Back to top

Ijesztő hangok

A vad nemcsak a táplálkozásával, de akár taposásával is tetemes kárt okozhat a mezőgazdasági kultúrákban. Távol tartására a legbiztosabb megoldás a kerítés, de annak felépítése nagyon költséges, ezért minden termelő igyekszik annál olcsóbb, de hatékony megoldásokat találni a vadkár megelőzésére.

Hazánkban becslések szerint a mezőgazdasági és erdészeti vadkárok értéke évente több mint 2,5 milliárd forint, és ez az összeg növekszik. Ennek részben a vadállomány növekedése az oka, mert a vírushelyzet miatt kevesebb külföldi vadász érkezett az elmúlt években, így nehezebb szabályozni a vadállomány méretét, összetételét.

Sokrétű szerep

Ultrahangnak a nagyfrekvenciás hanghullámot, a 20 000 hertznél (20 kHz-nél) nagyobb frekvenciájú hangot nevezzük. Ezt az emberi fül már nem érzékeli (a 20 a legmélyebb, a 20 000 hertz a legmagasabb hang, amit az emberek képesek hallani, ám viszonylag sokaknál 12 000 hertznél van a hallhatóság felső határa). Az infrahangok pedig a számunkra szintén nem hallható, 20 hertznél alacsonyabb hangok.

Az ultrahangot az emberrel ellentétben sok állatfaj képes érzékelni, ennek köszönhető, hogy felhasználható a kertészeti termesztésben is bizonyos állatok riasztására; de néhány állat maga is képes ultrahangot kiadni, ami segíti a tájékozódásban.

Fotó: Vadalarm.hu
A hétköznapi életben az orvosi diagnosztikából ismerheti mindenki az ultrahangot; ezen túlmenően felhasználható a visszaverődésen alapuló mélység-, valamint távolságmérésre, repülőterek ködmentesítésére, de ultrahanggal működnek a levegő nedvességtartalmát növelő hidegpárásító készülékek is. Az ultrahang a többi hullámhoz hasonlóan viselkedik, amikor egyik közegből a másikba lép. Az elnyelődés miatt az energiája csökken, a terjedésének iránya pedig megváltozik, megtörik vagy visszaverődik. Ennek a tulajdonságának köszönhetően lehet felderíteni vele különböző sűrűségű és más fizikai tulajdonságú részeket.

Hatékony, de kíméletes

Az ultrahang vadriasztásra való alkalmazása állatbarát megoldásnak számít, hiszen az állatnak nem esik baja, csak a zavaró hanghatás miatt odébbáll. A vadriasztók többnyire 18-30 KHz tartományban lévő hangokat bocsátanak ki, de ezek véletlenszerű sorrendben váltakoznak, így az állatok nem szoknak hozzá.

A folyamatos változás bizonytalanságot és félelemérzetet kelt bennük, ezért távolodnak el minél inkább a hangforrással védett területről, ahol már nem érzékelve az ultrahangot, nincsenek állandóan menekülésre késztetve.

Az ultrahangos vadriasztó készülékekből kibocsátott hangok terjedését a fák, falak és más tereptárgyak jelentősen befolyásolják, ezért célszerű jól megtervezni az eszköz helyét. Jó megoldás az is, ha időnként áthelyezik a vadriasztót. Így a vad érzékeli, hogy a zavaró hanghatás nem a megszokott irányból vagy helyről érkezik, ami a territóriuma megváltoztatására készteti és arra, hogy még inkább eltávolodjon a zavaró hatástól. A hanghullámok terjedésének szabályai miatt az ultrahangos vadriasztó hatótávolsága nyílt terepen jóval nagyobb lehet, mint egy gyümölcsösben.

Komplex megoldások

A vad távol tartása érdekében sokszor célszerű egyszerre több módszert is bevetni. A terület körbekerítése drága, és nincs is rá mindenütt lehetőség. Ha mégis a kerítés mellett dönt valaki, fontos, hogy viszonylag mélyen legyen leásva a drótháló, különben a vaddisznók képesek kitúrni és alatta bemenni.

Ha pedig tolvajok átvágták a dróthálót, ott a vad is bejárhat a területre.

Ezért még a kerítéssel védett területeken is érdemes valami kiegészítő vadriasztó módszert alkalmazni. A kerítésnél olcsóbb megoldás a villanypásztor, ám ennek a magasságát is nagyon jól kell megválasztani, mert az őzek, szarvasok könnyen átugorják, ha nem elég magas, emellett rendszeres felügyeletet igényel az eszköz főleg akkor, ha nincs a közelben elektromos hálózat és emiatt csak akkumulátorról működtethető. Ez a rendszer is jól kiegészíthető – és ezzel hatékonyabb lesz a vadriasztás – például szaganyagok vagy ultrahangos eszköz kihelyezésével. Előbbiek hatásfoka jó, ám az időjárás, például a sok csapadék ronthat rajta.

Számos érv

Az ultrahangos vadriasztók kihelyezése nagyon egyszerű, akár csavarozással, akár kábelkötegelővel rögzíthetők egy oszlophoz. A napelemes típusok hálózatról is tölthetők, de a rajtuk elhelyezett napelemek anélkül is hosszú ideig biztosítják a működést.

