Back to top

Kivonulók közössége

Alternatív közösségi oldalt hozott létre két magyar vállalkozó azok számára, akik szerint a legnépszerűbb közösségi platform nem biztonságos és nem is független. Nemcsak a Facebookból keresnek kivezető utakat, hanem általában a multinacionális, globális rendszerekből. Törekvéseik fontos eleme az önellátás.

Az október 21-i indulás óta több mint háromezren csatlakoztak a platformhoz
Az október 21-i indulás óta több mint háromezren csatlakoztak a platformhoz
Fotó: BTervNet
A platform fenntartását és anyagi függetlenségét a felhasználók havi egy euró körüli befizetései biztosítják – mondta el Kiss Zoltán alapító. Azokat várják a B Terv Netre, akiknek elegük van a globális médiából. „A globális rendszerek arra törekednek, hogy ne legyen alternatívájuk, és cenzúrázzák az eltérő gondolatokat.

A Facebook felhasználási feltételeit nem olvassa el senki, miközben az elfogadásukkal teljes mértékben beleegyezik abba, hogy az élete minden pillanatát követik. Amikor az emberek nem elég tudatosak, ezekkel az információkkal tömegesen manipulálhatóvá válnak.”

Ő 120 ezer fős csoportot épített fel a Facebookon „Legyen B terved az önellátás” elnevezéssel, amely nemcsak közösségi hálóként, hanem tudástárként is működik. Olyan helyen szeretné tudni, ahol a kapcsolatok és az információk is biztonságban vannak.

A közösségépítésben jógaoktatóként szerzett tapasztalatot. A spirituális gondolkodás és a természettel való harmónia közvetítése régi missziója. Közel tíz éve foglalkoztatja a gondolat, hogy szeretne tevőlegesen is hozzájárulni egy olyan világhoz, ahol az önellátás, a természetes életmód és a szabad gondolkozás jobban érvényesül, az emberek pedig kevésbé függenek a multinacionális vállalatoktól és más globális rendszerektől.

A közösségépítésben jógaoktatóként szerzett tapasztalatot. A spirituális gondolkodás és a természettel való harmónia közvetítése régi missziója
A közösségépítésben jógaoktatóként szerzett tapasztalatot. A spirituális gondolkodás és a természettel való harmónia közvetítése régi missziója
Fotó: Facebook/Kiss Zoltán Nitai
Kezdetben főként azokat a tapasztalatokat osztotta meg a Facebook-csoportjában, amiket saját kísérletezése során szerzett. Hogyan lehet vegyszermentes és tápláló ételeket termelni, vagy felfedezni a talajkímélő, illetve -visszaállító technikákat?

Az önellátás akkor kezdett népszerűbb gondolattá válni, amikor kibontakozott a pandémia, és elkezdődtek az ismert ellátási nehézségek.

Később pedig, amikor elkezdődött a háború, további gondok keletkeztek, és magasba szöktek az árak, még inkább megnőtt az érdeklődés iránta.

Jelenleg közel 120 ezer tagot számlál a virtuális közösség, a Facebook funkciói azonban nem felelnek meg az igényeinek. Egyebek mellett nem lehet csoporton belüli csoportokra keresni, földrajzi elhelyezkedés vagy akár termények, tevékenységek szerint.

A B Terv Netet úgy tervezték, hogy megfeleljen ezeknek a céloknak. Szabályok persze itt is vannak: tiszteletben kell tartani a törvényeket és a kulturált viselkedés normáit. A fő cél az önellátó közösségek épülése, és hogy ezek az emberek, valamint csoportok minél könnyebben egymásra találjanak. Egyebek mellett olyan applikáció is készül, amely a cserekereskedelmet fogja támogatni.

„Ne fusson az ember gyógyszertárba, amikor a kertjében megteremhet minden, amivel gyógyítani tudja magát.”
„Ne fusson az ember gyógyszertárba, amikor a kertjében megteremhet minden, amivel gyógyítani tudja magát.”
Fotó: Facebook/Kiss Zoltán Nitai

„Miért kellene nekünk a Dél-Amerikában leszedett, Tajvanban csomagolt barackot venni, amikor a világ legjobb barackja terem a Balaton mellett?”

