Back to top

Hazánk PRRS-mentes

Magyarországon a sertésállomány PRRS-mentes, vagyis nincs olyan sertés, amely a légzőszervi és reprodukciós zavarokat keltő, vírusos betegséggel fertőzött lenne. A mentesítés során az állategészségügyi hatóság és sertéstartók szoros együttműködésével számos telepet számoltak fel. Egyes gazdaságokban teljes állományokat cseréltek le, mások vakcinázási programot indítva számolták fel a betegséget.

Fotó: Csatlós Norbert
2010-ben indult az a felmérés, aminek nyomán 2014-ben elkezdődött és 2022 februárjára egy-egy Csongrád-Csanád- illetve Hajdú-Bihar megyei telep kiürítésével be is fejeződött hazánkban a sertésállomány PRRS-mentesítése, vagyis hazánkban nincs olyan állat, amely a sertések légzőszervi és reprodukciós zavarokat keltő, vírusos betegségével fertőzött lenne.

„Azt gondolom, hogy ez elsősorban nagyon fontos gazdasági, másodsorban állategészségügyi eredmény, hiszen a betegség nagyon komoly gazdasági kártételt tud okozni.

Egyes becslések szerint 2 milliárd eurós éves veszteséget okoz a sertéstartóknak a világon.

Ráadásul a hazai állományok védelmével kapcsolatban a hazai piacot is tudjuk védeni, hiszen a mentesség elérésével csak mentes státuszú állatokat szabad behozni Magyarországra” – mondta el az MMG Direkt adásában dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos az MMG Direkt stúdiójában
Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos az MMG Direkt stúdiójában
Fotó: Bokor Ádám

A PRRS ugyan emberre nem veszélyes vírus, ám a sertéseknél szaporodási zavarokat, vetélést, alacsonyabb alomszámot, rossz növekedési erélyt okoz, a hízóállományokban a légzőszervi megbetegedésekkel és a másodlagos bakteriális fertőzésekkel, így megnövekedett állategészségügyi kiadásokkal is számolni kell – az okozott gazdasági kárt ezek után bárki megbecsülheti.

„Éppen a magyar eredmények miatt, Dániában is most kezdődik egy országos mentesítési program, illetve Hollandiában vannak még próbálkozások. A magyar mentesítési programnak az volt az újdonsága, hogy területi alapon, állománycserével, illetve vakcinázással egybekötött módon tudtunk fertőtleníteni"

– magyarázta Bognár Lajos.

Fotó: mmg archív
Nagyon szórt volt az állomány, volt olyan megye, ahol az állományok 57 százaléka volt fertőzött, más megyékben pedig egyáltalán nem fordult elő a betegség. Az állattartó telepek közel harmada volt fertőzött, és ehhez képest jutottunk el oda, hogy évi 6-800 millió, összesen 7 milliárd forintos állami befektetéssel mára elmondhatjuk, hogy mentessé vált az ország.” A mentesítés évei alatt folyamatos vérvételekkel vizsgálták az állományokat, és a termelőkkel egyeztetve a fertőzöttség mértékétől függően teljes állománycserét hajtottak végre, vagy vakcinázási program indult.

 

A PRRS-t tehát hazánkba már csak behurcolni lehet. Ennek ellenszere pedig a szigorú járványvédelem fenntartása. Az állategészségügyi szabályok évszázadok óta ugyanazok:

zártan kell tartani az állományt, nem szabad ismeretlen státuszú állatot behozni, nem szabad idegeneket beengedni az állományba – még a háztáji állományba sem!

különböző vírusok
különböző vírusok
Fotó: mmg
„Ezeket a vírusokat, baktériumokat a cipővel, ruhával, eszközökkel is be lehet hozni. Tehát itt elértünk a következő nagyon fontos ponthoz, az állandó takarítás, fertőtlenítés, az eszközök, a ruházat megfelelő karbantartása, tisztítása, cseréje az, ami nagyon fontos” – hangsúlyozta a főállatorvos.

Az állategészségügy státusz megőrzése érdekében az országos főállatorvos sertéscenzust rendelt el. A Nébih elsősorban a kisebb sertéstartók számára egy járványvédelmi útmutatót is készített, amelyet az összeírás során juttatnak el az érintett gazdákhoz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Idén is előre bejelenthetik az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők a szaporítási eseményeket

A hatályos jogszabályban foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Kutyakiképzés, szolgálatikutya-tartás és állatvédelem

500 millió forintos keretből 187 kifejezetten az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetet támogatott a kormány – jelentette be Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett „kutyás napon”.

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

Részegen ne másszunk galambdúcba

Megszállott és egészen ittas galambász járt pórul egy öt méter magas galambdúcban.