Back to top

Tojás, tojáslé, tojáspor, tojáshéjpor, tojástálcapellet

Cukrászatok, pékségek munkáját könnyíti meg leginkább a tojáspor és a tojáslé, utóbbiból 1 kiló 22 darab M-es tojást tartalmaz – sárgáját és fehérjét homogenizált formában. A tojáspor, illetve tojáshéjőrlemény pedig egyre népszerűbb takarmánykiegészítő, de az őrlemény jó a talaj mezoelem-pótlására, illetve a talajok savanyodásának kompenzálására is.

Már az általános iskolában megtanuljuk, hogy a tojás értékes élelmiszer: fehérje-, ásványianyag- és vitamintartalma magas, zsírszerkezete tökéletes, ezért még a fogyókúrázóknak is ajánlott. Ugyan időről időre megjelennek olyan étkezési irányzatok, amelyek korlátozzák vagy tiltják a tojásfogyasztást, ám azzal is tisztában vagyunk, hogy, ha például a kutya nyers tojást eszik, szép fényes lesz a szőre, és a napos csibéknek, kacsáknak hagyományosan a háztájiban kukoricadarából, vágott csalánból és összetört keménytojásból álló keveréket szokás adni.

A NAK adatai szerint jelen pillanatban hazánk nem önellátó étkezési tojásból, de azért van tojásrész, amit jó lenne föletetni az állatokkal, vagy talajjavítóként hasznosítani.

„Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozást követően, a tojóállomány fokozatos csökkenése következtében elvesztette önellátási képességét tojástermelés tekintetében, így kiszolgáltatottabb lett a nemzetközi hatásoknak. Az idén februárban Ukrajnában kitört háború beigazolta, amit korábban is lehetett tudni, miszerint jelentős mennyiségű olcsó ukrán tojás áramlik be az unióba. A fegyveres konfliktus miatt a szokásos mennyiség nem jutott át a határon, így Európa-szerte jelentős tojáshiány alakult ki” – ismertette a hazai tojáshelyzetet dr. Németh Csaba. A Capriovus Kft. kutatás-fejlesztésekért felelős vezetője hozzátette: „A hazai helyzetet tovább komplikálta, hogy a termelők a folyamatosan emelkedő takarmányárakat nem mindig tudták a tojás árában érvényesíteni, így több kisebb telep is beszüntette a termelést. Mindemellett az ellátási gondokat tovább súlyosbította, hogy a madárinfluenza több helyen is felütötte a fejét.”

Tojáslevek, -porok

A tojást jellemzően tojásként szoktuk felhasználni, de újabban számos tojásalapú helyettesítő termékkel jelentkeznek a tojásfeldolgozók, így a Capriovus is.

ToTu termékeik a tejre érzékenyeknek, vagy tejtermékeket nem fogyasztóknak adnak tojásfehérje alapú alternatívát.

„A túrót, sajtkrémet, tejfölt, tejet ráadásul szénhidrát- és cukormentes formában tudják kiváltani” – mondta a termékfejlesztésért felelős szakember, hangsúlyozva, hogy míg az ipari felhasználók a kényelem, energia- és munkaerő-takarékosság irányába mozdulnak el, a fogyasztók egyre nyitottabbak az innovatív termékekre.

1 kilogramm tojáspor 85–95 darab tojást tartalmaz
1 kilogramm tojáspor 85–95 darab tojást tartalmaz
A teljes tojáspor szárított formában tartalmazza a tojássárga és -fehérje összes tápanyagát. De a fogyasztás és a felhasználás körének bővítése érdekében az elmúlt évtizedben a piac számos fejlesztéssel bővült, külön a sárgájából és a fehérjéből készült tojáslevekkel, -porokkal, a héjat felhasználó termékekkel.

A feldolgozóüzemben a tojásokat körtörő segítségével elválasztják a héjától, hogy teljes, sárga vagy fehér tojáslé, illetve tojáspor készüljön belőle – a gép alkalmas a sárgája és fehérje elkülönítésére is. A homogenizálása után a képződő tojáslé a jelenleg elérhető legmodernebb UHT tojáspasztőr-berendezés segítségével kap hőkezelést, aminek köszönhetően biztonságos és eredeti funkcióit megtartó termék jön létre.

