Back to top

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

Mosolyognak a császárfák, a gránát­alma, parádézik a pipacs és ezer más vadvirág. Némelyiket kirándulások során ásta ki a méhészházaspár, akik számára nagyon fontos, hogy az állomány kora tavasztól késő őszig bővelkedjen természetes táplálékban.

Fotó: Medgyesi Milán
Mohácsi otthonukban egy, a szőlőhegyen további kéthektáros gyümölcsöst gondoznak. A termést eladják, részben saját készítésű lekvárként, de nem a gyümölcs, hanem a virág az elsődleges a számukra, amely 140 méh­családjuknak biztosít élelmet.

Nem tömeget, hanem minőséget termelnek és nagyon ügyelnek a méheikre. Kezdő méhészként idősebb, tapasztaltabb kollégáktól kérdeztek a szakmáról.

A legjelentősebb tanács, amit kaptak, az volt, hogy gondolkozzanak úgy, mint egy méhecske. Sokat kirándulnak, megkeresik a legjobb méhlegelőket. Ügyelnek, hogy mindig beszélgessenek a gazdákkal, aminek köszönhetően ők is odafigyelnek a kaptárakra és időben jelzik, ha például vegyszerezést terveznek.

A megtermelt mézet nem pörgetik túl, és nem táplálnak hozzá. Mindössze február végén adnak a méheknek egy kilós cukorlepényt, amely serkenti a petézést és megalapozza a generációváltást. Ez határozza meg ugyanis az egész évi eredményességet.

Marika nagyon szereti nézni, ahogy a
méhek szinte fürdenek a máriatövis virágaiban,
vagy amikor a kaptárban szorgoskodnak.
„Senki sem akar több lenni,
mint ami, mindenki végzi a maga feladatát.”

Bár a méhkímélő, minőségi termelés költségesebb, a vásárlók hajlandók megfizetni. „Nincs annál kellemesebb érzés, mint amikor kimész a piacra, és keresnek a vevők, ha pedig nem vagy ott, akkor hiányolnak. Ehhez ismerniük kell a termékeket, vagyis kóstolókat kell számukra szervezni és beszélgetni kell velük! Ahová meghívnak, oda el kell menni – hangsúlyozza János –, mert rajtunk kívül is van jó méhész!”

Azokat a vevőiket, akik az ország távolabbi helyén élnek, csomagküldéssel szolgálják ki.

Mézeik Perzsiába is eljutottak, és az algériai miniszterelnöknek is vittek belőlük, amikor Baranyát képviselték a Budapesti Mézfesztiválon. Rendszeresen részt vesznek a megyei és országos versenyeken, óvodákba és iskolákba járnak bemutatókkal. Interaktív bábjátékkal tanítják meg a gyerekeknek, amit a méhekről és a mézről tudni érdemes.

A Sombereki vegyes virág tavaly Baranya megye méze, országos harmadik, Horvátországban pedig első helyezett lett
A Sombereki vegyes virág tavaly Baranya megye méze, országos harmadik, Horvátországban pedig első helyezett lett

Jólesett, amikor az utcán hallották, ahogy egy kislány felkiált: „Anyu, itt a mézes néni meg a mézes bácsi!” János szerint az a boldog ember, aki azt csinálhatja, amit szeret. Ők pedig nagyon boldogok, mert más emberek öröme is visszatükröződik rájuk.

Számos szakmai elismerésük közül a legkedvesebb a 2018-as Aranykaptár-díj a Sombereki vegyes virágmézért. Tavaly a vegyes virággal elnyerték a Baranya megye lejobb méze címet, a gyulai országos versenyen a vegyes virágjuk harmadik, míg a repcéjük második helyezést kapott, majd a vegyes virág a Horvátországban rendezett regionális nemzetközi versenyen is győzött.

A méhészkedés előtt bikákkal, disznókkal foglalkoztak, egy ideig fával kereskedtek, majd egy mezőgazdasági szolgáltató és kereskedelmi kft.-t alapítottak, amely egy villányi szőlészetben tevékenykedett.

Mindig keresték a jobb anyagi lehetőségeket, de egy idő után „varázsát vesztette a pénz”, és fontosabbá vált a nyugalom. Önállósodásra törekedtek, olyasmit szerettek volna, amit csak maguk felügyelhetnek, így jött létre a családi méhészet, amibe két felnőtt fiuk is besegít.

