Back to top

Bábolnán áll Közép-Európa legöregebb akácfája

Bábolna a lovassport szerelmeseinek zarándokhelye. Az egykori Szapáry-kastélyt körülölelő impozáns épületegyüttes és park ad otthont a Nemzeti Ménesbirtoknak, amely a Bábolnai Gazdanapok alatt minden évben megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Szakértő idegenvezető kalauzolja a közönséget az arab ménes istállói, a fedett lovarda, a Hősök kapuja és a kocsimúzeum nevezetességei között.

A Ménesudvar központját jelentő kastélyépületet még a Ménesbirtok alapítás előtti tulajdonosa, a Szapáry család valamely tagja építette az 1700-as évek elején, a korabeli térképek tanúsága szerint a kastély a település egyik legrégibb ma is álló épülete. Az eredetileg földszintes kúriát az 1809-ben Bábolnára érkező napóleoni csapatok felgyújtották, így bosszulták meg, hogy a birtokról egy lovat sem tudtak zsákmányolni, mivel ezeket korábban a Bakonyba menekítették.

Az épületeket az 1810-es években felújították ekkor nyerték el jelenlegi formájukat.

A Ménesudvar két oldalát a kanca- és ménistállók szegélyezik itt láthatóak a bábolnai ménes büszkeségei, a nemes arab telivér és Shagya-arab fajták legszebb egyedei. Az istállók mellett látható a Hősök kapuja, ami a 1848/49-es, valamint az első és második világháborúban elesetteknek állít emléket.  

A Hősök kapuja
A Hősök kapuja
Fotó: Rass Krisztina

Az épületek által körülölelt szökőkúttal és virágokkal díszitett parkban található az ismert észak-amerikai akác, mely Közép-Európa legrégebbi akácfája.

Az akácfát még 1710-ben ültetették, azaz több mint 300 éves!
Méretei lenyűgözőek, nagyobb távolságból hatalmas tölgynek mutatkozik. Kora miatt már évtizedekkel korábban meg kellett erősíteni ágrendszerét máskülönben elpusztult volna. Kerülete 1 275 cm. Mellette látható az egyik leghíresebb ménesparancsnok, Fedlallah el Hedad Mihály mellszobra. Az Öreg akác a bábolnai Helyi Értéktár Bizottság felterjesztését követően a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár Bizottságának döntése alapján felvételt nyert a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

Az egykori kocsiszínben rendezték be a kocsimúzeumot, ahol a méltán híres a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kocsi és lószerszám gyűjteménye található. Szakértő idegenvezető tárlatvezetése mellett lehet megtekinteni az értékes és jelentős kocsitípusokat.

Cziráky típusú kocsi
Cziráky típusú kocsi
Fotó: Rass Krisztina

A múzeumban egyebek mellett látható a Cziráky kocsi, amely stílusát és technikai értékét tekintve a mai modern fogathajtó versenyek legértékállóbb kocsitípusa. 

A kocsi feltűnően magas építésű, így négyesfogat-hajtó versenyekre is kiválóan alkalmas. A múzeumban található példány érdekessége, hogy a hagyományos mechanikai rendszerű fék mellett lábpedállal kezelhető tárcsafékkel is ellátott a két hátsó kerék.

Helyet kapott a múzeumban Gróf Károlyi József Csurgói kocsija a Móri kocsi, és a Gavallér kocsi, valamint a népies jellegű Dorozsmai, Vásárhelyi, Kőrösi kocsitípusok is. A kocsik eredeti és működőképes állapotukban tekinthető meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Adventre hangolva

Gyerekkoromban karácsony estén édesapámmal elsétáltunk a nagyszüleimhez, hogy meglátogassuk őket, illetve sétáljunk szentestén. Karácsonykor minden ablakban látszódtak a feldíszített karácsonyfák fényei, és néhány helyen a kertekben álló fenyőkre is kerültek díszek. Miközben távol voltunk, édesanyám feldíszítette a karácsonyfát és elhelyezte alatta az ajándékokat.

Az új erdők nem pótolják az előttük kivágottakat

Az országos és a nemzetközi szintű erdősítés megnöveli a szén elnyelését, ami elérhetővé teszi az Európai Unió klímasemlegességi céljait. Ehhez azonban az erdőméret növelése mellett az erdőállományok korát is emelni kell, ami ellentmond a jelenleg kialakult energiaválság okozta gyakorlatnak.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Januárban indul a Településfásítási Program harmadik üteme

A Program folytatásában ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 000 db sorfa áll majd rendelkezésére, amiből 2000 darabot a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 23 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.