A kapott termék több részre osztható, külön csomagolva is értékesíthető, például tésztagyáraknak, cukrász- és sütőipari üzemeknek, valamint szállodáknak a speciális omlettalapanyag.

A tojáslé nedvességtartalmát porlasztva, szárítással eltávolítva kapjuk meg a kiindulási létől függően sárgája-, fehérje-, vagy teljes tojásport. Ezeket elsősorban a nagyobb élelmiszeripari felhasználók vásárolják. Illetve olyan üzemek, melyeknél a hűtve tárolás körülményes lenne, vagy a technológia a por használatát indokolja.

„A tojáspor legfontosabb követelménye, hogy kizárólag tojás lehet az alapanyag. Sajnos ezt az evidensnek tűnő szempontot az élelmiszer-hamisítás veszélye miatt kell hangsúlyozni” – hívta fel a figyelmet a tojáspor összetételére dr. Németh Csaba.

A gépsor feltöri a tojás és szétválasztja a fehérjét és a sárgáját
A gépsor feltöri a tojás és szétválasztja a fehérjét és a sárgáját

A hobbi- és haszonállatok is jóllakhatnak

Ahogy tehát a tojás, úgy a tojáspor is igen magas biológiai értékű termék, mely széles körben felhasználható lenne az állattartásban is, ha nem lenne viszonylag magas az ára.

A tojás feldolgozása során keletkező melléktermékekből, tojáshéj és takarmányminőségű tojáspor hasznosításával hobbiállatok és gazdasági haszonállatok részére kifejlesztett takarmánytermékeket állítanak elő.

A tapasztalatok szerint idősebb tenyész­­állatok (pl. fedezőmének) számára kitűnő roboráló szer a tojáspor.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közlése szerint hazánkban a tojástermelés és -fogyasztás az utóbbi években folyamatosan nő; az elmúlt évtizedben a belföldi termelés 850-900 millióról 1,1–1,2 milliárd darabra, a hazai lakosság körében a fejenkénti fogyasztás 215-ről 240 darabra nőtt. A belföldi tojásszükséglet 15-16 százalékát ma még behozatal fedezi. Jelenleg 550 gazdaság termel tojást, és a fogyasztók az egyértelmű eredetmegjelölés alapján ki tudják választani a helyi árut.

Ahogy a hobbiból tartott állatok inkább társállatokká válnak, a gazdák egyre magasabb követelményeket támasztanak a kedvenceik számára vásárolt takarmányok minőségével szemben. Több neves kutya- és macs­katáp-­előállító mára emberi fogyasztásra alkalmas tojásporokat vásárol, a bojlit előállító cégek pedig a takarmányporok fő vevői lettek.

A tojáslé nedvességtartalmát porlasztva szárítással távolítják el
A tojáslé nedvességtartalmát porlasztva szárítással távolítják el

„A tojáshéjőrlemény és -por egy kissé méltatlanul elfeledett kitűnő kalciumforrás, mely kiválóan alkalmazható csonterősítőként a legkülönbözőbb állatfajok, illetve az ember esetén is. Amellett, hogy jól hasznosuló kalciumforrásként az állattenyésztési ágazat számára hasznos termékről van szó, jó a talaj mezoelem-pótlására, illetve a talajok savanyodásának kompenzálására is” – mondta dr. Németh Csaba.

A szakember szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a gazdák számára újdonság még a tojáspor mindennapos használata, ezért óvatosak vele:

„A folyamat lassú, ugyanakkor egyértelmű. Ráadásul a tudományos partnereink, mint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat is segítenek a mi alternatív ötleteink elterjesztésében” – tette hozzá. „Úgy gondolom, az említett takarmány, a tojáspor és a tojáshéj mellett, még a tojásbiznisz egyik hulladékának hasznosításaként előállított, tojástálcából készült papírpellet ad érdekes lehetőséget az állattenyésztőknek. Egyebek mellett olcsó energiaforráshoz lehet általa jutni” – hangsúlyozta dr. Németh Csaba.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.