Ősszel és télen ösztönösen erős illatokkal vegyük körül magunkat. Fenyőerdő illatú gyertyákat gyújtunk, előkerül a fahéj, és fűszeres italokat iszunk. A táplálkozási szakemberek azt javasolják idén, hogy amit eddig használtunk, cseréljük le a kakaó egészségre gyakorolt jótékony hatásával, amit a kávéval kombinálunk. Miért gondolják azt, hogy ez tényleg megéri?

Elmondható tehát, hogy a kávé önmagában is egy igazi antioxidáns-bomba, így elméletileg nincs szüksége semmilyen csodaszerre, ami javítaná a teljesítményét ebben a tekintetben.
Nem véletlen, hogy szomorú pillanatokban a csokoládé után nyúlunk, ugyanis a benne lévő kakaó enyhíti a stresszt. A kutatási eredmények szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak étcsokoládét vagy kakaóport, kevesebb depressziós tünetet mutattak, mint azok, akik kerülték.
Nem csoda, az emberi szervezet tudja, mire van szüksége, és a kakaó az egyik leggazdagabb polifenol- és flavonoid forrás, ráadásul cinket, vasat és szelént is tartalmaz.
Most képzeljük el, mi történik, ha a kávé összes egészségügyi előnyét a kakaó tulajdonságaival kombináljuk.....
A kávé és a kakaó kombinációjának hatásairól a Clarkson Egyetem és a Georgia Egyetem kutatói négy csoporton végeztek kutatásokat. Az első csoport minden nap csak kakaót, a második csoport csak kávét a harmadik csoport kávé és kakaó kombinációját, a negyedik csoport pedig kávét kapott édesített kakaószerű keverékkel. A kísérlet eredményei szerint azok, akik naponta fogyasztottak kakaóval kombinált kávét, alacsonyabb szorongásszintet, alacsonyabb stresszértékeket, nagyobb koncentrációt és szignifikánsan jobb testi egészséget mutattak, mint az összes többi csoport.

A kakaós kávé receptje nem bonyolult. Egyszerűen adjon másfél teáskanál kakaót vagy egy kocka étcsokoládét a kávéhoz, miután elkészített egy csésze feketekávét. Ez minden. De a felhasznált termékek minősége fontos szerepet játszik.
Ha azonban igazán melengető italra vágyik, mindig adhat hozzá egy csipetnyi fahéjat, kardamomot vagy szegfűszeget.