Back to top

Vitatott vérfarmok

A „lóvérfarmok” bezárását követelik állatvédő szervezetek Izlandon, miután egy éve megjelent egy videó a lovakkal való rossz bánásmódról, amely sokkolta az embereket. Miért értékes a vemhes kancák vére?

A videó tavalyi közzététele felzúdulást és rendőrségi nyomozást váltott ki Izlandon
A videó tavalyi közzététele felzúdulást és rendőrségi nyomozást váltott ki Izlandon
Fotó: pixabay
Izland azon kevés országok egyike a világon – és az egyetlen Európában –, amely alkalmazza a vitatott módszert. Az említett videóriportban egy vemhes kanca látható, akinek kanült helyeznek a nyakába, amelyen vért vesznek az ország déli részén, Selfossban található "vérfarmon".

A vemhes kancák véréből kivont PMSG hormont a haszonállatok, különösen a sertések termékenységének növelésére szolgáló állatgyógyászati készítmények előállítására használják fel az Unióban.

Izlandon az egyik európai piacvezető biotechnológiai cég, az ÍSTEKA csoport dolgozza fel. A vérgyűjtés jövedelmező üzlet az északi szigetországban, a gazdálkodók évente akár 10 millió izlandi koronát (körülbelül 70 000 eurót) is kereshetnek vele.

2021-ben Izlandon a vérfarmok száma háromszorosára, 199-re nőtt, és közel 5400 kancát tenyésztettek kizárólag a véréért.

Nyilvános visszhang

A vérgyűjtés jövedelmező üzlet, a gazdálkodók évente akár 10 millió izlandi koronát (körülbelül 70 000 eurót) is kereshetnek vele
A vérgyűjtés jövedelmező üzlet, a gazdálkodók évente akár 10 millió izlandi koronát (körülbelül 70 000 eurót) is kereshetnek vele
Fotó: pixabay
A videó tavalyi közzététele felzúdulást és rendőrségi nyomozást váltott ki Izlandon. Sok gazdálkodó kénytelen volt felhagyni a vállalkozásával Egy állatjóléti szervezet a gyakorlat teljes betiltását kéri arra hivatkozva, hogy a félvad lovakat szűk istállókban tartják és egyes esetekben bántalmazzák.

Rosa Lif Darradotir, a tiltakozó állatvédelmi szervezet alelnöke szerint „nincs rendben, hogy egy ijedt lovat nyakon szúrjanak azért, hogy más állatoknak további szenvedést okozzanak.

A termékenységüket ugyanis a természetes kapacitásukat meghaladó mértékben növelik, csak azért, hogy stabilan lehessen olcsó sertéshúst szállítani.”

Arnthor Gudlaugsson, az ÍSTEKA ügyvezető igazgatója szerint azonban a videó nem ad pontos képet. Túlságosan negatívan mutatja be a folyamatot és nem a megfelelő gyakorlatot ábrázolja.

Kormányzati válasz

A film vitát váltott ki Izlandon, ahol sokan először értesültek a vérfarmokról, annak ellenére, hogy 1979 óta működnek. Az ellenzők az összegyűjtött vér mennyiségét is bírálták, sokan pedig a véleményük szerint állatkínzó gyakorlat betiltását követelik a kormánytól.

Válaszként augusztusban hatályba léptek a szigorúbb szabályozások, amelyek több hatáskört adtak a hatóságoknak az ágazat megfigyelésére és jövőjének meghatározására a következő három évben.

Uniós petíció

A hormonkészítményeket tehenek, juhok és sertések termékenységének javítására használják
A hormonkészítményeket tehenek, juhok és sertések termékenységének javítására használják
Fotó: pixabay
2019-ben hasonló témában került online petíció az Európai Parlament elé. Célja, hogy az EU titsa be a vemhes kancák véréből kivont PMSG hormon Dél-Amerikából történő behozatalát, mivel vizsgálatok bizonyítják, hogy Uruguayban és Argentínában embertelenül bánnak a donor kancákkal. A petíció benyújtója azt állítja, hogy a dél-amerikai vérfarmok nem tartják tiszteletben az állati melléktermékekről szóló 142/2011/EU rendeletben az állati melléktermékek és a belőlük származó termékek behozatala, átszállítása és kivitele tekintetében meghatározott rendelkezéseket.

A kancákat nem vetik alá állat-egészségügyi ellenőrzésnek, és a rossz egészségi állapotuk szenvedést okoz számukra.

A nemzeti hatóságok nem biztosítják a farmok megfelelő ellenőrzését és vizsgálatát. A petíció benyújtója rámutat arra is, hogy a vemhes kancák véréből kivont PMSG hormon használata károsan hat az európai kocák és malacok egészségére és jólétére, és hogy léteznek a sertések termékenységének fokozására szolgáló alternatív eszközök is. A beadványt az Avaaz kormányoktól független nemzetközi véleményplatformon 2 millió polgár írta alá.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.

Újabb ASP-járvány egy romániai sertéstelepen

Közép- és Kelet-Európa 12 országa jelentett új eseteket az elmúlt időszakban, így úgy tűnik, hogy a vaddisznóállományokban nem sikerült még megoldani az afrikai sertéspestis-helyzetet. Novemberben Románia állategészségügyi hatósága újabb afrikai sertéspestis járványkitörést regisztrált egy kereskedelmi farmon.

Budapesten tartják éves találkozójukat a hazai állatkerti szakemberek

Csütörtöktől a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont a magyarországi állatkerti szakemberek hagyományos éves találkozójának, a Zoo Disputának.

A klímaváltozás miatt egyre korábban költenek a madarak

A klímaváltozás miatt évtizedenként átlagosan két-három nappal korábban költenek a madarak - derül ki az Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös kutatásából, amelyben az ökológusok csaknem 700 madárfaj költési adatait elemezték.

Gál Sándor Praxismenedzsment díj 2022

Magyarország egyik meghatározó, piacvezető állatgyógyszer- és állateledel forgalmazó vállalata, a 100 százalékban magyar tulajdonú AlphaVet minden évben díjjal ismeri el az állatorvosi szakma legjobbjait. A Gál Sándor Praxismenedzsment díjat 2022-ben Dr. Mentes Árpád és a Soproni Állatorvosi Centrum kapta.