Back to top

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A „mindenkinek egy kicsit” elv következtében „elhúztak mellettünk a versenytársaink”, fel kell vállalni a támogatási területek priorálását – vélekedett Gyuricza Csaba
A „mindenkinek egy kicsit” elv következtében „elhúztak mellettünk a versenytársaink”, fel kell vállalni a támogatási területek priorálását – vélekedett Gyuricza Csaba
Fotó: Lang Róbert
Egyebek mellett erről is szó esett a KÁN Egyetemi Napok keretében rendezett második Vidékfejlesztési Konferencián, amelyet több száz érdeklődő hallgatott végig.

A kormány által rendelkezésre bocsátott történelmi léptékű forrásokat csak úgy lehet hatékonyan felhasználni, ha sikerül tisztázni bizonyos stratégiai kérdéseket – húzta alá Kapronczai István agrárszakértő vitaindító előadásában.

Kapronczai István szerint „rendet kellene tenni a fejekben” a GMO tekintetében, mert, ha elmaradunk a világtól, azt keserves lesz behozni
Kapronczai István szerint „rendet kellene tenni a fejekben” a GMO tekintetében, mert, ha elmaradunk a világtól, azt keserves lesz behozni
Fotó: Lang Róbert
Ambiciózus, de reális cél lehet, hogy a magyar agrárium 8-12 év alatt felzárkózzon az EU 15-ök jelenlegi hatékonysági színvonalára. Képes lehet 20 millió ember ellátására és 15 milliárd eurós kivitelre 7-8 milliárdos szaldó mellett.

További célkitűzés lehet, hogy az export 70-80 százalékban feldolgozott, és ezen belül 50-60 százalékban másodlagosan is feldolgozott termékre irányuljon.

ehhez elsősorban a földbirtok, az üzemméret, az öntözésfejlesztés, a kutatás-fejlesztés, valamint az élelmiszeripar tekintetében lenne érdemes átgondolni az agrárpolitikát.

A magyar agrárium heterogenitása a szépsége és nehézsége is egyben – fogalmazott Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár -, amely összetett eszközrendszert tesz szükségessé. A „mindenkinek egy kicsit” elv következtében azonban „elhúztak mellettünk a versenytársaink”, ezért fel kellene vállalni a támogatási területek priorálását – vélekedett Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Feldman Zsolt rámutatott: az elmúlt időszakban a hozzáadott érték növelésére koncentrált a támogatáspolitika azokban a kiemelt ágazatokban, ahol van "értelmezhető élelmiszerbázis"
Feldman Zsolt rámutatott: az elmúlt időszakban a hozzáadott érték növelésére koncentrált a támogatáspolitika azokban a kiemelt ágazatokban, ahol van "értelmezhető élelmiszerbázis"
Fotó: Lang Róbert
A kaposvári Fino-Food Kft. jelentős szereplő a hazai tejfeldolgozásban, de kivitel tekintetében csak a réspiacon talált lehetőséget – hangsúlyozta Egyed Linda ügyvezető igazgató.

Nem lehet exportbővítésről beszélni, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű alapanyag – mutatott rá Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, aki szerint az előbérleti jog jelenthetne megoldást a nagyüzemi állattartók takarmánygondjaira.

Benedek Fülöp, a Nagisz Zrt. elnöke szerint azonban elengedhetetlen, hogy a nagyüzemi állattartó társaságok termőföldhöz jussanak.

További részletek a Magyar Mezőgazdaság jövő heti számában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Generációs megújulás támogatása

A mezőgazdaságban tapasztalható elöregedés megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése, valamint a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése érdekében az agrártárca stratégiai célkitűzései között eddig is szerepet kapott egy mezőgazdasági generációs megújulást segítő intézkedéscsomag kidolgozása és megvalósítása.