Back to top

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Nálunk könnyen áttelel

E növény valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok Spanyolországba. Franciaországban a 16. században Medici Katalin udvarában vált népszerűvé. Magyarországra is korán eljutott, ez az egynyári, esetenként kétéves növény, mely a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Körülbelül 30 cm magasra megnövő szára egyenes, levelei változatos méretűek (2–30 cm hosszúak, 1–15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), váltakozó állásúak. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak.

Kétlaki növény, a nővirágú egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elpusztulnak.

A sárgászöld, 3–4 mm átmérőjű, nőivarú virágok a levélhónaljakban nőnek, a hímivarúak gomolyvirágzatot alkotnak. Hosszúnappalos növény, napi 12 óránál rövidebb megvilágítás esetén nem képes a virágzásra.

Oxalát és nitráttartalma nem előnyös

A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók. Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn és nagy mennyiségben fogyasztani.

A spenótos étel ekkészítésekor kevés tejjel való keverése ajánlott. A tejben lévő kalcium reakcióba lép a paraj oxálsavával. Ezzel az eljárással az edényben megy végbe a reakció és nem a szervezetben, így a vesekő kialakulásával nem kell számolni.

Mire jó a klorofill?

A klorofill a zöld növények azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Rendkívül érzékeny vegyület, amely már enyhe behatásra (levegő, fény, savak) is visszafordíthatatlanul megváltozik.

A klorofillin (E141) egy élelmiszer-adalékanyag, melyet az alternatív gyógyászatban is alkalmaznak. Vízoldékony, a klorofillból nátrium, vagy réz hozzáadásával részben szintetikusan állítják elő. A klorofillint leginkább szagok, illatok elnyomására használják (sebek, sérülések, sugárzás következtében fellépő hámsérüléseknél).

Élelmiszer-adalékanyagként az ételnek zöld színt kölcsönöz. A klorofillal ellentétben a klorofillin vízoldékony. Ezen tulajdonságának köszönhetően jól kötődik a környezetünkből származó mutagénekhez, mint például a policiklusos aromás szénhidrogénekhez.

A klorofillin hússzor jobban kötődik a környezetből származó rákkeltő anyagokhoz, mint a rezveratrol, és több mint ezerszer jobban, mint a xantinok.

A folyékony klorofill képes megkötni és eltávolítani a szervezetből az olyan mérgező nehézfémeket, mint például a higany. Ezen túl segít a kórokozók elpusztításában és eltávolításában, valamint meggátolja az új kórokozók kifejlődését.

A spenót levele nem szedhető folyamatosan a házikertben
A spenót levele nem szedhető folyamatosan a házikertben

A folyékony klorofill szagtalanít is és hozzájárul a megfelelő bélműködéshez. Emiatt ezt az étrend-kiegészítőt néha az egészségügyi szakemberek is ajánlják többek között a rossz lehelet kezelésére.

Alacsony kalóriatartalom, értékes ásványi anyagok

A spenót alacsony kalóriatartalmú, és minden más zöldséghez képest több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így nem véletlen, hogy összességáben egy egészséges salátanövény. A vitaminok közül az A-, és C-vitamin-tartalma számottevő, de utóbbi részben hőérzékeny, így nyers fogyasztása előnyösebb.

Koncentrált formában tartalmaz a szervezetünk számára hasznos anyagokat, ilyen a mangán, a réz, a cink, az E-vitamin és a szelén. Emellett B vitaminok, a csontok felépüléséért felelős kalcium és foszfor is található benne. Jelentős az emésztést segítő élelmi rosttartalma, a benne található triptofán pedig a pihentető alvást elősegítő anyag.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.