Back to top

Díjazták a fiatal agrárkutatókat

A Magyar Tudományos Akadémián (MTA) ünnepélyes keretek között adták át immáron 17. alkalommal a Janelly agrárkutatási díjat. Az idei évi díjra „A gazdaság-, társadalom- és környezettudományok agrárszempontból releváns területei” szakterületről lehetett pályázni.

Fotó: Szigeti Tamás/mta.hu
A Janelly agrárkutatási díjak célja fiatal magyar szakemberek támogatása az agrártudományok és az élelmiszer-tudományok terén.

A díjakat évente ítélik oda az MTA Agrártudományok Osztálya és a Deutsch-Ungarische-Gesellschaft in der Bundesrepublik Deutschland (DUG) védnöksége alatt.

Dr. Balász Ervin, professzor, az MTA Agrártudományok Osztályának elnöke és Dr. Jan I. Lelley professzor nyitotta meg az ünnepséget és köszöntötték a résztvevőket.

Dr. Hegedűs Attila a MATE Genetikai és Biotechnológia Intézetének Növénybiotechnológia Tanszék Kertészeti Növénygenetika Csoportjának vezetője, a bíráló bizottság elnöke mutatta be a díjazottakat.

Fotó: Szigeti Tamás/mta.hu

Msc kategóriában Vitális Flóra érdemelte ki az elismerést „Paradicsomsűrítmények hamisításának kimutatása közeli infravörös spektroszkópiával és elektronikus nyelvvel” című munkájáért.

A SZIE Élelmiszertudományi Karán szerezte kiváló minősítésű okleveles élelmiszermérnök képesítését, jelenleg a jogutód MATE-n folytatja PhD tanulmányait.

Fotó: Szigeti Tamás/mta.hu
Vitális Flóra előadásában ismertette, hogy kutatásában az egyik legnépszerűbb és legértékesebb zöldségnövényből ,a paradicsomból legnagyobb mennyiségben előállított élelmiszeripari terméket a paradicsomsűrítményt vette alapul. Mivel a paradicsomtermékek kereskedelme során a gazdaságilag motivált élelmiszerhamisítás komoly kockázatot jelent, a munka célja az volt, hogy az autentikustól eltérő adalékanyagok hozzáadásával készített, hamisított paradicsomsűrítmények azonosítása érdekében hatékonyan használható módszereket fejlesszen.

Predikciós modelleket épített, melyeket korszerű statisztikai módszerekkel validált.

A roncsolásmentes, kemometriai elemzések közül a közeli infravörös spektroszkópia (NIR) bizonyult a leggyorsabbnak és eredményesebbnek a hamisított termékek azonosításához. A termékhamisítás önmagában is komoly gazdasági következményekkel jár, de a díjazott által javasolt technikák alkalmazhatóságának is feltétele, hogy gazdaságosan legyenek bevethetők ezek az eljárások. A független bíráló testület idei évi döntése értelmében a Janelly-díj elnyerése is bekerül a pályázó számos korábbi elismerése közé.

Fotó: Szigeti Tamás/mta.hu
PhD kategóriában Dr. Kovács Bence, „Az erdei mikroklíma vizsgálata gazdasági erdőkben” c. munkájával nyerte el a Janelly díjat. Az ELTE Biológiai Doktori Iskola hallgatójaként szerezte PhD fokozatát Summa cum laude minősítéssel, jelenleg az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetében dolgozik tudományos munkatársként.

Dr. Kovács Bence előadásában elhangzott, hogy az erdei mikroklíma kutatása a klímaváltozással összefüggésben került előtérbe.

A munkájának célja annak azonosítása volt, hogy mely táji, faállomány-szerkezeti és termőhelyi jellemzők fontosak a zárt erdők kiegyenlített, hűvös és humid mikroklímája szempontjából. Modelleredményei alapján a szintezett, faji összetétel és korosztályszerkezet tekintetében heterogén állományok alakíthatók ki jelentős többletköltség nélkül. A változatos erdőszerkezet következtében létrejövő stabil erdei mikroklíma képes csillapítani a klímaváltozás hatásait, így ezek refúgium-területként is működhetnek. Igazolták azt is, hogy a fahasználati módok számos élőlénycsoportra jelentős hatással vannak. Amennyiben a nagy területeken, egyenlő korú erdőket eredményező vágásos üzemmód elkerülhetetlen, hagyásfacsoportok kialakítása rendkívül fontos a biológiai sokféleség fenntartása érdekében. A nemzetközi publikációs eredményesség által is igazolt, elsősorban alapkutatási szempontból fontos ökológiai eredmények a gyakorlati környezettudomány szempontjából is közvetlenül hasznosíthatók.

A klímaváltozás kedvezőtlen következményeinek mérsékléséhez adnak hasznos útmutatót.

Fotó: Szigeti Tamás/mta.hu
Illés Bálint, az Agrárminisztérium Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályvezető helyettese a rendezvényen elmondta, a Janelly Akadémia célkitűzései között fontos globális, élelmiszergazdasági és agrárgazdasági témák megvitatása és enyhítésére tett megoldási javaslat szerepel, amely valóban foglalkoztat minket itt Magyarországon és Németországban, az Unióban és világszerte is. Hangsúlyozta, hogy ezeknek a témáknak a napirenden tartása hozzájárul a német kapcsolatok továbbviteléhez, továbbfejlesztéséhez.

A két díjazott által bemutatott témával kapcsolatban megemlítette, hogy fontos az érintett területeken az előrelépés mind hazai, mind nemzetközi szinten.

Dr. Gerhard Papke, a Deutsch-Ungarische-Gesellschaft in der Bundesrepublik Deutschland elnöke beszédében a német-magyar barátság fontosságát hangsúlyozta, továbbá a tudományok terén való együttműködést emelte ki.

Fotó: Szigeti Tamás/mta.hu

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, aki immáron harmadik alkalommal vett részt a rendezvényen, elismerését fejezte ki az előadott témákkal kapcsolatban. Elmondta, hogy egy hihetetlen érzékeny és változó világban óriási feladatai vannak a fiataloknak.

„Mi tudtuk azt, hogy a Földet az unokáinktól kaptuk kölcsön, de most olyan mértékben változik a klíma, olyan mértékben kell az újszerű megoldásokat alkalmazni, ami XXI. századi tudás nélkül nem működik" - mondta.

Fotó: Szigeti Tamás/mta.hu
Hangsúlyozta, hogy a fiatalok az újszerű tudás alapján, korszerű technológiák alkalmazásával képesek lesznek átsegíteni a nehézségeken, hiszen megváltozott az életünk, teljesen más életmódot folytatunk, mások a táplálkozási szokásaink, más igények fogalmazódnak meg.

Ezért az élelmiszeripari kutatások feltétlenül szükségesek, a minőség garanciáját jelentik.

A klímaváltozással kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt időszakban hatalmas veszteségeket szenvedtünk el, amin változtatni kell.

Ezért üdvözölte az előadásban ezzel kapcsolatban bemutatott eredményeket. „Igen fontos ez az újszerű gondolkodás, a problémák újszerű megközelítése.”- mondta.

Fotó: Szigeti Tamás/mta.hu

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.