Back to top

Ismét sikert aratott a Bábolnai Gazdanapok

A kiállítás 35. alkalommal állt a mezőgazdaság szolgálatába, kiemelten, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva. A nagy múltú kiállítás a hagyományaira építkezik, de évről évre igyekszik megújulni, egyben követi az agrártársadalom változó igényeit. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. méltán büszke az elismertségre, melynek ékes bizonyítéka, hogy a kiállítók és a látogatók döntő többsége minden évben visszatér, számon tartja a rendezvényt.

A csütörtöki megnyitó alkalmával Dr. Nagy István agrárminiszter beszédében kiemelte, hogy a kis- és közepes gazdaságok 2023-tól új, emelt szintű kiegészítő jövedelemtámogatásban részesülhetnek. Ez a legkisebb gazdaságok számára is segítség a nehézségek áthidalásához. A kisüzemi pályázati lehetőségek keretében pedig önrész nélkül 15 ezer eurós támogatáshoz juthatnak.

Fotó: Nagy Mihály

Az Agrárminisztérium különdíjban részesítette az Andest 2005 Kft.-t, valamint a 35. jubileum alkalmából a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok részére miniszteri elismerő oklevelet adományozott, melyet Haál Gábor igazgató vehetett át. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elismerésben részesítette a Győri Agroker Zrt.-t, míg a rendezői szakmai elismerést Rombauer Tamás érdemelte ki.

A megnyitót követően gazdag szakmai programsorozat vette kezdetét a Bábolnai Gazdanapokon.

A kiállítás egyik sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgógép-bemutatókat láthatnak az érdeklődők.

A meghatározó gépforgalmazóknak és gépgyártóknak lehetőségük volt működés közben bemutatni az újdonságokat, újításokat, különös tekintettel a precíziós növénytermesztéshez szükséges gépekre, eszközökre. Így az érdeklődő gazdálkodók láthatták, hogy mi szükséges a lehető legjobb gépesítéshez és az inputanyagok optimalizálásához. A gépbemutatók soha nem látott érdeklődéssel zajlottak, a gazdák 15 gépkapcsolást és 2 drónt láthattak munka közben.

Fotó: Nagy Mihály

Az Agrárminisztérium „Milyen változások várhatók a támogatásokban? - Közös Agrárpolitika 2023 után ” című konferenciáján azokról a tervezett intézkedésekről volt szó, amelyek közvetlenül befolyásolják a jövő évi tervezést. Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „Arra törekedtünk a tervezés során, hogy a jól ismert, a termelőknek a jövedelmezőség szempontjából fontos intézkedések - amennyire lehet - megmaradjanak, ugyanakkor új lehetőségek is nyíljanak.”

A történelemben régen látott mértékű aszály nem kímélte a Bábolnai Gazdanapok kukorica- és cirok-fajtabemutató parcellákat sem. Azonban a fajtabemutatót szervező cégek így is teljes létszámmal képviselték magukat, örömmel megosztották fajtakísérleti tapasztalataikat az érdeklődőkkel.

Mindezek mellett a Kukorica Kör Egyesület szervezésében szakmai workshopok sorozatát és kerekasztal-beszélgetéseket tartottak.

Fotó: Csatlós Norbert
A MAGOSZ Ifjú Gazda konferenciáján közel 100 fős hallgatóság előtt vitatták meg a legaktuálisabb talaj-egészségügyi témákat. A tavaly debütált Bábolnai Gazdanapok Fórumon három napon át zajlottak a kerekasztal-beszélgetések: első alkalommal a finanszírozás, hitel és a kezesség kérdéseit vitatták meg a szakértők, majd az agrár-környezetgazdálkodás és a farmmenedzsment fontos témáit járták körül, de nagy érdeklődés mutatkozott a szombaton tartott - most különösen fontos – öntözésről szóló beszélgetésre is. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság kihelyezett ülésén a ménesgazdaságok szerepéről és küldetéséről esett szó, valamint a meghívott szakpolitikusok az ágazat helyzetéről tájékozódtak. A kiállításon létesített Szaktanácsadási pontokon pedig szakértőktől kérdezhettek a gazdák és gondolatot cserélhettek egymás között.

Idén már negyedik alkalommal szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. a Szakiskolai Napot. A nagy sikerű rendezvényen most is közel 1000 mezőgazdasági technikumi és szakképző iskolai tanuló vett részt.

A nagy sikerű 2018-as döntő után, ebben az évben ismét a Bábolnai Gazdanapokon rendezték meg az STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságát, ahova négy regionális válogató versenyről kerültek be az ország legprofibb favágói. Az nemzetközi színvonalú, kiváló szervezésű versenyen az ÉSZAKERDŐ 100 + csapata bizonyult a legjobbnak.

Fotó: Csatlós Norbert
A szervező minden évben elismeri a Bábolnai Gazdanapok egyes kiállítóinak kiemelkedő teljesítményét. Idén szakmai különdíjat ítélt meg a Vérteserdő Zrt.-nek és az Andreas Stihl Kft.-nek, valamint legjobb marketing díjat adományozott a Marton Genetics cégcsoportnak. Továbbá az idén tizedik alkalommal adták át az Év Magyar Mezőgépe innovációs díjat, melyet a szakértő bizottság a Nor-An Kft. hatsoros sávművelőjének ítélt oda.

A kiállítás mindhárom napján szép kora őszi idő várta a látogatókat. Ennek és a színes családi programoknak köszönhetően rekordszámú látogató érkezett a Bábolnai Gazdanapokra. Jövőre újra találkozunk!

Lőerők bűvöletében - Ma is dübörögnek a gépek Bábolnán | MMG

Ilyen volt a 35. Bábolnai Gazdanapok | MMG

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.