0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tealikőr, és más teás alkoholos italok

A tea és az alkohol ritkán kerül említésre egymás mellett, ám ez inkább megszokás kérdése, mert nem rossz összeállítás. Számos alkoholos ital teákkal keverve különleges íz élményt eredményez…

A teáknak sokféle jótékony hatóanyaguk van, melyek közül másokat tudunk kivonatolni, ha forrázatként készítjük el az italt és más hatóanyag tartalmú lesz a végeredmény, amennyiben az alkohol, mint oldószer is a segítségünkre van.

A fekete tea jól illik íz világában a rumhoz, a zöld tea a whiskyhez, a menta szintén a rummal vagy a bourbonnal jó párosítás de érdemes kipróbálni a kamillatea és gin keverését is. És ezek mellett is rengeteg lehetőség van a kísérletezésre…

Pezsgős tea: egy teáskanál jó minőségű gyümölcstea-keveréket forrázzunk le 125 ml vízzel, hagyjuk kihűlni és szűrjük át. Öntsünk két evőkanál málnaszirupot egy talpas poharába, öntsük rá a teát, végül engedjük fel behűtött pezsgővel.

Tengerész tea: 10 g fekete teafüvet két napig áztassunk fél dl rumban, aztán szárítsuk meg. Ebből egy teáskanál teafüvet forrázzunk le 250 ml vízzel, 5 perc múlva szűrjük le. Ízlés szerint mézzel és citrommal ízesítsük.

Almapuncs: fél dl forró vízzel leforrázunk egy mokkáskanálnyi fekete teát, néhány perc állas után leszűrjük. Hozzáadunk két evőkanál calvadost (almaborból készített párlat), másfél dl almalevet, egy evőkanálnyi citromlevet, egy mokkáskanálnyi cukrot, valamint egy fahéj rudat és némi reszelt citromhéjat. Felmelegítjük, majd átszűrjük.

Csipkepuncs: 2,5 dl forró fekete teához hozzáadjuk fél citrom és fél narancs kifacsart levét, egy evőkanál mézet és fél deciliter csipkebogyó szörpöt. Forrón kínáljuk.

Kínai zöld grog: 1 dl rizspálinkában oldjunk fel egy teáskanálnyi mézet, töltsük grogos poharába, majd öntsünk hozzá annyi erősre készített zöld teát, hogy a pohár háromnegyedéig teljen meg.

November cider: keverőpohárban jégkockákkal alaposan elvegyítünk 6 cl almabort, 6 cl friss narancslét, 6 cl hideg fekete teát és 3 cl citromlét. Behűtött, citromszelettel díszített pohárban kínáljuk.

Matécello: 1 evőkanálnyi maté teát tegyünk egy kis kancsóba és öntsünk rá 200 ml 80 °C-os vizet, öt perc múlva szűrjük át és hűtsük ki. Töltsük üvegpohárba, adjunk hozza 50 ml Limoncello likőrt és jégkockával kínáljuk.

Tealikőr: tegyünk egy üvegbe 2 evőkanál indiai fekete teát (assam vagy darjeeling), egy feldarabolt vanília rudat és egy teáskanálnyi finomra darált ánizsmagot, és öntsünk rájuk 7 dl vodkát. Jól lezárva, három hétig hűvös, sötét helyen érleljük, mindennap erőteljésen felrázva. Szűrés után keverjünk bele cukorszirupot. 200 g cukrot fél csésze vízben lassú tűzön főzzük szirupossá, és ezt is keverjük hozzá.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu