Back to top

Villa Gyetvai: elegáns borok Balatonfüredről

Hírét már hallottuk a Balatonfüred közepén álló, a II. világháború előtt még Szabó Lajos, a budapesti Debreczen Étterem tulajdonosa által fémjelzett Villában zajló kulturális rendezvényeknek – és az ahhoz kapcsolódó boros eseményeknek –, de kevesen kapták fel rá a fejüket.

Azután kiderül, az újkori tulajdonos, Gyetvai Zsolt egyszerre két hobbijának is hódol, a művészeteknek és a borászatnak. Ez utóbbiból kaphattunk ízelítőt Budapesten, a Zeya Restaurant-ban tartott kóstolón, ahol ahol ízelítőként már betekinthettünk a friss, 2022-es évjáratba, és a még palackozás előtt álló minták mellett a veretesebb, forgalmi tételekbe.

Gyetvai Zsolt
Gyetvai Zsolt
Fotó: viniczai

„Az első ültetvényt Paloznakon vásároltam, majd apránként jött a többi, ma 12 hektáron gazdálkodunk, területeink egészen Tihanyig húzódnak”

- mutatkozott be Gyetvai Zsolt. A választékban szerepel Olasz rizling, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Furmint, Kékfrankos és a Cabernet-ek. A szerelemből lassan vállalkozás lett, s 2017-ben a mennyiség túlnőtte már a baráti kóstolók szintjét, s piacra lépett. Borai fajtaborok, ragaszkodik a tiszta aromákhoz, a terroire jelleghez. Ahogyan megfogalmazta, ültetvényei olyan kicsik, hogy minden tételük szinte dűlős.

Tihany vulkanikus, nem túl meleg területén, a kráterben találjuk a szőlőket, ahová nem csak a kékek kerültek, hanem kedvence, a Rajnai rizling is helyet kapott. Hogy kicsit különcködjön, most telepítenek Syrah-t is. Paloznak inkább a rizlingek hazája, a balatoni életérzés borait adja.

Ma már szinte minden ültetvényük saját telepítés, 6-8 évesek, s a legfrissebbek már a biogazdálkodás jegyében fejlődnek.

A pincészet központja Füred belvárosában, egy ősfás parkkal körülvett, felújított, klasszikus villában található, pár perc sétára a Balatontól. A pince 1942-ben épült, s szolgál a borkészítés, a borkóstolás helyszínéül. Gyetvai Zsolt – borászával, Demjén Gáborral egyetértésben – nem „feküdt be” a divatirányzatoknak, s ha kínálatában meg is jelenik a rozé, a siller egyre inkább hangsúlyos szerepet kap.

Végigkóstolva a kínálatot szembeötlő, hogy nem manöken alkatú borok születnek a pincében, ragaszkodnak az érett szőlőből készült tételekhez.

Nem találni 13 alkoholfok alatti bort, ami ugyanúgy vonatkozik a Sauvignon blanc-ra, mint a Rajnai rizlingre, vagy a Cabernet franc-ra. Itt még a Cabernet rozéjuk is 14,5 százalék alkoholt tartalmaz, ám – mint a többi bor esetében is – a mögötte álló test ezt elfeledteti.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.