Hazánk erdeiben, mezőin és a réteken megközelítőleg 250-féle ehető gomba található meg. Ezek tavasztól őszig bezárólag szedhetőek, hiszen ekkor találkozhatunk velük a legnagyobb mennyiségben. Fontos tudni azonban, hogy kizárólag azokat szabad gyűjteni, amiket biztosan ismerünk és tisztában vagyunk vele, hogy fogyaszthatóak. De még ekkor is érdemes képzett goma ellenőrrel bevizsgáltatni, akit minden nagyobb településen megtalálhatunk.
Ősszel gyűjthető erdei gombák
A leggyakrabban a kirándulók a csiperkét, a rókagombát, az őzlábat, illetve a laskagombát ismerik és szeretik. Persze a vargánya sem az utolsó, amiből étel készülhet, hiszen egy igen ízletes és különleges fajtáról van szó. Emellett ne feledkezzünk meg szarvasgombáról sem, amelyet csakis engedéllyel rendelkező személy gyűjthet a hazai erdőkben. A szarvasgomba tulajdonságai között talán a legérdekesebb, hogy igen nehezen lelhetünk rá, hiszen a föld alatt növekszik, így főként erre kiképzett kutyákkal található meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy az őszi időszakban nem kóstolhatunk ebből készült finomságokat.
Emellett ott vannak a pöfeteggombák, amelyen nagyméretűek, így akár rántani is tudjuk. Azonban kizárólag fiatal korukban alkalmasak konyhai felhasználásra, tehát az öregebb gombákat nem érdemes hazavinni.
Ritkábban fordul elő az erdőkben, viszont igazán remek ízvilágúak a kucsmagombák, a róka- és a nyúlgombák, amelyek hagymával elkészítve igazán jó kenyér mellé való ételek.
Mire érdemes figyelni az erdei gomba szedése során?
Aki gombagyűjtésben jártas, azok tisztában vannak vele, hogy van néhány óvintézkedés, amit mindenképpen be kell tartani az erdőben történő szedés során. Az egyik, hogy kizárólag olyan gombát gyűjtsünk, amelyet biztosan tudunk azonosítani. Ismeretlen vagy kevésbé ismert fajtákat ne vigyünk haza, hiszen a többi gombával érintkezve az egyes mérgező fajok, ehetetlenné teszik az amúgy fogyasztható típusokat.
Veszélyes gombafajok
Említsük meg a hazánkban található legveszélyesebb fajtát, a gyilkos galócát. Ez sok tekintetben hasonlít a csiperkéhez, ráadásul még az íze is jó. Fontos tudni viszont, hogy egyetlen példány elfogyasztása halálos kimenetelű lehet, hiszen feldolgozás során sem semmisülnek meg a méreganyagok. A tünetek a hányás, hasmenés, illetve a görcsös fájdalom általában 10-12 órával a fogyasztás után jelentkeznek.
Összegezve
Az ősszel szedhető gombák között számos olyat találni tehát, amely igazán ízletes és sokféle ételt készíthetünk el. A föld alatt termő szarvasgombát mi magunk nem szedhetjük, viszont több helyről szerezhetünk be ebből készült finomságokat. Érdemes tehát kilátogatni az erdőben az őszi időszakban és engedélykérést követően szedni pár ismert gombát. (x)