Back to top

Ezt együk, hogy elkerüljön a megfázás

A táplálkozásunk sokkal nagyobb jelentőséggel bír életünk folyására, mint többnyire képzeljük. Ahogy megvan a képessége, hogy betegségeket okozzon, alkalmas arra is, hogy segítsen elkerülni azokat.

A táplálkozásunknak hasonlóképpen kellene illeszkednie az aktuális időjáráshoz, mint az öltözködésünknek. Ami azt illeti az időjárás meglehetősen szeszélyes tud lenni, tehát míg valami az egyik nap még jó választásnak számít, a következőn inkább már katasztrofális. Ahogy nem lenne szerencsés egész télen fürdőruhában járni, mert legtöbben bizonyosan fáznánk, úgy az is helytelen, ha folyton nagy mennyiségű hűsítő hatású ételt fogyasztunk. A hangsúly - mint mindig - a szezonalitáson van, vagyis más- más alapanyagokat eszünk tavasszal, nyáron, ősszel és télen. Régebben ez evidens volt, manapság azonban az üzletek kínálata zavarba ejtheti és elbizonytalaníthatja az embert.

Míg nyáron a helytelenül megválasztott alapanyag miatt csak elnehezültebbnek éreztük magunkat, a hideg idő beköszöntével a szervezetünk belső hűtésével tálcán kínáljuk fel magunkat a baktériumoknak és vírusoknak.

Nézzünk néhány megszívlelendő tanácsot, amit könnyen beépíthetünk az életvitelünkbe és segítenek megvédeni minket.

Meleg étel

Amikor a környezet hőmérséklete csökkenni kezd, ismét jobban esik a meleg étel fogyasztása. Mivel a szervezet számára energiapazarlással járna a lehűtött testet felmelegíteni, ezért nem fog semmi olyat megkívánni, amely kedvezőtlen lenne számára. A testünk érthetően „fogalmaz”, a kívánás illetve az elutasítás nyelvén. Ilyenkor a hosszabb ideig történő, kíméletes főzés és párolás pártjára áll. Ekkor ismét előtérbe kerülhet a szárazabb eredményt produkáló sütés is.

Az étel pedig lehet egy picit sósabb és fűszeresebb. Ezzel pedig el is érkeztünk a következő fontos aprósághoz.

A belső meleg fokozása

Itt az ideje picivel bőkezűbben fűszerezni és lehetőleg többnyire melegítő hatású fűszerekkel, mint például: bazsalikom, rozmaring, babér, kakukkfű, zsálya, kardamom, borsfélék, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, erős paprika, szerecsendió, borókabogyó, vanília.

Zöldség, gyümölcs
Zöldség, gyümölcs
Fotó: Pixabay
Gyümölcsöt mértékletesen

Helytelen túl sok gyümölcsöt enni télen. Ha figyelünk az ösztöneinkre, ezt érezzük is. Aki nem némította le teljesen a belső hangját, könnyen értelmezhető „utasításokat” kap. A test intelligenciája kérés nélkül is segít megválogatni a számára megfelelő élelmeket. Mindez jól is működik addig, amíg nem kezdjük el felülbírálni, egy diéta elveivel, egy ismerős vagy egy szakember általános érvényű ajánlásai miatt, esetleg az élelmiszeripar rászokást fokozó anyagainak csapdájába esve. A műízű ételek ugyanis egyértelműen megzavarják a szervezetet, tehát az általuk sugallt kívánságok, már nem a sajátjaink.

Aki télen nagy mennyiségben fogyaszt hűtő hatású, trópusi gyümölcsöt, rendkívül kiszolgáltatja magát. Az aszalt és a száraz termésű gyümölcsök kis mennyiségekben beiktathatók az étrendbe, de mivel elég magas az energiatartalmuk a túlzásoktól jobb tartózkodni.

Egy kis friss vitamin

A zöldségekkel azért lehetünk engedékenyebbek, mert őket túlnyomórészt hőkezeljük, és a főzés illetve a sütés megváltoztatja a termodinamikai energiájukat. Fogyasztanunk kell viszont belőlük keveset nyersen is vitamin- és enzimtartalmuk miatt. A csírák szintén hűtenek, de ha tényleg csak 1-2 csipetnyit eszünk, figyelmesen kombinálva, megtarthatjuk ezeket az értékes erőforrásokat. A hűtő hatású fermentált zöldségeket is csak észszerű keretek között érdemes fogyasztani.

A sav-bázis arány korrigálása

Télen nehezebb betartani a lúgosító és a savasító ételek megfelelő arányát, de mégis érdemes erőfeszítéseket tenni. Jól tesszük, ha minél gyakrabban szerepeltetjük a bázikus alapanyagokat (pl.: a zöldségfélék többsége) az étrendben. Ez azért nagyon lényeges, mert az elsavasodott szervezet hibásan funkcionál, sokkal fogékonyabb számos betegségre és a súlyfeleslegtől is nehezebben szabadul meg.

Mértékletesség

Télen nem kell többet ennünk, csak másképpen kell táplálkoznunk. Más alapanyagokból és technológiával készítjük az ételeinket, mint a melegebb időkben.

Tévedés azt hinni, hogy a testünket a sok étellel jobban tudjuk fűteni. Hiszen az emésztés rendkívül energiaigényes elfoglaltsága a testnek.
Minél többet kénytelen emészteni, annál kevesebb ereje marad más fontos tennivalókra. Sőt, a lerakódott zsírréteget cipelnie is kell azután, ami mellesleg számtalan betegség kockázatát növeli.

A sors fintora, hogy a túlsúlyos emberek gyakran fázékonyabbak, mint normál testtömeggel rendelkező társaik.

Ezek a jól bevált elvek sokat segíthetnek, hogy az előttünk álló hideg és nedves időszakot meghűléses nyavalyáktól mentesen tölthessük.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.