk két evőkanál málnaszirupot egy talpas poharába, öntsük rá a teát, végül engedjük fel behűtött pezsgővel.

Tengerész tea: 10 g fekete teafüvet két napig áztassunk fél dl rumban, aztán szárítsuk meg. Ebből egy teáskanál teafüvet forrázzunk le 250 ml vízzel, 5 perc múlva szűrjük le. Ízlés szerint mézzel és citrommal ízesítsük.

Almapuncs: fél dl forró vízzel leforrázunk egy mokkáskanálnyi fekete teát, néhány perc állas után leszűrjük. Hozzáadunk két evőkanál calvadost (almaborból készített párlat), másfél dl almalevet, egy evőkanálnyi citromlevet, egy mokkáskanálnyi cukrot, valamint egy fahéj rudat és némi reszelt citromhéjat. Felmelegítjük, majd átszűrjük.

Csipkepuncs: 2,5 dl forró fekete teához hozzáadjuk fél citrom és fél narancs kifacsart levét, egy evőkanál mézet és fél deciliter csipkebogyó szörpöt. Forrón kínáljuk.

Kínai zöld grog: 1 dl rizspálinkában oldjunk fel egy teáskanálnyi mézet, töltsük grogos poharába, majd öntsünk hozzá annyi erősre készített zöld teát, hogy a pohár háromnegyedéig teljen meg.

November cider: keverőpohárban jégkockákkal alaposan elvegyítünk 6 cl almabort, 6 cl friss narancslét, 6 cl hideg fekete teát és 3 cl citromlét. Behűtött, citromszelettel díszített pohárban kínáljuk.

Teacserej (Camelia sinensis)
Teacserej (Camelia sinensis)
Fotó: wikipedia
Matécello: 1 evőkanálnyi maté teát tegyünk egy kis kancsóba és öntsünk rá 200 ml 80 °C-os vizet, öt perc múlva szűrjük át és hűtsük ki. Töltsük üvegpohárba, adjunk hozza 50 ml Limoncello likőrt és jégkockával kínáljuk.

Tealikőr: tegyünk egy üvegbe 2 evőkanál indiai fekete teát (assam vagy darjeeling), egy feldarabolt vanília rudat és egy teáskanálnyi finomra darált ánizsmagot, és öntsünk rájuk 7 dl vodkát. Jól lezárva, három hétig hűvös, sötét helyen érleljük, mindennap erőteljésen felrázva. Szűrés után keverjünk bele cukorszirupot. 200 g cukrot fél csésze vízben lassú tűzön főzzük szirupossá, és ezt is keverjük hozzá.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.