Back to top

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Charles az ökológiai gazdálkodás szószólója azóta, hogy a Home Farmot 1985-ben biogazdálkodássá alakították.
Charles az ökológiai gazdálkodás szószólója azóta, hogy a Home Farmot 1985-ben biogazdálkodássá alakították.

Charles mint Wales hercege, sokáig a környezeti ügyek szenvedélyes szószólója volt, 1990-ben alapította a Duchy Originals-t, hogy a bio farmjáról származó termékeket értékesítsen. A cég azóta az Egyesült Királyság legnagyobb bioélelmiszer- és ital-márkájává nőtte ki magát. A 2021 márciusáig tartó gazdasági évben a Duchy Originals közel 3,6 millió fontot (1,62 milliárd forint) adózás előtti bevételt ért el.

A márka sikeréhez nem vezetett egyenes út, egy szerencsétlen amerikai terjeszkedés és a 2008-as pénzügyi válság a Duchy Originals-t meredek veszteségbe taszította, de a Waitrose élelmiszerlánccal 2009-ben létrejött partnerség óta az üzlet virágzik. Az előkelő élelmiszerbolt-láncnak kizárólagos joga van a Duchy néven árusítani a termékeket. A vásárlók a 332 üzlettel és online bolttal is rendelkező szupermarketben találhatnak olyan lazacot, kolbászokat, tejet, sárgarépát és áfonyát, amely a „Waitrose Duchy Organic” feliratot viseli.

„Nagyon sikeres üzlet lett belőle” – mondta Andrew Bloch, egy londoni PR-cég szakértője. Mint fogalmazott "Érezhető a márkával kapcsolatban, hogy szív és lélek van mögötte."

„Az 1980-as évek eleje óta, amikor először voltam felelős a Highgrove-i területek saját jogán történő kezeléséért, az élelmiszertermelés olyan megközelítésére szerettem volna összpontosítani, amely elkerüli az iparosodott mezőgazdaság uralkodó, hagyományos rendszerének hatását. Egyre világosabban látható, hogy katasztrofális hatással van a talaj termékenységére, a biológiai sokféleségre, valamint az állatok és az emberi egészségre”

– mondta Charles a Country Life magazinnak 2021-ben.

Az első Duchy Originals termék egy zabkeksz volt, amelyet 1992-ben adtak el. Kezdetben a márkát viselő árucikkek csak a felsőkategóriás üzletekben, például a Harrods-ban és a Fortnum & Mason-ban voltak megtalálhatók, de később olyan üzletekbe is terjeszkedtek, mint a Waitrose, amely a gazdagabb vásárlókat szolgálja ki, de sokkal több helyszíne van.

2017-re, 25 évvel a zabkeksz debütálása után, a terméksor 300 termékre bővült , köztük gyümölcsökkel, zöldségekkel, hússal és sörrel. A világ több mint 30 országából, köztük az Egyesült Államokból, Németországból, Japánból és Ausztráliából exportálnak bizonyos termékeket.

A jövő azonban kissé bizonytalan. A Duchy Originals tulajdonjoga nagy valószínűséggel Károly legidősebb fiára, Vilmos hercegre száll át,

aki a Cornwall hercegség különálló birtokát is örökli – mintegy 1 milliárd font (451 milliárd forint) értékben. És bár a herceg mezőgazdálkodást tanult, valószínűleg kevésbé lesz gyakorlatias, mint az apja. „Érdekelni fogja, de másokat bíz meg az irányítással” – mondta Sally Bedell Smith, életrajzíró, a „Charles: A félreértett herceg” című könyv szerzője.

Forrás: 
CNN/Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Biztonságos törődés: Mire figyeljünk élelmiszer-adományozáskor?

Advent időszakában sokan adományozással segítik szebbé tenni nehezebb sorsú embertársaik számára az ünnepeket. Az élelmiszer-adományozás az egyik legkézenfekvőbb és legjobb megoldás, azonban ennek is megvannak a szabályai.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.