Back to top

Zárókezelés varroa atka ellen tejsavval

Egy olyan varroa atka elleni eljárást szeretnék megosztani, melyet idehaza csak kevesen használnak, de igen hatékony lehet, méhkímélő és teljesen organikus vagyis bio.

Itt az ősz és elkezdhetjük a zárókezeléseket. Ősszel, ha tehetem, tejsavoldattal kezelek. Ez az eljárás kevés méhcsaláddal rendelkező méhészeknek javasolt (5-45 méhcsalád), de profi méhészek is megfelelő időbeosztással, segítséggel kivitelezhetik. Kaptáranként 5-7 percet vesz igénybe. Hatékonysága 95-%-ék körüli.

A tejsavas őszi atkakezelés feltételei:

 • Lehetőleg fiasmentes időszak (A családokat, ahol még van fias, jelölöm és azokra még télen csurgatok oxált vagy tavasszal már korán megkapják a timol csíkokat);
 • Enyhe idő, 10 fok C fölött legyen legalább egy hétig előreláthatóan;
 • Ha valamelyik család fürtben van már, azt ne háborgassuk.

Ez a módszer természetesen szintén csak akkor lesz hatékony, ha egész évben tettem az atkák ellen és van egy jó atkairtási egész éves eljárásrendem/protokollom. Hogy mi is az atkairtási eljárásrend azt ezen a linken nézheted meg: katt ide.

A tejsav spricceléssel való bejuttatásának az előnyei: 

 • magas fokú hatékonyság;
 • nem kerül bele a mézbe, nagyon hamar lebomlik;
 • egyúttal a fészket még rendezni tudjuk, ha a család jó idő esetén még nincs fürtben; a család állapotát mézkészletét fel tudjuk mérni; egyúttal szűkíthetjük a fészket, esetleg mézes kereteket adhatunk be, ha szükséges. Legyengült, anyátlan családokat megszüntethetjük, stb.;
 • a tejsavoldat nem károsítja  a méheket a hangyasavval és az oxálsavval ellentétben.;
 • biztonságos, nincs szüksége a méhésznek különösebb védőfelszerelésekre, csak gumikesztyűre.

Hátrányok:

 • a tejsav oldat csak 3-5 napig hat, bár az atkák 5-7 napig, de akár 2-3 hétig is potyoghatnak utána;
 • ősszel nem mindig tudjuk kivárni a fiasmentes időszakot vagy az egy hét enyhe időt, bár az utóbbival az elmúlt években nem volt gond;
 • más eljárásokhoz képest viszonylag hosszabb ideig tart (5-7 perc kaptáranként.);
 • a tejsavoldat degradálódás, szennyeződés esetén nem hat (ezt fokozatosan szükséges ellenőrizni!)

Fotó: Hevesi Mihály

Hozzávalók:

 • Egy jó virágspriccelő, permetező;
 • Frissen beszerzett tejsav ne használjunk régi tejsavat, vagy még korábban megkevert oldatot;
 • Kaptáranként kb. 15 ml tiszta tejsavval (80-95%-os) számoljunk, melyből, 55-60 ml vizes oldat lesz;
 • Gumikesztyű.

Előkészület:

 • A zárókezelés idejének megtervezése: időjárás előrejelzés figyelése, megbízható meteorológiai oldalon, például ilyen az yr.no, akkorra tervezzük, amikor legalább 5-6 napig 10 fok fölötti átlaghőmérséklet várható. 
 • Tejsav beszerzése biztos helyről, például gyógyszertárból, laborellátóból. Lehetőleg közvetlenül a bevitel előtt!
 • A tejsavat 1:3 arányban hígítjuk desztillált vízzel közvetlenül a bevitel előtt, így egy kb. 18-23 százalékos oldatot kapunk.

Az eljárás menete:

Kiveszünk egy lépet a fészekből és azt a keretbakra vagy a kaptár mellé helyezzük. Ezután egyenként kiemeljük a lépeket, melyeken a méheket mindkét oldalon alaposan bespricceljük, és vissza is helyezzük őket.

Most ősszel már nem szükséges figyelnünk arra, hogy ne érje a nyitott fiast a szer.

Ha nyáron alkalmazzuk a teljes lép spriccelését, akkor viszont erre odafigyelünk, és kissé fentről lefele spriccelünk, hogy ne érjük telibe a nyitott fiasítást.

Kb. kaptáranként 45-60 ml oldatot fogunk így felhasználni. Végül a lépeket visszatoljuk a helyükre és az elején kiemelt lépet is bespricceljük a visszahelyezés előtt.

Ellenőrzés:

A beolajozott higiénikus aljon 2-3 nap múlva ellenőrizzük az atkapotyogást legalább három kaptárban. Erősebb családok esetén akár atkalemosást is végezhetünk a spriccelés után 1-3 héttel! Közepes vagy gyenge családoknál ez a már a télbe induló generáción nem ajánlott. Ha nem hatott a szer, akkor egy oxálcsurgatást tervezzünk tél elejére. Ha hatott, ne terheljük más szerrel is a méheket. 

 

A módszerről egy videót itt nézhetsz meg: kattints ide!

Ajánljuk még:

Oxálsav-csurgatás télen

Dinnyelbólé mézzel, pezsgővel

Mit tartalmaz a legjobban teljesítő méhtakarmány?

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult. Ennek következménye a jóval kevesebb csapadék és az átlag körüli hőmérséklet. A hétvégétől ismét átalakul a légköri áramlási rendszer hazánk fölött: tartósan északias áramlással jelentős lehűlés érkezik kemény éjszakai fagyokkal, napközben is csak fagypont közeli hőmérsékletekkel.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.