Back to top

A Nagydobosi sütőtök titka

A Filep család közel két évtizede termeszt sütőtököt 8 hektáron Mátészalka határában. A házaspár elkötelezett a nagydobosi sütőtök, e különleges élettani hatásokkal és ízvilággal rendelkező növény népszerűsítése mellett, hogy méltó helyet kapjon a táplálkozásunkban. Fáradozásuk nem hiábavaló, az általuk termesztett sütőtök évről évre ismertebb és kedveltebb.

A nagydobosi sütőtök már a második világháború idején annyira népszerű volt világszerte, hogy a New York-i árutőzsdén is jegyezték.

A két világháború között pedig milliókat mentett meg az éhezéstől kiváló beltartartalmi értékének és hosszú eltarthatóságának köszönhetően.

Ennek a tájfajtának a titka a nagyon szigorú termesztéstechnológia, csak így szavatolható a rá jellemző kiváló íz. Két évtizednyi termelési tapasztalat és kidolgozott termesztéstechnológia birtokában Filep László és felesége Piroska ma már országosan ismert sütőtöktermelők. Az általuk kínált sütőtök garantáltan édes, ízletes.

A Filep család közel két évtizede termeszt sütőtököt
A Filep család közel két évtizede termeszt sütőtököt
Fotó: Árvai Dóra

A tájfajtát a múlt század elején jellemzően Nagydobos környékén termelték, innen kapta a nevét. Filepné Pivoda Piroska szerint azonban a fajta bárhol hasonlóan jól terem, amennyiben a növény igényeinek megfelelő minőségű, laza – lehetőleg homokos - talajban termesztik. Az állományt kapálni kell, ugyanis miközben befutja a talajt, minden egyes levél alatt bolyhos gyökereket ereszt, így elegendő tápanyaghoz és vízhez jut, ehhez azonban porhanyós talajra van szükség, nagy területigényű zöldség, egy tőnek 6-10 m2-re van szüksége. A nagydobosi sütőtök termésátlaga (étkezési és takarmány céljára) átlagos időjárási körülmények között eléri a 20 tonnát hektáronként.

Öntözés nélkül egyre bizonytalanabb a termesztése, öntözni azonban csak július közepéig van értelme, mert az ezt követően bekötő termés már nem érik be, csupán takarmány minőségű tökként értékesíthető.

A végleges méretet elérő töknek még további 3-4 hétre van szükséges a teljes érettséghez, a betakarítás jellemzően szeptember 15-20. között kezdődik. A betakarított termések akár február végéig megőrzik minőségüket, ha száraz, hűvös, légjárta helyen tárolják. 

Harmadannyi termett

Az idei tapasztalatokkal kapcsolatban Filepné Pivoda Piroska  elmondta, hogy idén először, néhány környékbeli termelővel együttműködve összesen harminc hektáron ültettek sütőtököt, a korábbi 8 hektárral szemben. A szezon úgy kezdődött, mint minden évben: április 20-án elvetették a magot a palántaneveléshez. A kiültetett palánták rendben fejlődtek, a júniusi és júliusi csapadékhiány azonban sok gondot okozott. Ahol meg tudták oldani, ott lajtos kocsiból pótolták a hiányzó csapadékot, ahol nem sikerült öntözni, ott gyakorlatilag semmi nem termett. Az elvárható mennyiségnek ezért alig egyharmadát takarították be. A beérett termések, amelyek optimális feltételek mellett akár 10-15 kilogrammra is megnőnek a vízhiány miatt most kisebbek lettek, de minőségük, ízük most is jó. A szeptemberben érkezett nagy mennyiségű csapadék hatására a töveken ugyan gyönyörű 6-8 kilós tökök növekedtek, ezek már nem értek be, csak takarmányozásra alkalmasak. Az őszi esők akadályozták a betakarítást, meg kellett várni, hogy száraz idő legyen, így a megszokottaktól eltérően szeptember vége helyett csak október közepétől kezdték el az értékesítést.

A Nagydobosi tájfajtának a titka a nagyon szigorú termesztéstechnológia
A Nagydobosi tájfajtának a titka a nagyon szigorú termesztéstechnológia
Fotó: Árvai Dóra

Ízgarancia minden szeletre

A garantáltan kiváló ízű, konyhakész nagydobosi sütőtököt online értékesítik, és a saját postázás helyett csomagküldő szolgálattal juttatják el a vevőkhöz. Az online rendelés mellett lehetőség van közvetlenül háznál is vásárolni.

A termésre ízgaranciát vállalnak. Piroska ugyanis minden sütőtököt megkóstol mielőtt a vevőhöz kerül, és ha esetleg a vevő nem elégedett a sütőtök ízével, másik tököt adnak helyette.

Mint mondja, már öt éve ezzel a módszerrel dolgoznak, és mindössze két esetben kellett cserélni, ami szintén azt mutatja, hogy a vevők nagyon elégedettek a terméssel.  

A Nagydobosi sütőtökről és termesztéstechnológiájáról részletesebben a Kertészet és Szőlészet hetilap 45. számában olvashat 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A türelem orchideát terem

Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.

Hosszú életet biztosíthat az északiak táplálkozási modellje

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik a legegészségesebb régió a Földön, mit választanánk? Japánt, ahol Okinawa kék zónája található, és ahol az emberek rendszeresen 100 év felett is jó egészségben élnek? A Földközi-tenger vidékét? Bár a világ számos helyét meg lehetne említeni, az észak-európai régiót gyakran figyelmen kívül hagyják. Pedig nem kellene...

Az újrahasznosított műanyag művészete

Szobrot állítottak az újrahasznosított műanyagnak. A szobor mi másból is készülhetett volna, mint újrahasznosított műanyagból. A különleges művészeti alkotással a Desch cég a műanyag újszerű értelmezésére szeretné felhívni a figyelmet.

Tudatos Vásárlók Családi nap – bemutatkoznak a közösségi gazdaságok

Hazánkban is egyre népszerűbbek a közösségi gazdaságok, személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket.

10 kiváló élelmiszer a vérnyomás csökkentésére

A vérnyomás normális esetben a nap folyamán fokozatosan emelkedik és csökken, a krónikusan magas vérnyomás - más néven magas vérnyomás - növeli a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kockázatát. Annak érdekében, hogy csökkenstük ezeknek a kockázatát az alábbi élelmiszerek a segítségünkre lehetnek.

Százmilliós adóhiányt jelentett egy zöldséges, körmére nézett a NAV

A NAV az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint tartósan milliós nagyságrendű veszteséges működés és az áfabevallásban jelentett beszállítói adatok miatt rendelte el a NAV a zöldségkereskedő ellenőrzését.

Válságálló családi gazdaságok

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet 32 éves múltra tekint vissza. Időnként nehéz volt fennmaradnia, mert nincs normatív támogatás a román kormány részéről, egyetlen szakmai szervezet felé sem. Önerőből próbálják fenntartani magukat – tudtuk meg Fazakas Miklós elnöktől.

Tíz módja annak, hogy több fehérjét fogyasszunk

A fehérjében gazdag ételek elkészítése időigényes lehet, de szinte minden testi funkcióhoz szükség van rá, beleértve az egészséges szövetek építését és fenntartását az évek múlásával.

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.