Back to top

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannónia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

10 éves fennállása alkalmából nagyszabású szakmai rendezvényt tartott Dunaföldváron a Pannonia Bio Zrt.

"Tíz év, egy vállalat életében már jelentős tényező, főleg olyan gyorsan változó világban, amelyben jelenleg is élünk és noha a jövőt nem ismerjük, az irányokat már jól látjuk" - fogalmazott a jubileumi ünnepséggel egybekötött szakmai rendezvényen Nagy István agrárminiszter.

Nagyszabású szakmai rendezvénnyel egybekötött jubileumi ünnepséget tartott a Pannonia Bio
Nagyszabású szakmai rendezvénnyel egybekötött jubileumi ünnepséget tartott a Pannonia Bio
Fotó: Rass Krisztina

A jövőben az agrármodernizáció, digitalizáció a fenntarthatóság, az energiaellátás biztosítása mellett az önellátás és

a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kiemelkedően fontossá válik és mindezzel a magyar agráriumnak is lépést kell tartania.

Emlékeztetett, tíz évvel ezelőtt Magyarország még nagy mennyiségű gabonát exportált, feldolgozatlan lédig formában, ma viszont már a hazánkban megtermelt alapanyagot helyben feldolgozzuk és a felesleget a hozzáadott értékkel nagyobb áron versenyképesebben értékesítjük a nemzetközi piacokon, ezzel növelni tudjuk a magyar export célkitűzést.

Nagy István azt is hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelt agrárpolitikai célja ennek a folyamatnak az erősítése, mivel Magyarország képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel és ipari termékekkel lássa el a magyar családokat, ezáltal sokkal ellenállóbbá tegye hazánkat a külső negatív hatásokkal szemben. A tények máris önmagukért beszélnek, 

hiszen egy év alatt 15 százalékkal növekedett az ágazat kibocsátása, az agrárexport 2021-ben 11%-kal több volt, mint az előző esztendőben.

A külkereskedelmi többlet éves viszonylatban 10 százalékkal bővült, és az elmúlt tíz év alatt jelentősen bővült az exporton belül a feldolgozott termékek aránya, ami 2022 első felében már 75 százalék volt.

A Pannonia Bio idén két növényifehérje-gyártósort is üzembe helyez
A Pannonia Bio idén két növényifehérje-gyártósort is üzembe helyez
Fotó: Pannonia Bio Zrt
Mint mondta, napjainkban egyfajta élelmiszeripari forradalom részesei vagyunk, ami azt is jelenti, hogy meg kell találnunk azokat a módszereket, alapanyagokat, amelyekkel válaszolni tudunk a kihívásokra, késznek kell lennünk az új technológiák befogadására. A hazai biofinomítók köztük a Pannonia Bio Zrt. is jelentős szerepet vállalnak ebben a folyamatban. Tevékenységük eredményeként szemestermény helyett magas hozzáadott értékű termékek kerülnek a hazai és a nemzetközi piacra, például bioetanol, magas fehérjetartalmú száraz kukoricatörköly, kukoricaolaj különböző keményítők és rosttermékek formájában. Mindezt úgy, hogy minden kilogramm bioüzemanyag mellé egy kilogramm fehérjetartalmú emberi vagy állati fogyasztásra alkalmas élelmiszer vagy takarmány-alapanyag gyártása is garantált.

Ezekkel az alapanyagokkal csökkenthető a szója importunk, ezzel párhuzamosan csökkenthető az állattenyésztés termelési kockázata is.

A biofinomítók környezetbarátabb közlekedést tesznek lehetővé, közvetlenül és közvetlen munkát és megértést biztosítanak a sok ezer családnak, miközben fenntartható módon állítanak elő energiát is.

A Pannonia Bio Zrt. idén két növényifehérje-gyártósort is üzembe helyez, egy 60.000 tonna árpafehérjekoncentrátum- és egy 20.000 tonna kukoricafehérjekoncentrátum-kapacitásút, további bővítési tervekkel. Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a növényi fehérjék előállítása évek óta stratégiai fontosságú terület Dunaföldváron. A vállalat évekkel ezelőtt több cégbe és a saját K+F tevékenységének fejlesztésébe fektetett be, amivel a gabonalapú fehérjeinnováció élvonalába került. A Pannónia Bio termékeivel jelentős léptékben jelenik a piacon, az új árpafehérje-üzem a világ 10 legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike. A vállalat fehérjetermékei számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatók, például rágcsálni valókban, pékárukban, reggeliző pelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára.

A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára
A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára
Fotó: Pannonia Bio Zrt
A Pannonia Bio, amely élen jár az új bio-alapú technológiák fejlesztésében, többféle terméket előállító biofinomítót üzemeltet Magyarországon 2012 óta, a Tolna megyei Dunaföldváron. Az azóta eltelt időszakban közel háromszorosára emelte termelőkapacitását a cég.

Napjainkban takarmány-, élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolajalapú termékek alternatívájaként.

A felhalmozódott mérnöki szakértelem és a gabonaalapú biotechnológia használata folyamatos lehetőséget biztosít új, innovatív termékcsaládok létrehozására. A Duna partján található finomító évente több mint 1 millió tonna gabona feldolgozásával a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője. Több százezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 12 ezer tonna feletti mennyiségű kukoricaolajat termel. A fehérjében gazdag állati takarmány előállítása hozzájárul az európai élelmiszerbiztonsághoz. A 400 főt foglalkoztató vállalat jelentős magyarországi adófizető és közvetett módon több mint ötezer – főként vidéki – munkahely megtartásához járul hozzá. Ez Európa legnagyobb egy telephelyen található biofinomító üzeme, egyben a körforgásos gazdálkodás úttörője Magyarországon. Az üzem a klímaváltozás hatásainak mérséklésére törekszik.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.