0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 22.

A leggyakoribb vadon termő gombák ősszel

Kíváncsi vagy, hogy mely gombák találhatóak meg az őszi erdőben? Ebben a cikkben részletesen kifejtjük, illetve eláruljuk, mire figyelj szedés során.

Hazánk erdeiben, mezőin és a réteken megközelítőleg 250-féle ehető gomba található meg. Ezek tavasztól őszig bezárólag szedhetőek, hiszen ekkor találkozhatunk velük a legnagyobb mennyiségben. Fontos tudni azonban, hogy kizárólag azokat szabad gyűjteni, amiket biztosan ismerünk és tisztában vagyunk vele, hogy fogyaszthatóak. De még ekkor is érdemes képzett goma ellenőrrel bevizsgáltatni, akit minden nagyobb településen megtalálhatunk.

Ősszel gyűjthető erdei gombák

A leggyakrabban a kirándulók a csiperkét, a rókagombát, az őzlábat, illetve a laskagombát ismerik és szeretik. Persze a vargánya sem az utolsó, amiből étel készülhet, hiszen egy igen ízletes és különleges fajtáról van szó. Emellett ne feledkezzünk meg szarvasgombáról sem, amelyet csakis engedéllyel rendelkező személy gyűjthet a hazai erdőkben. A szarvasgomba tulajdonságai között talán a legérdekesebb, hogy igen nehezen lelhetünk rá, hiszen a föld alatt növekszik, így főként erre kiképzett kutyákkal található meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy az őszi időszakban nem kóstolhatunk ebből készült finomságokat.

Térjünk vissza a bárki által szedhető fajtákra. Igazán kiváló ízűnek számít tinóru gombák közül a már említett vargánya, amiből kiváló fogások készülhetnek odahaza.

Emellett ott vannak a pöfeteggombák, amelyen nagyméretűek, így akár rántani is tudjuk. Azonban kizárólag fiatal korukban alkalmasak konyhai felhasználásra, tehát az öregebb gombákat nem érdemes hazavinni.

Ritkábban fordul elő az erdőkben, viszont igazán remek ízvilágúak a kucsmagombák, a róka- és a nyúlgombák, amelyek hagymával elkészítve igazán jó kenyér mellé való ételek.

Mire érdemes figyelni az erdei gomba szedése során?

Aki gombagyűjtésben jártas, azok tisztában vannak vele, hogy van néhány óvintézkedés, amit mindenképpen be kell tartani az erdőben történő szedés során. Az egyik, hogy kizárólag olyan gombát gyűjtsünk, amelyet biztosan tudunk azonosítani. Ismeretlen vagy kevésbé ismert fajtákat ne vigyünk haza, hiszen a többi gombával érintkezve az egyes mérgező fajok, ehetetlenné teszik az amúgy fogyasztható típusokat.

A másik fontos szabály, hogy a gyűjtött fajtákat mutassuk be egy vizsgázott gombaszakértőnek, aki kiválogatja nekünk, hogy mik azok, amiket valóban feldolgozhatunk otthon.

Veszélyes gombafajok

Említsük meg a hazánkban található legveszélyesebb fajtát, a gyilkos galócát. Ez sok tekintetben hasonlít a csiperkéhez, ráadásul még az íze is jó. Fontos tudni viszont, hogy egyetlen példány elfogyasztása halálos kimenetelű lehet, hiszen feldolgozás során sem semmisülnek meg a méreganyagok. A tünetek a hányás, hasmenés, illetve a görcsös fájdalom általában 10-12 órával a fogyasztás után jelentkeznek.

Összegezve

Az ősszel szedhető gombák között számos olyat találni tehát, amely igazán ízletes és sokféle ételt készíthetünk el. A föld alatt termő szarvasgombát mi magunk nem szedhetjük, viszont több helyről szerezhetünk be ebből készült finomságokat. Érdemes tehát kilátogatni az erdőben az őszi időszakban és engedélykérést követően szedni pár ismert gombát. (x)

Forrás: Forest Kitchen