Back to top

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Nálunk könnyen áttelel

E növény valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok Spanyolországba. Franciaországban a 16. században Medici Katalin udvarában vált népszerűvé. Magyarországra is korán eljutott, ez az egynyári, esetenként kétéves növény, mely a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Körülbelül 30 cm magasra megnövő szára egyenes, levelei változatos méretűek (2–30 cm hosszúak, 1–15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), váltakozó állásúak. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak.

Kétlaki növény, a nővirágú egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elpusztulnak.

A sárgászöld, 3–4 mm átmérőjű, nőivarú virágok a levélhónaljakban nőnek, a hímivarúak gomolyvirágzatot alkotnak. Hosszúnappalos növény, napi 12 óránál rövidebb megvilágítás esetén nem képes a virágzásra.

Oxalát és nitráttartalma nem előnyös

A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók. Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn és nagy mennyiségben fogyasztani.

A spenótos étel ekkészítésekor kevés tejjel való keverése ajánlott. A tejben lévő kalcium reakcióba lép a paraj oxálsavával. Ezzel az eljárással az edényben megy végbe a reakció és nem a szervezetben, így a vesekő kialakulásával nem kell számolni.

Mire jó a klorofill?

A klorofill a zöld növények azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Rendkívül érzékeny vegyület, amely már enyhe behatásra (levegő, fény, savak) is visszafordíthatatlanul megváltozik.

A klorofillin (E141) egy élelmiszer-adalékanyag, melyet az alternatív gyógyászatban is alkalmaznak. Vízoldékony, a klorofillból nátrium, vagy réz hozzáadásával részben szintetikusan állítják elő. A klorofillint leginkább szagok, illatok elnyomására használják (sebek, sérülések, sugárzás következtében fellépő hámsérüléseknél).

Élelmiszer-adalékanyagként az ételnek zöld színt kölcsönöz. A klorofillal ellentétben a klorofillin vízoldékony. Ezen tulajdonságának köszönhetően jól kötődik a környezetünkből származó mutagénekhez, mint például a policiklusos aromás szénhidrogénekhez.

A klorofillin hússzor jobban kötődik a környezetből származó rákkeltő anyagokhoz, mint a rezveratrol, és több mint ezerszer jobban, mint a xantinok.

A folyékony klorofill képes megkötni és eltávolítani a szervezetből az olyan mérgező nehézfémeket, mint például a higany. Ezen túl segít a kórokozók elpusztításában és eltávolításában, valamint meggátolja az új kórokozók kifejlődését.

A spenót levele nem szedhető folyamatosan a házikertben
A spenót levele nem szedhető folyamatosan a házikertben

A folyékony klorofill szagtalanít is és hozzájárul a megfelelő bélműködéshez. Emiatt ezt az étrend-kiegészítőt néha az egészségügyi szakemberek is ajánlják többek között a rossz lehelet kezelésére.

Alacsony kalóriatartalom, értékes ásványi anyagok

A spenót alacsony kalóriatartalmú, és minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy összességáben egy egészséges salátanövény. A vitaminok közül az A-, és C-vitamin-tartalma számottevő, de utóbbi részben hőérzékeny, így nyers fogyasztása előnyösebb.

Koncentrált formában tartalmaz a szervezetünk számára hasznos anyagokat, ilyen a mangán, a réz, a cink, az E-vitamin és a szelén. Emellett B vitaminok, a csontok felépüléséért felelős kalcium és foszfor is található benne. Jelentős az emésztést segítő élelmi rosttartalma, a benne található triptofán pedig a pihentető alvást elősegítő anyag.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaszi vitaminhiány: amikor nem elég csak pótolni...

Mi rejtőzik a vitaminhiány palástja alatt? A vitaminhiány kialakulásának csak az egyik tényezője a teljesértékű, vitaminokban gazdag táplálkozás elhanyagolása, viszont könnyen megfeledkezünk arról, hogy a zöldségekkel és gyümölcsökkel elfogyasztott vitaminok többsége nem bioaktív, tehát a szerveinknek kell őket megfelelő formába hozni, és ehhez az kell, hogy azok jól működjenek.

Svédországban borzalmasan drága, Indiában a földön rothad

Szinte az egész világon alapvető élelmiszernek számít a hagyma, mégis óriási különbségek tapasztalhatók az árak és termések között.

Magyarország az unió legjelentősebb tormatermelője

A magyar torma keresett külföldön, a termesztés alapvetően egy körzetre koncentrálódik. A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Jalapeno, ami igazán csíp

Igazán maratonira sikerült az a tanácskozást, melyet a házigazda B.W.A. Kft. egyszerűen csak „Termelői Agyterhelő Fórum”- névre keresztelt. Mielőtt valaki félreértené, komoly szakmai összejövetelt szervezett paprika termelők számára a hajósi központú cég, ahol górcső alá vették a rendelkezésre álló jalapeno fajtákat, a hazai nemesítés eredményeit, a termesztés technológia kritikus pontjait.

Alvás, stressz, kortizol…és a gyógynövények, amelyek segíthetnek

A jó alváshoz számos tényező optimális együttállása kell. A jó ágy sokszor nem elég. Az sem baj, ha sötét van, és ha nem valamilyen problémán kattog az agyunk. Nézzük az összefüggéseket…

A leghatékonyabb élelmiszerek a máj egészségéért

A máj egy olyan szerv, amelyre az emberek nem gyakran gondolnak, vagy nem beszélnek róla (ellentétben a bélrendszerrel, az aggyal és a szívvel), pedig lehetetlen nélküle élni. A máj felelős a méreganyagok tisztításáért a vérből, az emésztéshez fontos epe termeléséért, a véralvadási funkció fenntartásáért és a szervezet energiaellátásáért.

Metszeni márpedig kell!

Gyümölcsfaoltványokat nevelnek, aszalót működtetnek, a tudásukat pedig különböző helyi rendezvényeken rendszeresen megosztják az érdeklődőkkel. E célok mentén tartottak metszési bemutatót Tilajújhegyen, ahol az érdeklődők a gyümölcsfákkal kapcsolatos tavaszi teendőkkel ismerkedhettek.

A tavaszi hagymások királynője

Bízvást nevezhetjük így a hatalmas termetű császárkoronát, ami ázsiai őshazájából indulva meghódította a világot. Apróbb termetű rokonai hazánkban is megtalálhatók a természetben és valamennyit szívesen ültetik a kertekbe. A Fritillaria nemzetség tagjait napos fekvésbe, jó vízáteresztő talajba ajánlott ültetni.

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.