Back to top

Rekordot döntött az USA tejtermékexportja

Szeptemberben rekordmennyiségű tejterméket exportált az Egyesült Államok, sorozatban a sokadik hónapban könyvelve el újabb erős növekedést.

Fotó: Pixabay
Az amerikai Tejtermék-exportálók Tanácsának jelentése szerint tejszárazanyag-egyenértékben számolva 7 százalékkal (13784 tonnával) nőtt a kivitel volumene. Tejsavóból 18 százalékkal (+8897 tonna), sajtból 5 százalékkal (+1719 tonna), laktózból 32 százalékkal (+10135 tonna) nőtt az ágazat kivitele az előző évhez képest, amivel mindegyik termék új szeptemberi csúcsot döntött. E termékek kivitel növekedése mind eltörpül a vajé mellett, amiből 49 százalékkal, 1598 tonnával többet értékesítettek külföldön az amerikai tejtermelők, mint bármikor korábban szeptemberben.

Viszont zsírmentes tej és a sovány tejpor (NFDM/SMP) exportja szeptemberben már tizedik egymást követő hónapban csökkent (-7%, 4953 tonna).

A termékcsoport annak a kevésnek az egyike, amelyek kivitele visszaesett az előző évihez képest. Igaz, a kivitel visszaesésének a termék korlátozott elérhetősége a fő oka, azonkívül a kínai kereslet kiesése, valamint újabban a délkelet-ázsiai kereslet visszaesése is.

Bár Kína tejtermékimportja továbbra is elmarad az utóbbi évekétől, ennek ellenére az Egyesült Államok lényegesen, 8626 tonnával több tejsavót (+41%) tudott exportálni az országba szeptemberben. Ez elsősorban a permeátum iránti igény növekedésének köszönhető, amit valószínűleg a sertéshús drágulása okozott: ez alighanem a takarmány több savóval való kiegészítésére ösztönzi a kínai sertéstermelőket.

Az USA mexikói exportja is jelentős volt. Szeptemberben 22 százalékkal, 6138 tonnával több NFDM/SMP-t és 11 százalékkal, 969 tonnával több sajtot, írja közleményében a szervezet.

A vajexportját tovább növelte az USA szeptemberben, a Kanadába irányuló export pedig különösen nagy arányban nőtt, 126 százalékkal, 1451 tonnával.

A mexikói szállítások is megduplázódtak, igaz, alacsony bázisról (+106%, azaz plusz 164 tonna).

Az utóbbi 18 hónapban mindkét országban csökkent a tejtermelés, és a kereslet kielégítése érdekében az Egyesült Államokhoz fordultak. Versenyképes árának köszönhetően év eleje óta folyamatosan bővül az amerikai vaj exportja.

Forrás: 
Dairy Industries/Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/47 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Hadat üzen a csomagolási hulladéknak az EU

Az Európai Bizottság új európai uniós jogszabályokat javasolt szerdán, amelyek célja, hogy visszaszorítsa a nehezen lebomló és a környezetre káros műanyag csomagolási hulladék mennyiségét.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Intelligens permetezés Európában

Az idei SIMA kiállításon mutatta be Európában a John Deere a növényvédő permetezőgépeihez kifejlesztett See & Spray funkciót. A gépeket az amerikai vállalat hollandiai gyárában, Horstban gyártják.

3 szuperélelmiszer, amit mindennap fogyasztani kellene 40 éves kor felett

Az egészséges táplálkozás legfontosabb célja, hogy a szervezetet olyan tápanyagokkal lássuk el, amelyekre a fejlődéshez szüksége van. És ahogy egyre idősödünk, bizonyos tápanyagok még inkább nélkülözhetetlenné válnak a jólétünkhöz.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Csökkent a kukorica ára Lengyelországban

Végéhez közeledik a szemes kukorica betakarítása Lengyelországban, mégsem felhőtlen a lengyel gazdák öröme, mert továbbra is nagy mennyiségű import kerül az országba Ukrajnából, ami a belföldi termés árát lenyomja.