Back to top

A méhkenyér

A méhkenyér, más néven perga a méhek alapeledele: főként virágporból, valamint kisebb mennyiségben propoliszból, méhviaszból, némi mézből és a méhek mirigyváladékaiból (emésztőenzimek) álló elegy, amely a méhsejtekben elraktározva néhány hónap leforgása alatt megerjed, és ezáltal könnyebben emészthetővé válik.

A legtöbb méhészetben a méz a fő bevételi forrás, méhkenyér előállításával viszonylag kevesen foglalkoznak, pedig ez a méhészeti termék sok méhész számára jelenthetne új jövedelemforrást.

A lengyel Nemzeti Kertészeti Kutatóintézet (Instytut Ogrodnictwa) Méhészeti Osztálya 2015 tavaszán egy hároméves tanulmányt indított kísérleti méhészetében a lengyelországi Puławyban, a mézelő méhcsaládokban történő méhkenyértermelés lehetséges mértékének meghatározására, illetve az ilyen termelés gazdasági életképességének felmérésére. A tanulmányról az Agriculture című folyóirat számolt be (Semkiw–Skubida, 2021).

Méhkenyér kinyerésére szolgáló berendezés (Forrás: DOI 10.3390/agriculture11060468)
Méhkenyér kinyerésére szolgáló berendezés (Forrás: DOI 10.3390/agriculture11060468)
A kísérletbe minden évben 28 méh­családot vontak be egy egyébként méztermeléssel foglalkozó méhészetből.

A vizsgálatokat három egymást követő évben, 2015 és 2017 között végezték, kaukázusi méhekkel (Apis mellifera caucasica). A 12 keretes Dadant-kaptárakban elhelyezett méhcsaládokat négy csoportra osztották, hogy lássák, milyen fészek- és keretelhelyezési mód bizonyul a legmegfelelőbbnek, melyik csoport állítja elő a legtöbb méhkenyeret.

A méhcsaládok kezelésének eltérő módja a tapasztaltak szerint nem befolyásolta az előállított méhkenyér mennyiségét.

A termelés növelése érdekében a családokkal vándorolni kellett: a szezon a repcével (Brassica napus var. oleifera) kezdődött, majd június végén a málna (Rubus idaeus) és a mézharmat következett. Ősszel a méhek főként aranyvesszőről (Solidago spp.) és fehér mustárról (Sinapis alba), tavasszal pedig füzekről (Salix spp.) és juharról (Acer spp.) gyűjtöttek. A méhkenyér készítéséhez használt fő virágporforrások a következők voltak: füzek, pitypang (Taraxacum officinale), fekete ribizli (Ribes nigrum), szilva (Prunus domestica), alma (Malus domestica), repce és málna.

A méhkenyeret fagyasztás után nyerték ki a lépekből, majd megszárították, tisztították és lemérték.

Fogyasztásra kész, tisztított méhkenyér (Forrás: DOI 10.3390/agriculture11060468)
Fogyasztásra kész, tisztított méhkenyér (Forrás: DOI 10.3390/agriculture11060468)
A méhviaszt és a méhkenyeret mechanikusan, egy erre a célra gyártott berendezéssel választották szét. Csoporttól függően egy méhcsaládból 0,51–1,23 kilogramm méhkenyeret lehetett betakarítani. Az átlagos hozam méhcsaládonként 0,7 kilogramm volt.

A méhkenyér előállításának folyamatához kapcsolódó összköltség 679,50 euró volt, beleértve a munkaerőköltséget is, amely a legnagyobb részt tette ki, s ezért valószínűleg ez a méhkenyértermelés legfőbb akadálya. (Megjegyzés: A kísérletben számított összköltségbe csak a méhkenyértermeléshez szorosan kapcsolódó költségek értendők bele, a méh­családok kezelésének egyéb költségei nem, mivel a méhkenyértermelés a fő méhészeti tevékenységnek, azaz a méztermelésnek csupán kiegészítő tevékenysége.) Az értékesítésből származó bevételt 1110 euróra becsülték.

A betakarított méhkenyér kilogrammonkénti nyeresége így 21,50 euró, ami jóval több (kilogrammonként), mint az elérhető mézárak.

A méhkenyér betakarítása az értékesítéséből eredő haszna mellett hozzájárul a méhcsaládok fészkének megújulásához is, mivel a méhkenyeret tartalmazó fészkeket eltávolítják a kaptárból, és új keretekkel helyettesítik.

Méhkenyérrel teli lép (Forrás: DOI 10.3390/agriculture11060468)
Méhkenyérrel teli lép (Forrás: DOI 10.3390/agriculture11060468)
A méhész részéről kevesebb munkát igényel a méhkenyér előállítása, ha jó minőségű lépekkel dolgozik. Amennyiben a lépek nem túl öregek (világosbarna színűek), a belőlük kiszedett méhkenyér alig tartalmaz szennyeződést, így könnyebben dolgozható fel piacképes méhészeti termékké.

Ma már kutatások igazolják, hogy az antibiotikus és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező méhkenyér jótékony hatással van az emberi immunrendszerre, és az emberi szervezet jobban fel tudja dolgozni, mint a virágport,

mivel a méhek emésztőenzimjei a virágporszemcsék jelentős részének külső védőburkát feltörik, az erjedési folyamat pedig a méhkenyér összetevőit mintegy „előemészti”. Különféle civilizációs betegségekkel sújtott korunkban a méhkenyér értékes étrend-kiegészítő termék, amelyet különösen az egészséges táplálkozás, illetve a kíméletes gyógymódok iránt érdeklődő fogyasztók gyakran keresnek. A méhkenyértermelés hatékony kiegészítő formája lehet a mind több körülmény által fenyegetett méhészeti tevékenységnek és a méhészetből származó bevételek növelésének. Mindazonáltal, teszik hozzá a tanulmány szerzői, további kutatásokra van szükség a gyártási technika finomítása, az ellátási lánc hatékonyabbá tétele és a fogyasztói igények felmérése érdekében.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A méhészet művészete 12 - A méhek és a lélek

A tél különleges időszak a méhek és a méhész életében is. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy „Ilyenkor a méhek alszanak?” – s mindig nagy csodálkozás fogadja, amikor elmesélem, hogy mi történik télen a méhekkel.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).