A szőlő és a gyümölcs alatt természetes pázsit nő, amit kaszálással tartanak karban – de csak virágzás után
A szőlő és a gyümölcs alatt természetes pázsit nő, amit kaszálással tartanak karban – de csak virágzás után

2013-ban kezdték 12 családdal, amelyeknek évente duplázták a számát. Jelenleg 140 családot gondoznak, és úgy tervezik, hogy 200-ig bővítenek, mert ez tenné lehetővé, hogy egész évben tudjanak árulni.

Különlegességeik közé tartozik a csipkebogyós akác. Szerencsére két nagyobb csipkebogyó-ültetvény is található a község határában, a méhészet közelében.

Sok japán loncot ültettek, amit nagyon szeretnek a méhek, és különleges, vaníliás illatú lesz tőle a méz.

A repce iránt általában nincs nagy érdeklődés, náluk azonban egy tonna is elfogy belőle, mivel nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy népszerűsítsék az egészségre gyakorolt hatásait. Elmondják a vevőknek, melyik méz mire jó. Az édeskömény például a vese- és húgyúti bántalmakra, göcsoldásra, tejserkentésre, ráadásul igazán finom.

A gyümölcsösökben 1200 fán terem „minden, ami szem-szájnak ingere”. Igyekeznek rezisztens fajtákat ültetni, de megfigyelték, hogy 5-10 év alatt magától is kialakul a fák természetes védekező képessége, ha nem kapnak vegyszereket. Keveset és csak kénalapú szerekkel permeteznek, nem használnak gyomirtót. Természetes növényvédőket alkalmaznak, például a narancsolajat, amibe beleragad a légylárva. A füstölést levendulaőrleménnyel végzik, amibe szárított taplógombát kevernek, mert távol tartja az atkákat.

„Minél tisztább a talaj, annál egészségesebb a növény – magyarázza János –, a betegség ugyanis alulról jön.”

Náluk természetes pázsit nő a szőlő és a gyümölcs alatt, amit kaszálással tartanak karban. A nyesedéket, leveleket pedig nem távolítják el, hogy táplálják a talajt.

A repce iránt általában nincs nagy érdeklődés, náluk azonban egy tonna is elfogy belőle, mivel nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy népszerűsítsék az egészségre gyakorolt hatásait
A repce iránt általában nincs nagy érdeklődés, náluk azonban egy tonna is elfogy belőle, mivel nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy népszerűsítsék az egészségre gyakorolt hatásait

Mit tanácsolnának annak, aki fontolgatja, hogy belevág a méhészkedésbe?

– Először próbálja ki, tud-e azzal a sok kalanddal együtt élni, ami a méhekkel történik – mondja János –, és ne vegye zokon, ha olykor futni kell! Nézze meg, tudja-e szeretni a méheket, mert anélkül nem megy, ez szimbiózis! Tíz családdal érdemes kezdeni, és fokozatosan bővíteni az állományt, amivel együtt nőhet a vevőkör is. Nem szabad túlszedni, érdemes odafigyelni a téli felkészítésre, de a legjobb keresni egy mentort, akitől tanulni lehet! El kell fogadni, hogy csak lépésről lépésre, fokozatosan fog fejlődni a kezdő méhész tudása, mint ahogyan azt is, hogy egyetlen ember csak meghatározott méretű állományról képes megfelelően gondoskodni! „Legfontosabb, hogy ne a pénzt lássa benne, hanem az örömöt. Mi az első pörgetés másfél hordójának jobban örültünk, mint azóta bárminek.”

Az állami támogatások közül eddig csak a beporzási támogatást vették igénybe, de idén először pályáztak kisüzemi támogatásra is, amiből raktárt szeretnének bővíteni és kisgépeket venni a munkájuk könnyítéséhez.

Értékes információkkal támogatja őket a Pécsi Méhész Egyesület, aminek heti találkozóira rendszeresen járnak. Sokat köszönnek May Gábor szaktanácsadónak, és nagyon büszkék arra, hogy egy éve a szántóföldi növénytermesztőket összefogó Somberek és Környéke Gazdakör is meghívta őket a tagjai közé.

Aggódnak a gyurgyalagok miatt, amik ott jártunkkor fedezték fel a kaptárokat. Nagy ellenségei a méheknek, a levegőben vadásszák le őket, hatalmas károkat okozva az állományban. Ráadásul védettek, így szinte lehetetlen kordában tartani őket.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?