A vadriasztókon található többnyire polikristályos napelemek a reggeli és esti, kevésbé intenzív fényt is tudják hasznosítani, valamint borús időben is képesek tölteni a készülék akkumulátorát, mely mínusz 20 és plusz 60 °C közötti hőmérsékleti tartományban is jól működik.

Az ultrahangos vadriasztó készülékek vízre érzékeny alkatrészeit vízálló burkolat védi, így nem teszi tönkre sem a vihar, sem a lassan olvadó hó. Az eszközök háza ütésálló, UV-ellenálló anyagból készül.

Az elvetett magok és a termés őre

Míg egyes madarak a rovarkártevők gyérítésével kifeje­zetten hasznosak a gyümölcsösökben vagy szabadföldi kertészetekben, más fajok igen nagy károkat tudnak okozni a termésérés idején. Főként a seregélyek, varjak, galambok és szarkák jelenléte nem kívánatos a gazdálkodók területein.

A klasszikus madárijesztők kora leáldozott, hiszen a madarak csak nagyon rövid ideig ijednek meg a területre kihelyezett bábutól. A nem mozgó védelmi eszközökhöz gyorsan hozzászoknak. A hanggal riasztást ugyanakkor a közelben lakók nem tolerálják. Lehetséges védekezési mód a védőhálók kifeszítése, az idomított héják röptetése, vagy a lézeres riasztás, ám ezek kifejezetten drága megoldások.

Kihelyezhetők ragadozó madarakat imitáló bábuk – sólyom, bagoly, holló – is, de ezek főleg a ház körüli madárriasztásra alkalmasak, ahol a terasz vagy a ház közvetlen környékének madárürüléktől való védelme a cél. Kapható madárriasztó ballon, is melyre több oldalról nagy szemnek látszó matricák ragaszthatók. Ennek látványa, és a ballon mozgása szintén elűzi a kisebb madarakat.

A leghatékonyabb megoldás, ha a felhasznált eszköz egy repülő ragadozó madarat mintáz, mozgásának sebessége és iránya, és időnként a helye is változik. A Scarybird madárriasztó pár perc alatt felállítható eszköz, az állvány hegyes végét a földbe kell szúrni, majd ebbe kell belehelyezni a hajlékony, 6 vagy 9 méteres teleszkópos rudat. A madárbábut a készlet részeként kapott kapcsokkal lehet rögzíteni a rúd tetején. A riasztó már igen kis, 2 km/h-s szélsebességnél is működőképes. Ennek ellenére javasolják, hogy nyílt területen az épületektől minél távolabb állítsuk föl, hogy a szél jobban mozgásba hozhassa az eszközt. Ha pedig a szélsebesség meghaladja a 45 km/h-t, vagy vihar közeleg, a madárriasztót célszerű leszerelni.

Az eszközt ott kell elhelyezni, ahol akadálytalanul lenghet rajta a bábu. Ahogy növekedik a szél ereje, a tartórúd kilengése egyre nagyobb lesz. Ajánlatos a szerkezetet hetente egy alkalommal legalább három-négy méterrel távolabbra áthelyezni az eredeti ponttól, nehogy a madarak megszokják a jelenlétét. A termelési idény végén, illetve amikor már nincs rá szükség, könnyen leszerelhető.

A Scarybirdet azoknak ajánlják, akik természetbarát módon igyekeznek védelmezni termésüket a varjak, szarkák, seregélyek, verebek, galambok, sirályok, kárókatonák, feketerigók stb. ellen. A fekete madárbábu izeg-mozog, a röpködő ragadozó madarakat utánozva elriasztja a kis kártevőket a mezőről, a gyümölcsösökből, a szőlőskertekből és a háztáji kertekből. Sok termelő elégedetten használja, a képeken Fábián Ferenc szentkirályi termelő sárgadinnye-állományát védi.

A Scarybird forgalmazója a ZFW Hortiservice Kft.

(info@hortiservice.hu; tel.: +36-30-791-4720).

A hanggenerálás szoftveresen beállított módon történik, változó időközönként más frekvenciájú és időtartamú hangot hoz létre az eszköz. Egyes típusok seregélyriasztásra is alkalmasak, ekkor a készülék hol az emberi fül által nem hallható, de a nagyvad számára riasztó ultrahangot ad ki, hol pedig, szintén véletlenszerű időközönként ragadozó madarak hangjai szólalnak meg a hangszóróból.

Az emberi hallástartomány feletti hangokat kibocsátó, ultrahangos állatriasztók hangját a madarak nem tudják érzékelni, ellenben a rágcsálók és a nagyvadfajok igen. Emiatt a madarak csak az emberek által is hallható tartományú hanggal riaszthatók. A céltól függően általában külön vásárolhatók meg és aktiválhatók az egyes riasztási módok ugyanarra a készülékre.

Ahogyan az emberek is különböző erősségűnek hallják az azonos hangerővel kibocsátott, de különböző frekvenciájú hangokat, az állatok egyéni érzékenysége is eltérő.

Ebből következően igen lényeges az eszköz optimális elhelyezése, fás területen az esetenkénti áthelyezése, sőt már kaphatók két vagy három hangszóróval felszerelt típusok is, amelyek egyszerre több irányba sugározzák a hangot. Nagyobb területre ilyet érdemes telepíteni, az egy hangszóróval rendelkező típusokat pedig érdemes úgy kihelyezni, hogy a hangszóró a vad által látogatott területrészek felé nézzen.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/42 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.