Back to top

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

Ősszel és télen ösztönösen erős illatokkal vegyük körül magunkat. Fenyőerdő illatú gyertyákat gyújtunk, előkerül a fahéj, és fűszeres italokat iszunk. A táplálkozási szakemberek azt javasolják idén, hogy amit eddig használtunk, cseréljük le a kakaó egészségre gyakorolt jótékony hatásával, amit a kávéval kombinálunk. Miért gondolják azt, hogy ez tényleg megéri?

A kávé értékes tulajdonságaival már sok kutatás foglalkozott. Az orvosok úgy vélik, hogy észszerű mennyiségben fogyasztva csökkentheti a vércukorszintet, javíthatja a vérkeringést, védelmet nyújthat a Parkinson-kór vagy a depresszió ellen.

Elmondható tehát, hogy a kávé önmagában is egy igazi antioxidáns-bomba, így elméletileg nincs szüksége semmilyen csodaszerre, ami javítaná a teljesítményét ebben a tekintetben.

Kiderült azonban, hogy ha egy kis kakaót adunk hozzá, még ennél is többre számíthatunk, különösen, ha a jobb mentális egészség és az agy frissen tartása a cél.

Nem véletlen, hogy szomorú pillanatokban a csokoládé után nyúlunk, ugyanis a benne lévő kakaó enyhíti a stresszt. A kutatási eredmények szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak étcsokoládét vagy kakaóport, kevesebb depressziós tünetet mutattak, mint azok, akik kerülték.

Nem csoda, az emberi szervezet tudja, mire van szüksége, és a kakaó az egyik leggazdagabb polifenol- és flavonoid forrás, ráadásul cinket, vasat és szelént is tartalmaz.

Most képzeljük el, mi történik, ha a kávé összes egészségügyi előnyét a kakaó tulajdonságaival kombináljuk.....

A kávé és a kakaó kombinációjának hatásairól a Clarkson Egyetem és a Georgia Egyetem kutatói négy csoporton végeztek kutatásokat. Az első csoport minden nap csak kakaót, a második csoport csak kávét a harmadik csoport kávé és kakaó kombinációját, a negyedik csoport pedig kávét kapott édesített kakaószerű keverékkel. A kísérlet eredményei szerint azok, akik naponta fogyasztottak kakaóval kombinált kávét, alacsonyabb szorongásszintet, alacsonyabb stresszértékeket, nagyobb koncentrációt és szignifikánsan jobb testi egészséget mutattak, mint az összes többi csoport.

Ez azt jelenti, hogy a kávé és a kakaó tulajdonságai összeadódnak, és nem kizárják ki egymást, ahogyan azt korábban gondolták.

A kakaós kávé receptje nem bonyolult. Egyszerűen adjon másfél teáskanál kakaót vagy egy kocka étcsokoládét a kávéhoz, miután elkészített egy csésze feketekávét. Ez minden. De a felhasznált termékek minősége fontos szerepet játszik.

Ne feledje, hogy az optimális egészségügyi előnyöket csak a a valódi kakópor vagy a legalább 70 százalékban kakaót, még inkább valódi 100 százalékban kakaót tartalmazó csokoládé biztosítja, nem pedig a kakaószerű granulált termékek.

Ha azonban igazán melengető italra vágyik, mindig adhat hozzá egy csipetnyi fahéjat, kardamomot vagy szegfűszeget.

Forrás: 
well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló kutatásban vesz részt az SZTE

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló nemzetközi kutatásban vesz részt egyetlen kelet-közép-európai intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.