0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.

Becslése szerint a környéken bő egy kilométer széles sávban pusztított a vihar, mert például északra Forráskúton vagy délre Röszkén már csak 2-2 milliméter eső hullott. Vass Károly zákányszéki faiskolájában, amit a legjobban féltett, már nem tett kárt a jég, noha a helységben negyedóra alatt hullott 18 milliméter eső és jég. Amikor a vihar után járt a Mórahalom és Zákányszék közti úton, az úttestet két centiméter vastagon borította a letépett lomb. Szaktanácsadóként sokfelé megfordul a szakember, így látott egy közeli kajsziültetvényt, ahol a lomb 90%-a a földre került, a hajtások, ágak pedig friss sebekkel voltak teli.

Ebben a gyümölcsösben veszélybe került a jövő évi termés, mert levelek hiányában erősen kérdéses, hogy beérnek-e a hajtások és begyógyulnak-e a sebek.

Tovább rontotta a helyzetet az, hogy a sok víz miatt ki sem lehetett menni másnap az ültetvénybe, hogy gyorsan elvégezzék a fertőtlenítő rezes permetezést. Hasonlóképp elverte a jég például egy domaszéki termelő sörretek-tábláját, ahonnan már nem lehet csomózva piacra vinni a termést.

Maga a retek nem nagyon sérült meg, de a megszokott módon nem tudják értékesíteni.

Bakhátas sárgarépában is a lombot verte le a vihar, és ugyan ott sem maga a termés, a tárolásra váró répatest sérült, de az október közepén esedékes betakarításig nem fog kellően „beérni” a répa, véli a szaktanácsadó. Nagy kár esett a káposztában, a még kint lévő fűszerpaprika-állományokban és vadonatúj fóliaház is áldozatul esett a szupercella egy sávon végigvonuló pusztításának. Ezen a környéken csak a szerencsén múlt, hogy milyen kárt szenvedtek a kertészeti kultúrák.

Szántóföldön inkább a sok víz okoz gondot, a kint lévő kukorica szárítása kerül majd sokkal többe, ha nem szárad meg kellően a betakarításig.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu