Back to top

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.

Becslése szerint a környéken bő egy kilométer széles sávban pusztított a vihar, mert például északra Forráskúton vagy délre Röszkén már csak 2-2 milliméter eső hullott. Vass Károly zákányszéki faiskolájában, amit a legjobban féltett, már nem tett kárt a jég, noha a helységben negyedóra alatt hullott 18 milliméter eső és jég. Amikor a vihar után járt a Mórahalom és Zákányszék közti úton, az úttestet két centiméter vastagon borította a letépett lomb. Szaktanácsadóként sokfelé megfordul a szakember, így látott egy közeli kajsziültetvényt, ahol a lomb 90%-a a földre került, a hajtások, ágak pedig friss sebekkel voltak teli.

Ebben a gyümölcsösben veszélybe került a jövő évi termés, mert levelek hiányában erősen kérdéses, hogy beérnek-e a hajtások és begyógyulnak-e a sebek.

Hagymatábla jégeső után
Hagymatábla jégeső után
Fotó: FruitVeB
Tovább rontotta a helyzetet az, hogy a sok víz miatt ki sem lehetett menni másnap az ültetvénybe, hogy gyorsan elvégezzék a fertőtlenítő rezes permetezést. Hasonlóképp elverte a jég például egy domaszéki termelő sörretek-tábláját, ahonnan már nem lehet csomózva piacra vinni a termést.

Maga a retek nem nagyon sérült meg, de a megszokott módon nem tudják értékesíteni.

Bakhátas sárgarépában is a lombot verte le a vihar, és ugyan ott sem maga a termés, a tárolásra váró répatest sérült, de az október közepén esedékes betakarításig nem fog kellően „beérni” a répa, véli a szaktanácsadó. Nagy kár esett a káposztában, a még kint lévő fűszerpaprika-állományokban és vadonatúj fóliaház is áldozatul esett a szupercella egy sávon végigvonuló pusztításának. Ezen a környéken csak a szerencsén múlt, hogy milyen kárt szenvedtek a kertészeti kultúrák.

Szántóföldön inkább a sok víz okoz gondot, a kint lévő kukorica szárítása kerül majd sokkal többe, ha nem szárad meg kellően a betakarításig.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Csökkent a kukorica ára Lengyelországban

Végéhez közeledik a szemes kukorica betakarítása Lengyelországban, mégsem felhőtlen a lengyel gazdák öröme, mert továbbra is nagy mennyiségű import kerül az országba Ukrajnából, ami a belföldi termés árát lenyomja.

Tovább száguld az áremelkedések üteme is

Októberben a belföldi értékesítés árai 67,7, az exportértékesítéséi 28,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 6,8, az exportéi 2,1, az ipari termelői árak összességében pedig 3,7 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).