Back to top

Ismét sikert aratott a Bábolnai Gazdanapok

A kiállítás 35. alkalommal állt a mezőgazdaság szolgálatába, kiemelten, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva. A nagy múltú kiállítás a hagyományaira építkezik, de évről évre igyekszik megújulni, egyben követi az agrártársadalom változó igényeit. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. méltán büszke az elismertségre, melynek ékes bizonyítéka, hogy a kiállítók és a látogatók döntő többsége minden évben visszatér, számon tartja a rendezvényt.

A csütörtöki megnyitó alkalmával Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében kiemelte, hogy a kis- és közepes gazdaságok 2023-tól új, emelt szintű kiegészítő jövedelemtámogatásban részesülhetnek. Ez a legkisebb gazdaságok számára is segítség a nehézségek áthidalásához. A kisüzemi pályázati lehetőségek keretében pedig önrész nélkül 15 ezer eurós támogatáshoz juthatnak.

Fotó: Nagy Mihály

Az Agrárminisztérium különdíjban részesítette az Andest 2005 Kft.-t, valamint a 35. jubileum alkalmából a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok részére miniszteri elismerő oklevelet adományozott, melyet Haál Gábor igazgató vehetett át. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elismerésben részesítette a Győri Agroker Zrt.-t, míg a rendezői szakmai elismerést Rombauer Tamás érdemelte ki.

A megnyitót követően gazdag szakmai programsorozat vette kezdetét a Bábolnai Gazdanapokon.

A kiállítás egyik sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgógép-bemutatókat láthatnak az érdeklődők.

A meghatározó gépforgalmazóknak és gépgyártóknak lehetőségük volt működés közben bemutatni az újdonságokat, újításokat, különös tekintettel a precíziós növénytermesztéshez szükséges gépekre, eszközökre. Így az érdeklődő gazdálkodók láthatták, hogy mi szükséges a lehető legjobb gépesítéshez és az inputanyagok optimalizálásához. A gépbemutatók soha nem látott érdeklődéssel zajlottak, a gazdák 15 gépkapcsolást és 2 drónt láthattak munka közben.

Fotó: Nagy Mihály

Az Agrárminisztérium „Milyen változások várhatók a támogatásokban? - Közös Agrárpolitika 2023 után ” című konferenciáján azokról a tervezett intézkedésekről volt szó, amelyek közvetlenül befolyásolják a jövő évi tervezést. Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „Arra törekedtünk a tervezés során, hogy a jól ismert, a termelőknek a jövedelmezőség szempontjából fontos intézkedések - amennyire lehet - megmaradjanak, ugyanakkor új lehetőségek is nyíljanak.”

A történelemben régen látott mértékű aszály nem kímélte a Bábolnai Gazdanapok kukorica- és cirok-fajtabemutató parcellákat sem. Azonban a fajtabemutatót szervező cégek így is teljes létszámmal képviselték magukat, örömmel megosztották fajtakísérleti tapasztalataikat az érdeklődőkkel.

Mindezek mellett a Kukorica Kör Egyesület szervezésében szakmai workshopok sorozatát és kerekasztal-beszélgetéseket tartottak.

Fotó: Csatlós Norbert
A MAGOSZ Ifjú Gazda konferenciáján közel 100 fős hallgatóság előtt vitatták meg a legaktuálisabb talaj-egészségügyi témákat. A tavaly debütált Bábolnai Gazdanapok Fórumon három napon át zajlottak a kerekasztal-beszélgetések: első alkalommal a finanszírozás, hitel és a kezesség kérdéseit vitatták meg a szakértők, majd az agrár-környezetgazdálkodás és a farmmenedzsment fontos témáit járták körül, de nagy érdeklődés mutatkozott a szombaton tartott - most különösen fontos – öntözésről szóló beszélgetésre is. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság kihelyezett ülésén a ménesgazdaságok szerepéről és küldetéséről esett szó, valamint a meghívott szakpolitikusok az ágazat helyzetéről tájékozódtak. A kiállításon létesített Szaktanácsadási pontokon pedig szakértőktől kérdezhettek a gazdák és gondolatot cserélhettek egymás között.

Idén már negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. a Szakiskolai Napot. A nagy sikerű rendezvényen most is közel 1000 mezőgazdasági technikumi és szakképző iskolai tanuló vett részt.

A nagy sikerű 2018-as döntő után, ebben az évben ismét a Bábolnai Gazdanapokon rendezték meg az STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságát, ahova négy regionális válogató versenyről kerültek be az ország legprofibb favágói. Az nemzetközi színvonalú, kiváló szervezésű versenyen az ÉSZAKERDŐ 100 + csapata bizonyult a legjobbnak.

Fotó: Csatlós Norbert
A szervező minden évben elismeri a Bábolnai Gazdanapok egyes kiállítóinak kiemelkedő teljesítményét. Idén szakmai különdíjat ítélt meg a Vérteserdő Zrt.-nek és az Andreas Stihl Kft.-nek, valamint legjobb marketing díjat adományozott a Marton Genetics cégcsoportnak. Továbbá az idén tizedik alkalommal adták át az Év Magyar Mezőgépe innovációs díjat, melyet a szakértő bizottság a Nor-An Kft. hatsoros sávművelőjének ítélt oda.

A kiállítás mindhárom napján szép kora őszi idő várta a látogatókat. Ennek és a színes családi programoknak köszönhetően rekordszámú látogató érkezett a Bábolnai Gazdanapokra. Jövőre újra találkozunk!

Lőerők bűvöletében - Ma is dübörögnek a gépek Bábolnán | MMG

Ilyen volt a 35. Bábolnai Gazdanapok | MMG

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új digitális platform a precíziós mezőgazdaság szolgálatában

Újdonsággal jelentkezik a Trimble, a precíziós gazdálkodási megoldások népszerű gyártója. A hazánkban most induló a Trimble Virtuális Gazdaság egy digitális platform, ami interaktív online élményt nyújt a gazdáknak, hogy elmerüljenek a precíziós mezőgazdaság világában.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.