A felhasználók a kertészkedéstől a kemenceépítésen, gyógynövényeken, kenyérsütésen keresztül a napelemekig és az ősmagyar hitvilágig rengeteg mindenről tájékozódhatnak, és az alternatív energia mellett az oktatási és egészségügyi rendszerekről történő „békés leválás” lehetőségei is szóba kerülnek. „Ne fusson az ember gyógyszertárba, amikor a kertjében megteremhet minden, amivel gyógyítani tudja magát.” Az oldal azonban csak felületet kínál – hangsúlyozza Kiss Zoltán. Aki akarja, kipróbálhatja a megosztott információkat és eldöntheti, hogy működnek-e a gyakorlatban. Nála például remekül bevált a mélymulcs, de másoknál állítólag nem.

Az október 21-i indulás óta több mint háromezren csatlakoztak a platformhoz, köztük már működő önellátó csoportok képviselői, mint Sipos Misi a Fenntartható Visszafejlődés tanyáival vagy Kátai Piroska az Anasztázia közösségekkel, de

olyanok is regisztrálnak, akik még városban élnek és csak tervezik az önállósulást, amihez információkat gyűjtenek.

Folyik az egyeztetés német, osztrák és ausztrál önellátó közösségek csatlakozásáról. A jelenleg angolul, németül és magyarul futó programot 27 nyelvre szeretnék optimalizálni.

A B Terv Net, illetve nemzetközi nevén BPlan tulajdonosa Kiss Zoltán és alapító társa, Fodor-Josephson Szilárd Csehországban bejegyzett cége, a Sustainable Private Societies’s Guardian.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

A cuki gyümölcs jobban fogy

A spanyol SanLucar zöldség-gyümölcs nagykereskedő cég a 101 kiskutyával pörgeti fel az eladásait, egyelőre csak Németországban és Ausztriában. Ráadásul spanyolországi narancsültetvény-látogatást is nyerhetnek a dalmatás csomagolású termékek vevői. Az ötlet nem rossz.

Játékkal és kóstoltatással népszerűsítik a mangalicahúst

Minél többet, minél több helyen együnk mangalicahúst! Így summázta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke a farsangi időszakig tartó kampány célját. Az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium negyedik éve már nemcsak általában a hazai sertéshús fogyasztását igyekszik ösztönözni, hanem a prémium mangalicahúsét is.

A fahéj lehetséges hatásai a memóriára és a tanulásra

A fahéj, a jól ismert aromás fűszer, amelyet sokan használunk sütemények sütéséhez és sós ételek főzéséhez is, a cinnamomum fák belső kérgéből származik. Ezek örökzöld fák a Himalájában és más hegyvidéki területeken, valamint Dél-Kína, India és Délkelet-Ázsia esőerdőiben és más erdőiben.

Változott a fogyasztói magatartás

A magyar zöldség-gyümölcs árakat a globális hatások mellett az idényjelleg és az időjárás is erősen befolyásolja. A kereskedelmi láncok törekednek arra, hogy minél több magyar eredetű terméket kínáljanak és kiegyenlített legyen a forgalom, derült ki a körkérdésünkre adott válaszokból.

Még mielőtt feledésbe merülne

Egy sor olyan zöldséget ismerünk mi is, amelyek nélkül egy generációval korábban még elképzelhetetlen volt a téli étrend, most pedig az adja a folyamatos témát az ágazatnak, hogy miként lehetne a forgalom visszaesését megállítani. Nyugat-Európa tradicionális téli zöldsége, a halványított cikória is ezzel küzd, a Belgiumban másodszor megrendezett cikóriahét fogyasztásélénkítő hatása azonban úgy tűnik, meggyőző.

Kevesebbet vásároltunk decemberben

Tavaly decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Még nem tért teljesen magához a sörpiac a pandémia után

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.

Esnek a globális élelmiszerárak

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint januárban az átfogó árindex 131,2 pont lett, ami 1,1 pont (0,8 százalék) csökkenés decemberhez képest. Ez volt a 10. egymást követő havi csökkenés.

Német–francia együttműködés

Az Élysée-szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából megtartott francia–német miniszteri tanácskozáson Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter és francia kollégája, Marc Fesneau szoros együttműködésről állapodtak meg a kulcsfontosságú európai agrárpolitikai projektek során.